Oamenii citesc cuvintele in mod diferit online decat citesc materialele tiparite. De exemplu, in loc sa citeasca de la stanga la dreapta si rand cu rand, utilizatorii site-ului web scaneaza pagina cautand expresii sau cuvinte cheie care sa le atraga atentia.
In calitate de utilizatori web, de ce facem acest lucru? De obicei, avem misiunea de a raspunde la o intrebare pe care o avem. Nu avem timp (sau rabdare) sa citim mai mult decat este necesar. Si, sincer, stim si ca nu trebuie.
De cele mai multe ori, nu ne intereseaza intreaga pagina de continut si cautam doar sectiunile care tin de interesele noastre. Acest lucru este cel mai relevant pentru sectiunile informative ale site-ului dvs. web, cum ar fi paginile de servicii, „despre noi”, industriile pe care le deserviti si paginile de contact. Acest lucru este mai putin relevant pentru continut de forma mai lunga, cum ar fi articole, carti sau postari de blog.
Deci, ce pot face firmele de servicii profesionale pentru ca site-ul lor web sa fie usor de utilizat? Cel mai important, formatati o copie web pentru a sprijini scanarea utilizatorilor. Daca stim ca utilizatorii isi petrec cea mai mare parte a timpului scanand text in cautarea a ceva, atunci modul in care va formatati textul poate face o mare diferenta.
IATA SAPTE CELE MAI BUNE PRACTICI DE TINUT IN MINTE:
1. Folositi o multime de titluri.
Titlurile bine scrise actioneaza ca schita informala a unei pagini. Crearea de titluri care rezuma continutul acelui paragraf (e) ii permite utilizatorului sa inteleaga despre ce se refera acea sectiune inainte de a decide daca doreste sau nu sa o citeasca.
2. Folositi puncte de marcare.
Listele cu marcatori permit o lizibilitate optima si permit utilizatorilor sa inteleaga si sa stocheze cu usurinta acele informatii. Aproape orice serie de elemente separate prin virgula poate fi formatata intr-o lista cu marcatori.
3. Pastrati paragrafele scurte.
Paragrafele lungi sunt dense si greu de scanat. Daca examinati un paragraf lung, puteti gasi aproape intotdeauna un loc in care il puteti imparti in doua paragrafe. Acest lucru faciliteaza digerarea informatiilor pentru utilizator.
4. Preincarcati informatii importante.
Incepeti cu continutul cel mai important pentru publicul dvs., apoi furnizati detalii suplimentare. In jurnalism, aceasta tehnica este denumita piramida inversata. Incepand cu concluzia, ii oferiti utilizatorului posibilitatea de a opri citirea in orice moment si de a pleca in continuare cu punctul principal al paginii.
5. Atrageti atentia asupra termenilor si frazelor cheie.
Utilizand instrumente de formatare a textului, cum ar fi boldarea sau evidentierea, ii permiteti utilizatorului sa gaseasca cu usurinta termeni / fraze cheie intr-un paragraf. Cu toate acestea, este important sa nu uitati sa utilizati aceasta tehnica cu usurinta, deoarece riscati sa devina distractiva si mai putin utila.
6. Faceti cunostiinta cu publicul.
Folositi cuvinte pe care publicul dvs. le cunoaste. Folosirea unui jargon complex sau intern va confunda cel mai probabil utilizatorul. Limbajul adecvat publicului este esential pentru a permite utilizatorului sa scaneze si sa inteleaga cu usurinta informatiile.
7. Omiteti cuvintele inutile.
Scapati de jumatate din cuvintele de pe fiecare pagina, apoi scapati de jumatate din ceea ce a mai ramas.
Daca suna excesiv, trebuie sa fie. Copierea web nu este ca o scriere conventionala – trebuie sa fie concisa si succinta. De cele mai multe ori puteti elimina aproximativ jumatate din cuvintele de pe o pagina web fara a pierde nimic din valoare. Scapand de cuvinte inutile, nu numai ca reduceti lungimea, dar faceti si continutul mai raspandit si mai usor de scanat.
Acum, ca sunteti inarmat cu aceste cele mai bune practici de redactare a site-urilor web, aruncati o privire pe site-ul propriei firme de servicii profesionale.
Site-ul dvs. web trece testul?