Ti-ai dorit vreodata ca email-urile tale sa fie citite de cat mai multi oameni? Rezultatele campaniei tale de email nu a avut chiar rezultatele dorite? Astazi vom vorbi despre 5 pasi pentru a crea un email mai eficient, care sa fie accesat de cat mai multa lume.
Marketingul prin email poate fi o unealta foarte puternica, daca stim cum sa o folosim. Din pacate, daca nu este realizata corect, email-urile noastre vor ajunge cel mai probabil la sectiunea de „Spam” decat la sectiunea de „Inbox”. Dar, despre subiectul campaniilor efective de email marketing am vorbit mai pe larg aici, iar acum vom studia mai in detaliu email-ul in sine.
Cum pot compune un email mai atragator pentru cititori?
1. Prima impresie conteaza.
Se spune ca nu ar trebui sa judecam dupa exteriorul unei persoane. Dar, daca nu esti cumva Iisus s-ar putea macar sa arunci o privire. Nu vom intra in discutia filozofica legata de acest aspect, tot ce stim este ca oamenii se vor ghida intotdeauna dupa aspectul exterior atunci cand vine vorba despre prima impresie.
Ce legatura are cu subiectul, te-ai putea intreba?
Prima impresie conteaza foarte mult si in cazul email-urilor. In speta, acele componente care vor reprezenta primul contact al email-ului cu cititorul.
- Titlul email-ului este prima forma de contact cu cititorul. Aici se va determina daca email-ul va fi deschis sau nu, daca va fi citit sau nu. Cum trebuie sa fie realizat titlul? Aici este vorba despre echilibru. Nu trebuie folosit un text pompos, cu un limbaj rigid sau foarte tehnic, cum ar fi „5 Pasi pentru eficientizarea ratei de conversie in email-uri”. Iar la capatul celalalt nu trebuie folosite nici texte bombastice, care sa aduca superlativul in casuta postala a cititorului. Le stii deja, „Nu o sa iti vina sa crezi ce am facut cu acesti 5 pasi…”, „Scapa de probleme urmand acesti 5 pasi…”. Probabil ca ai vazut foarte multe email-uri care au titluri de genul acesta. Pe cate dintre ele le-ai deschis? Asa spuneam si eu.
- Primul paragraf si imaginea/poza initiala. Suntem creaturi vizuale, de aceea este important sa captezi atentia cu o poza pe masura. Fie ca este vorba despre o poza captivanta, sau un banner care descrie o promotie, aceasta este piesa ta de rezistenta, alaturi de titlu. Iar primul paragraf al email-ului trebuie sa fie si el suficient de captivant incat sa convinga utilizatorul sa citeasca mai departe.
2. Oferim informatii sau oferim promotii cititorului?
Planificarea este totul, in orice proiect pe care dorim sa il derulam. La fel este si cu email-urile, trebuie sa stim exact ceea ce dorim sa oferim cu aceasta campanie.
- O campanie de informare, de exemplu newsletter, este conceputa pentru a fideliza clientii existenti, pentru a le prezenta ultimele noutati legate de produsele si afacerea noastra. Aceasta este o metoda foarte buna de fidelizare a clientilor si stim ca este mult mai ieftin sa fidelizezi un client existent decat sa aduci un client nou.
- Daca doresti sa aduci mai degraba clienti noi decat fidelizarea celor existenti, atunci un email orientat spre vanzari este tactica pe care trebuie sa o abordezi. Pe clientul nou s-ar putea sa il intereseze noutatile de pe site-ul tau, dar cel mai mult il intereseaza ce poate sa cumpere de la tine si de ce sa cumpere de la tine si nu din alta parte. Aici trebuie sa promovezi in mod direct produsele, sa oferi promotii si/sau discount-uri si sa pui educarea despre produse pe locul 2.
Acum ca ai citit aceste 2 modalitati de a compune o campanie de email, cum va arata urmatoarea ta campanie?
3. Limbajul formal sau informal?
Iarasi, depinde foarte mult de afacerea ta si/sau de stilul tau. Care este publicul tau tinta? Este publicul tinta mai receptiv la un limbaj formal sau informal? Daca ne adresam mediului universitar, sau a conducerii unei firme (desi nu se aplica intotdeauna 100%) atunci cu siguranta vom aplica un limbaj formal.
Avantajul limbajului informal este ca stabileste o legatura mult mai puternica cu oamenii care iti citesc email-ul si care iti urmaresc site-ul. Practic vei construi o comunitate solida in jurul afacerii tale. Dezavantajul limbajului informal este ca nu poate fi folosit oricand, cu oricine.
In concluzie, cel mai important este sa adaptezi stilul de limbaj conform publicului tau tinta. Nu exista un raspuns 100% valabil pentru orice situatie, intrucat fiecare varianta are avantaje si dezavantaje.
4. Informatie concisa si concentrata.
Nimeni nu este atras de un zid de text. Un sir interminabil de caractere dispuse intr-un document pe care il vom inchide in cateva secunde.
Ce este de facut in aceasta situatie? Raspunsul este destul de simplu: Incearca sa creezi un text cat mai scurt, simplu si la obiect. Astfel vei capta atentia cititorilor (care nu este foarte mare) suficient timp. Iar daca ai multe de spus, incearca sa imparti textul in mai multe email-uri. Astfel, vei trimite mai multe email-uri si vei ajunge la mai multa lume (cititori care nu au citit primul mail de exemplu) si vei castiga pe toate planurile.
5. Starneste curiozitatea
Facand referire la punctul 4, este timpul sa incheiem subiectul. Dar nu inainte de a starni curiozitatea, de a trezi acea dorinta de a citi mai mult pe marginea acestui subiect. Daca doresti sa afli mai multe, te invitam sa afli mai multe pe blogul nostru, iar daca doresti sa ne acorzi increderea de a construi o campanie de email marketing pentru tine te asteptam sa ne contactezi cu mare drag.