Traim vremuri interesante, in care s-au investit mai multi bani in reclamele pe internet decat pentru cele de la televizor. Sunt foarte multe motive pentru care este mai rentabil sa investesti in publicitate online, dar nu despre acest lucru vorbim astazi. Astazi vorbim despre modul de administrare a bugetelor si a reclamelor online. Nu este suficient astazi doar sa investim o suma de bani si sa asteptam sa vina clientii in mod automat. Pentru ca nu vor veni. Bine, vor veni dar nu in masura in care te-ai fi asteptat. Asadar, haideti sa vorbim despre cum investim banii pentru campaniile de publicitate online.
De unde incepem?
Succesul inseamna in primul rand planificare. Iar acum, la final de 2017, este cel mai bine sa planificam strategia pentru anul 2018. Chiar daca nu vom sti cu exactitate ce se va intampla in 2018, un plan va fi mereu un plus pentru afacerea noastra.
Content marketingul, sau marketingul prin continut, incepe sa ia amploare si la noi in Romania. Ce reprezinta acest concept? Practic atragerea potentialilor clienti prin oferirea de continut de calitate pe site-ul tau. Descrieri si caracteristici ale produselor, intretinerea unui blog, comunicarea naturala cu acea mica (sau mare) comunitate care este atenta la site-ul tau. Traim vremuri in care ceea ce ne diferentiaza este calitatea serviciilor oferite, in special a celor servicii anexe produsului nostru.
Personalizarea reclamelor. Clasicul “Click acum si rezerva” este un concept invechit si depasit. Ma leg de punctul anterior si iti reamintesc de faptul ca diferenta este data de ceea ce facem diferit, nu de ceea ce face toata lumea. Reclamele trebuiesc sa fie personalizate, sa aibe legatura cu site-ul sau produsul nostru si trebuie sa fie pe intelesul si placul comunitatii noastre. Desigur, este intotdeauna binevenit sa avem clienti noi, dar este absolut esential sa avem grija de clientii existenti.
Iar daca vom face o reclama ca toata lumea, avem sanse foarte mari ca reclama sa fie ignorata de majoritatea utilizatorilor. Asta inseamna o investitie slaba in publicitate, care nu aduce niciun beneficiu.
Cum ne putem diferentia de concurenta?
Am vorbit mai despre marketingul prin continut. Aceasta este o metoda foarte eficienta de a ne face auziti si vazuti intr-o lumea virtuala atat de vasta. Mai mult decat atat, odata creat, acel continut va fi prezent pe site pentru totdeauna (asta daca nu il stergem) pentru a ne promova. Spre deosebire de clasicul anunt online, care este de obicei platit pentru o perioada fixa de timp. La fel cum si costurile sunt mai mici pentru marketingul prin continut. Da, continutul de pe site va avea un cost initial mai ridicat, dar campaniile platite vor depasi acest cost in scurt timp.
Poate ca suna dezarmant sa investesti in continutul de pe site-ul tau, investitie care nu va avea efectul imediat al campaniilor de publicitate, dar aici vorbim despre ceva durabil.
O comunitate cu care comunici in mod constant, pe care o educi vis-a-vis produsele tale, va fi o comunitate puternica care se va fideliza categoric fata de tine/produsul tau.
Cum mentin echilibrul dintre marketingul prin continut si anunturi de publicitate?
Raspunsul este la tine si implicit la afacerea ta. Conteaza extrem de mult nivelul de complexitate al produsului. Daca vorbim despre produse uzuale, de larg consum, atunci anunturile de publicitate vor primi un buget mai ridicat decat cel al marketingului prin continut. Asta pentru ca 1) nu ai ce sa explici/vorbesti foarte mult despre un produs de larg consum si 2) cel mai probabil competitia este acerba si ai nevoie de fiecare client nou.
Daca ai un produs mai complex in schimb, care vine implicit cu un pret superior, atunci marketingul de continut este esential pentru tine. Aici vei castiga clientul prin calitate, prin diferentierea fata de concurenta. Educarea publicului referitor la produsul tau, pastrarea comunicarii constante, acestea sunt lucruri esentiale pentru a atrage si a mentine publicul tau tinta.
Avand aceste 2 perspective, ramane la decizia ta de a stabili care varianta este mai buna. Noi doar am venit cu o alta metoda despre cum investim banii pentru campaniile de publicitate.