Pentru a afla raspunsul la aceasta intrebare, tot ce trebuie sa faci este sa scanezi codul QR de mai sus. Acum, ne vom face comozi si vom analiza cati dintre voi chiar veti scana codul QR. Nu avem un cod QR pregatit, dar am vrut sa demonstram un argument al temei de astazi.
Codul QR (Quick Response Code) a fost introdus in 1994 si a avut rolul principal de a monitoriza procesele de fabricatie auto, cand automatizarea inca era la inceput. De atunci si pana acum, aceasta curiozitate tehnologica si-a croit incet incet drumul catre viata noastra de zi de zi.
Mai ales odata cu aparitia telefoanelor de tip smartphone, practic elementul de baza de pe care putem scana aceste coduri. La inceput au fost intradevar o curiozitate si o chestiune mai degraba de moda, decat o metoda autentica de promovoare si o unealta de marketing. Dar la fel s-ar fi putut spune si despre smartphone-uri prin 2007, cand telefoanele cu butoane inca mai ofereau rezistenta.
Asta pentru ca in 2007 apare iPhone-ul si schimba tot jocul in materie de telefonie, internet si implicit marketing. Iar de pe urma acestei schimbari de paradigma vor avea de castigat foarte multe domenii si aplicatii, inclusiv si codul QR.
Doar ca aceasta metoda de marketing s-a lasat asteptata si a aparut cativa ani mai tarziu, venind undeva prin 2010 cu o presupusa revolutie comerciala.
Care a fost ideea din spatele codurilor QR?
Ideea a fost simpla: De a te conecta imediat cu la site-ul campaniei, sau poate sa descarci o aplicatie, sau sa primesti un cupon de reducere. Codul QR reprezinta o modalitate flexibila si eficienta, din punct de vedere spatial. Cu un cod QR poti compacta un intreg banner de publicitate. De asemenea, spre deosebire de banner-ul clasic, codul QR vine si cu un dinamism, cu o invitatie de a naviga in continuare pe pagina in cauza. Pe cand un pliant sau un banner vor ramane mereu statice.
Mai mult decat atat, cred ca am vazut cu totii coduri QR lipite intr-un colt de geam, ocupand un minim de spatiu si oferind un maxim de informatii. Dar, despre amplasarea intr-un colt de geam, vom vorbi mai tarziu.
Acest cod a devenit, discret dar sigur, o parte integranta a afiselor publicitare, in special a celor din sfera evenimentelor. Dar oare cati dintre noi le scanam cu adevarat?
De ce nu functioneaza codul QR asa cum ar trebui?
Mai exact, ar trebui sa spunem ca nu este folosit, pentru ca el functioneaza cum trebuie. Ideea este simpla: Avem un spatiu mic de publicitate care ne ofera toata informatia de care avem nevoie. Tot ce am nevoie este un smartphone, pe care oricum il avem aproape cu totii. Atunci, de ce nu functioneaza?
Simplu: Codul QR functioneaza. Doar ca nu este promovat asa cum ar trebui.
Faceam referire mai devreme la faptul ca multe dintre aceste coduri sunt pur si simplu lipite intr-un colt, fiind mai degraba o curiozitate-un bonus, decat o unealta esentiala de promovare.
Mai luam in calcul si faptul ca aceste coduri trebuie scanate cu smartphone-ul si efectul este garantat. Intr-o lume a internetului, trebuie sa vii cu ceva in plus pentru a convinge pe cineva sa faca ceva mai complicat decat sa porneasca internetul si atat.
Cum putem salva codul QR?
Codul QR nu este mort, sau cel putin nu in masura in care se zice. Codul QR traieste foarte bine chiar, in lumea cupoanelor de reduceri sau a descarcarii de aplicatii. Este o unealta foarte puternica, dar care trebuie folosita cum trebuie.
De exemplu, in SUA, peste 27 de milioane de utilizatori au scanat coduri QR cel putin o data. Asta este o demonstratie clara a faptului ca totul tine de modul in care le folosim.
Dar despre aceasta, despre cum sa ne folosim uneltele de marketing, te invitam la alta discutie. Pentru moment, noi am facut studii pentru tine si am gasit faptul ca un cod este foarte puternic si este foarte departe de a fi depasit tehnologic. Ramane sa alegi tu daca este o unealta suficient de puternica pentru tine.