Increderea in sine este un lucru pe care ar trebui sa il avem cu totii, dar pe care unii dintre noi trebuie sa invatam sa il avem. Gandirea pozitiva te va ajuta intotdeauna sa faci lucrurile mai bine decat o gandire negativa, iar increderea in sine este esentiala in orice activitate pe care o facem. De aceea i-am dedicat un articol special astazi.
Increderea in sine este necesara pentru a ne putea inflori spiritul si pentru a ne atinge potentialul. Fara a merge intr-o zona de extremitate in pozitivism, increderea in sine ne ajuta in fiecare zi, in orice actiune pe care o facem. Astazi vorbim despre increderea in sine in viata de zi cu zi si despre cateva lucruri mici pe care le putem face cu totii pentru a avea o imagine unpic mai buna despre noi insine.
1. Nu te mai compara cu oamenii din jurul tau.
Unul dintre factorii majori care scad increderea in sine este comparatia cu cei din jur. Niciodata nu vei iesi in castig atunci cand te vei compara cu cineva, pentru ca mereu vei vedea la acea persoana doar avantajele iar la tine vei vedea doar dezavantajele. Nu va fi niciodata egalitate.
2. Nu compara capitolul tau 1 cu capitolul 20 al altcuiva.
Este usor sa te compari cu o persoana care are deja rezultate in domeniul tau. Dar daca te compari la nivelul tau actual, cu nivelul actual al acelei persoane te vei descuraja foarte rapid. Dar oare cum ar fi sa te compari cu acea persoana cand era la inceput? Daca vei studia biografia persoanelor de succes de astazi, vei ramane surprins(a) de inceputurile acestora si ai sanse foarte mari sa te regasesti in povestea lor, in inceputul lor de drum. Increderea in sine si succesul se construiesc in timp si trebuie sa fii constient(a) de faptul ca toti au pornit de undeva, de obicei de jos. Asa ca daca tu ai 25 de ani si te compari cu o persoana de 40 de ani, studiaza-i biografia si vezi in ce punct se afla la 25 de ani. Abia atunci vei avea o comparatie echitabila si vei avea increderea in sine la nivelul corect.
3. Nu este rusinos sa cazi, dar este rusinos sa ramai acolo.
Dupa cum spune Silver Stallone, „Nimeni si nimic nu te va lovi mai rau si mai tare decat viata”. De aceea este important sa constientizezi faptul ca este normal ca lucrurile sa nu mearga intotdeauna bine. Probabil ca nu vine cu nimic nou aceasta afirmatie, dar este important sa cunosti acest aspect al vietii in mod constient. La fel cum este important sa constientizezi si faptul ca viata reprezinta 10% lucruri care ni se intampla si 90% modul in care reactionam la acele lucruri. Viata este o succesiune de alegeri pe care le facem si care ne vor duce catre o anumita destinatie. De aceea increderea in sine este importanta pentru a sti cum sa reactionam si care este destinatia vietii noastre. Asa ca data viitoare cand ti se intampla ceva mai putin pozitiv, nu iti pune intrebarea „De ce mi se intampla numai mie?”, ci „Ce pot face in aceasta situatie?”. Campionii adevarati vor cauta intotdeauna solutii.
4. Nu poti avea increderea in sine cu tine in orice moment. Trebuie sa accepti ca suntem oameni si ca este ok sa avem si stari negative.
Dezvoltarea personala vorbeste despre echilibru, despre atingerea obiectivelor noastre oricare ar fi acestea. De aceea este important sa constientizezi ca exista vremuri in care vei rade si vremuri in care vei plange. Sa accepti faptul ca nu poti avea intotdeauna increderea in sine la cel mai inalt nivel si ca este ok sa te simti descurajat(a) din cand in cand. Doar sa nu ignori punctul 3, bine?
5. Ai grija ce asculti, de unde te informezi si cu cine iti petreci timpul.
Una dintre cele mai puternice legi din lumea dezvoltarii personale spune ca suntem media celor 5 persoane cu care petrecem cel mai mult timpul. Suntem media atat din punct de vedere financiar, cat si din toate celelalte aspecte ale vietii. De altfel, te invitam sa faci urmatorul exercitiu:
- Gandeste-te la cele 5 persoane cu care petreci cel mai mult timpul;
- Scrie calitatile fiecarei persoane;
- Scrie defectele fiecare persoane;
- Fa o medie la rezultate.
S-ar putea ca rezultatele sa fie asemanatoare cu defectele si calitatile tale, oricat de dureros ar fi. Iar prin acest exercitiu poti stabili daca ai nevoie de prieteni noi si daca ai implicit nevoie de oameni care sa te incurajeze, oameni care sa iti sporeasca increderea in sine. Pentru ca oricat de mult ne-am antrena noi mintea, avem nevoie si de un suport exterior, avem nevoie si de oameni pe care sa ne putem baza tot timpul.