Poti fi numarul 1 in ceea ce faci, poti avea cel mai minunat continut de pe site, dar daca lumea nu stie de el va fi degeaba. Pravalia va fi mereu deschisa, dar tocul de la usa va fi mereu impecabil. La fel este si in lumea online: fara vizibilitate, site-ul nostru va ramane micul nostru hobby.
Pentru a evita acest scenariu sumbru s-a inventat SEO (Search Engine Optimization), care este menit sa ne creasca vizibilitatea site-ului si sa ne puna pe prima pagina de cautare a Google.
De unde pot incepe cu optimizarea SEO?
Avem deja un articol dedicat optimizarii SEO, articol pe care il poti studia aici. Drept urmare, astazi vom vorbi despre importanta link-urilor interne. Dupa cum poti vedea, am facut un hyperlink catre un link intern din cadrul site-ului nostru. Acesta este unul dintre elementele principale atunci cand vine vorba despre optimizarea SEO.
De ce sunt atat de importante link-urile interne?
Motivele sunt multiple, asa ca le vom evidentia pe cele mai importante:
1.Link-urile interne sunt un element direct luat in calcul de SEO. Este un criteriu brut, care influenteaza in mod direct calitatea si implicit vizibilitatea unui site. Cu cat avem mai multe link-uri interne in cadrul site-ului, cu atat mai bine.
2.Link-urile interne pot creste in mod direct durata de sedere a unui utilizator. Durata de sedere a unui utilizator este un criteriu foarte important pentru Google. Cu cat petrec mai mult timp utilizatorii pe site-ul nostru, cu atat se denota calitatea. Iar calitatea este apreciata de catre Google, care rasplateste prin locuri fruntase in cadrul paginilor de cautare.
3.Putem observa care sunt cele mai importante postari/pagini din cadrul site-ului. Daca o pagina anume este foarte populara, cum ar fi (insert popular page on Digital Life Solutions), atunci toate drumurile vor duce catre ea….sau hyperlink-urile.
Cum construiesc link-uri interne?
In primul rand, totul porneste de la strategia pe care o facem. Ar trebui sa stim dinainte care pagini vor fi legate intre ele, respectiv pe care pagini le vom pune in evidenta cel mai mult. Acest concept este cunoscut si sub numele de ancora. Textul ancora este textul de baza al paginii, care va aparea in cadrul motoarelor de cautare. Textul ancora este un text care se afla in cadrul paginii, dar care directioneaza spre o alta pagina. Daca directioneaza spre o pagina dorita de noi sau nu, asta depinde numai si numai de noi.
Textul ancora, ca si cuvintele cheie, ar fi de preferat sa fie cat mai sus pe pagina, in primele paragrafe. Desigur, acest lucru nu este intotdeauna posibil, dar este un punct de luat in considerare.
La fel cum este de luat in considerare si faptul ca nu trebuie sa abuzam de link-urile interne. Acestea nu trebuie sa fie introduse in mod fortat, pentru ca vor fi taxate atat de utilizatori cat si de Google.
Aici primeaza calitatea si nu cantitatea. Din contra, cantitatea este un alt element de penalizare. Daca scrisul de pe pagina va fi mai mult mov decat negru, atunci vom avea o problema. Iar Google sta departe de probleme, la fel cum va sta departe si de pagina noastra.
Cate link-uri interne pot folosi pentru a fi in siguranta?
Exista foarte multe surse de inspiratie si materiale de studiu, care vin fiecare cu propria teorie. Iar teoria noastra spune ca ar trebui sa ne limitam la 5 link-uri interne. Altfel, textul va deveni mov de la hyperlink-uri. Iar ceea ce este prea mult strica intotdeauna.
Iar din aceste 5 link-uri interne, unul dintre ele trebuie sa fie neaparat link-ul textului ancora (despre care am vorbit). Cat despre celelalte? Este important ca acestea sa aiba un rol educational pentru utilizator: Nu trebuie sa ii bagam pe gat produse. Trebuie sa il informam adecvat si sa il facem sa isi doreasca sa cumpere singur, fara ca noi sa depunem munca suplimentara de convingere.