Se spune ca resursa umana este cea mai importanta resursa din cadrul oricarei organizatii, fie ca vorbim despre o afacere, o organizatie non-profit sau orice alta adunare de oameni cu un scop comun. Iarasi, termenul de resursa este impropriu folosit, deoarece vorbim despre oameni, nu despre obiecte sau statistici. De aceea, am pregatit pentru tine cateva sfaturi pentru a crea o echipa mai puternica. Iata 5 pasi pentru a avea o organizatie mai sanatoasa.
„Eu nu platesc salarii mari pentru ca am bani multi. Eu am bani multi pentru ca platesc salarii mari.” – Robert Bosch
Ceea ce separa antreprenorii mici de cei cu adevarat de succes este modul in care isi privesc organizatia, modul in care isi privesc si trateaza oamenii. Oameni care au inteles ca oamenii lor pot ridica sau distruge afacerea lor, depinde de modul in care sunt tratati. Asa ca sa trecem la treaba:
1. Nume, nu numere.
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba despre o echipa este individualitatea fiecarui membru. Multa lume evita mediul corporatiilor mari pentru ca sunt priviti ca niste numere, niste ID-uri, nu ca fiind persoane umane, reale. Doar prin a privi un angajat ca o persoana si ca nu ca pe un „agent de vanzari”, va crea un plus valoare si o stabilitate in cadrul echipei tale.
2. Banii sunt printre ultimele motivatii la locul de munca. Pe primul loc in schimb se afla relatiile inter-umane.
La fel cum si banii reprezinta unul dintre ultimele motive pentru care oamenii pleaca dintr-o echipa. De multe ori cauza plecarii sau a ramanerii este data de interactiunea umana. Cunosti persoane care au un job care nu ii satisface din punct de vedere financiar, dar care raman acolo pentru ca „macar e comunitatea faina”? Sau oameni care au renuntat la job-uri foarte bine platite, doar pentru ca era „lumea insuportabila”?
Comunitatea poate ridica sau distruge o afacere, de aceea este important sa ai grija de fiecare om din echipa ta. Sa te asiguri ca vei pastra armonia profesionala cat mai mult (100% nu vei putea niciodata) si sa te asiguri ca oamenii au partea de ceea ce conteaza cu adevarat pe ei la locul de munca. Pentru ca un salariu ofera orice job.
Ei bine, cum pot imbunatati comunicarea si relatiile inter-umane din organizatia mea? Pentru acest lucru trecem la punctul urmator.
3. Studiaza leadership.
Se spune ca te nasti cu abilitatile de a fi lider. De fapt, este o dezbatere continuua pe acest subiect. Daca ar fi totusi sa ne luam dupa gandirea domnului John Maxwell, cel mai mare coach de leadership din lume, acesta considera faptul ca da, intradevar, unii oameni se nasc cu talentul de a fi lideri. La fel cum altii se nasc cu ureche muzicala, sau cu talente sportive. Doar ca talentul nu este niciodata suficient, are nevoie de antrenament constant. La fel cum si John Maxwell defineste liderul ca fiind un verb, nu un substantiv. A fi un lider inseamna actiune, miscare. Vom vorbi despre puterea exemplului la punctul urmator, iar aici vom vorbi despre importanta studierii leadership-ului. Pentru ca leadership-ul este o stiinta de sine statatoare, care necesita documentatie si multa, multa practica.
Daca doresti sa afli mai multe despre leadership si nu stii de unde sa incepi, te invitam in cadrul sectiunii noastre, unde discutam mai pe larg despre leadership.
4. Puterea exemplului – Fii tu un exemplu pentru echipa ta.
Oamenii vor face intotdeauna ceea ce vad, nu ceea ce li se spune. De aceea ei te vor urmari si vor actiona intocmai conform actiunilor tale. O intrebare foarte buna pe care ti-o poti pune este „Eu m-as urma pe mine? Eu m-as tolera pe mine ca sef?”. In functie de raspunsul la aceasta intrebare, cred ca poti sa stabilesti daca si unde mai ai de lucrat.
5. Nevoia de apartenenta la un grup social
Nevoia de apartenenta la un grup social este una dintre nevoile de baza ale oamenilor. De fapt, conform piramidei lui Maslow, nevoia de apartenenta este destul de importanta. Iar locul de munca constituie, de multe ori, un grup social. Daca nu ai angajati care lucreaza singuri in ture de noapte sau in weekend, atunci ei fac parte dintr-un grup social. Dar chiar si acel angajat care se regaseste in scenariul de mai sus simte nevoia de apartenenta la echipa ta. De aceea este indicat tot timpul sa incerci sa integrezi cat mai mult grupul, atat prin activitati ce tin de munca cat si in afara programului de lucru. Indiferent de forma pe care o va lua activitatea de teambuilding, este important sa o faci. Pentru ca oamenii vor fi mereu mai productivi atunci cand sunt multumiti si cand simt ca fac parte dintr-o echipa.
„Daca vrei sa construiesti un vapor, sa nu incepi prin a-i trimite pe oameni dupa lemne, cuie, unelte, sfori si alte materiale. Invata-i intai sa tanjeasca dupa marea indepartată, nesfarsita.” – Antoine de Saint-Exupery
Aceasta este cheia catre o echipa mai puternica: Prin a constientiza faptul ca lucrezi cu oameni, care au ganduri si sentimente. Iar aplicand acesti pasi, aplicand aceasta mentalitate, cu siguranta organizatia ta va fi mai pozitiva si implicit mai productiva.
Din pasii expusi mai sus, care este preferatul tau? Asteptam raspunsul in sectiunea de comentarii 🙂