Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte. Iar in marketing, aceasta zicala se aplica cu atat mai mult. Traim intr-o lume a vitezei, unde toata lumea este pe fuga si nimeni nu are timp sa citeasca mai mult decat textul de pe o poza. Dar acea poza poate sa starneasca interesul cititorilor incat sa ajunga la site-ul tau si sa studieze. Iata 5 Plugin-uri pentru optimizarea imaginilor in cadrul platformei WordPress.
De ce am ales sa vorbim despre optimizarea imaginilor pe o platforma de WordPress?
Daca esti aici inseamna ca esti la inceput de drum si vrei sa faci lucrurile cat mai corect si mai bine. Ceea ce este foarte bine. Asta inseamna ca vrei sa te informezi si sa aplici cateva schimbari pozitive la site-ul tau iar asta te pune deja in fata multora. De asemenea, platforma WordPress este in general platforma preferata de catre incepatori, de catre cei care se afla la inceput de drum si care nu vor sa petreaca foarte mult timp (deloc eventual) in cod. Ceea ce este foarte bine, deoarece platforma de WordPress este foarte buna si foarte versatila pentru foarte multe site-uri si nu ar trebuie privit sub nicio forma ca o platforma limitata. Site-uri precum bbc.com sunt construite pe platforma WordPress, doar ca este optimizata unpic mai bine decat majoritatea.
Ce este un plug-in?
Conform Wikipedia, „Plugin (cuvânt englez compus care se pronunță [plag in]), numit și plug-in, add-in, addin, add-on, addon, extensie sau insert, este un tip de program care poate să se integreze într-un alt program (numit „de bază”) pentru a îndeplini funcții specifice.”. Acele module specifice pe care le instalam in cadrul unui site (sau platforma de WordPress in cazul de fata) si care indeplinesc o singura functie: mentinerea statisticilor, serviciul de abonare la newsletter sau optimizarea imaginilor. Iar acum, ca am definit si explicat conceptele principale, vom trece la top 5 plug-in-uri pentru optimizarea imaginilor in cadrul WordPress:
1. WP Smush Pro (WordPress Smush Pro)
Un plug-in foarte util care va redimensiona automat toate imaginile care vor fi incarcate pe site. Acest lucru are multiple avantaje, printre care voi mentiona doar 2:
- Primul avantaj, care este si evident, este cel estetic. Un site care are toate imaginile redimensionate la aceeasi dimensiune va fi mult mai estetic decat unul care nu are o coerenta in dimensiunea imaginilor. Poate ca Google si SEO nu te vor penaliza prea tare pentru asa ceva, dar cititorii tai cu siguranta da.
- Al doilea avantaj, mai putin evident, este cel de optimizare SEO. Dimensiunile imaginilor, precum si standardizarea acestora este foarte importanta pentru SEO. Dar despre acest lucru vom vorbi mai pe larg in alt articol. Cat despre importanta SEO, am vorbit deja aici.
Asadar, un plug-in util si simplu de folosit. Ii gasesti aici si poti incerca serviciul lor in mod gratuit pentru o perioada de 30 de zile, dupa care te vei decide daca merita sa devii membru Pro sau nu.
2. EWWW Image Optimizer
Oarecum asemanator cu WP Smush, EWWW Image Optimizer se ocupa cu optimizarea imaginilor la nivel de spatiu pe care il ocupa. Se stie foarte bine ca o imagine de 1 KB dimensiune se va incarca mult mai repede decat una de 1 MB dimensiune. Iar asta atrage implicit o pagina care se incarca mai repede si un scor mai bun pe partea de SEO.
Iar exact acest lucru este specialitatea acestui plug-in. Nu le va reduce la 1 KB dimensiune, dar se va asigura sa le comprime cat mai bine, fara a pierde din calitatea efectiva. Ii gasesti aici.
3. ShortPixel Image Optimizer
Venind din aceeasi arie ca Smush si ca EWWW, ShortPixel se lauda cu simplicitatea cu care poate fi folosit. Chiar daca nu are la fel de multe functii precum EWWW sau WP Smush, ShortPixel face o treaba minunata. Singurul lor dezavantaj este ca versiunea lor de proba/gratuita este foarte limitata, dar varianta Pro/platita este semnificativ mai ieftina decat a concurentei. Pe cei de la ShortPixel ii vei gasi aici.
4. Kraken
In esenta la fel de capabil ca si celelalte plug-in-uri, Kraken este undeva la jumatatea drumului intre simplitatea interfatei si numarul de optiuni. Daca nu vrei ceva prea complicat dar nici prea simplu, atunci Kraken s-ar putea sa fie ideal pentru tine.
5. Imagify
Ultimul dar nu cel din urma, Imagify este de fapt unul dintre cele mai recente plug-in-uri pe partea de optimizare a imaginilor. La fel de capabil ca restul programelor, cu o interfata simplista, Imagify se distinge prin oferirea unei palete largi de servicii, cu pachete atent selectionate astfel sa existe un plan pentru fiecare persoana. Merita vazut.
Asadar, diferentele dintre plug-in-uri tin mai degraba de gustul personal si de nivelul de experienta al fiecaruia. Poate ca si bugetul influenteaza, dar in mod cert le recomandam pe toate in variantele Pro. La fel cum recomandam si un studiu mai aprofundat al SEO. Iar pentru acest lucru, nu trebuie sa mergi nicaieri altundeva, pentru ca informatiile despre SEO le gasesti chiar aici pe site-ul nostru.
Acum ca am trecut prin aceste plug-in-uri, care dintre ele ti se pare cel mai potrivit pentru tine? Asteptam raspunsul tau in rubrica de comentarii.