Orice afacere de succes are nevoie de timp, de dragoste, de energie, de bani si de sacrificii. Dar cum ansamblam toate aceste piese ale puzzle-ului in ordinea corecta? Bun venit la episodul II din seria „Cum construim o afacere de succes”.
Daca nu ai citit inca partea I despre cum se construieste o afacere de succes, atunci te invitam sa citesti articolul cat mai repede. Acolo am vorbit in special despre partea conceptuala a lucrurilor, despre modul de gandire si despre pregatirea dinaintea lansarii/conceperii afacerii. Discutia de astazi atinge subiectele mai tehnice, asa ca sa trecem la treaba si sa vedem cum se construieste o afacere de succes.
1. Studiul de piata.
Orice afacere de succes are nevoie de multiple studii de piata. Planificarea afacerii ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru tine, in special daca esti la inceput de drum. Desigur, nu poti planifica totul, dar cu cat o afacere este mai predictibila cu atat are parte de un succes sporit. Din acest motiv ai nevoie de minim 2 studii de piata:
- Studiaza profilul clientului. Am mai vorbit despre acest subiect cand am abordat tema comertului electronic. Inainte de a vinde ceva, fie si o idee, trebuie sa stii cui ii vinzi si cum sa iti adaptezi politica de promovare. Dar cel mai bine este sa studiezi separat articolul despre comertul electronic.
- Studiaza concurenta. Daca studiezi concurenta, s-ar putea sa vezi cum functioneaza o afacere de genul si poti avea o viziune mai clara asupra afacerii tale peste 1, 3, 5 ani. Oscar Wilde spunea ca „Talentatul imprumuta, geniul fura”. Asa ca daca tot este sa fii un geniu, macar studiaza concurenta.
2. Bugetul de previzionare.
Un subiect abordat mai putin de catre teoreticieni, dar cunoscut de catre toti antreprenorii care fac lucrurile sa se intample. Ce nu ni se prezinta in majoritatea cartilor si a seminariilor este partea mai putin frumoasa a lucrurilor. Nu se vorbeste foarte mult despre infrangeri sau despre pierderi. De aceea majoritatea oamenilor dau faliment, pentru ca nu se asteapta la partea mai putin frumoasa a lucrurilor.
Sa ne imaginam urmatorul scenariu: Astazi este ziua in care iti vei deschide oficial magazinul tau de incaltaminte. Este o zi foarte importanta pentru tine, iar asteptarile tale sunt pe masura. De astepti ca magazinul isi va epuiza stocul inca din prima zi, ca se vor inghesui clientii la usa ta. Asa este si normal sa se intample, dupa toata munca si planificarea pe care ai facut-o. Dar iata ca realitatea nu este chiar asa: in prima zi poate ca nu vin nici macar prietenii tai sa te viziteze. Apoi afli importanta promovarii, a administrarii bugetelor si tot asa. Dar acesta este unul dintre multe lucruri pe care trebuie sa le previzionezi.
De aceea este important sa ai un buget de previzionare care este egal cu suma necesara afacerii tale pentru a functiona timp de un an de zile, luand in considerare scenariul in care nu faci nici macar o vanzare. Daca vrei sa incepi o afacere de succes care are nevoie de 10.000 de euro pentru a porni, asigura-te ca ai inca 10.000 de euro in banca. Astfel vei face fata cu brio tuturor provocarilor si a situatiilor neprevazute.
Cat de mari pot fi aceste cheltuieli neprevazute?
Noi, echipa Digital Life Solutions, credem cu tarie in lucrurile practice, in a vorbi din experienta si nu din teorie. De aceea ne place sa vorbim pe cazuri concrete. Asa ca va vom prezenta o situatie cat se poate de reala, care se poate intampla oricui: O persoana si-a amenajat o mica gelaterie intr-un parc dintr-un municipiu al Romaniei. Cu o investitie de aproximativ 6000 de euro, Ciprian si-a amenajat mica gelaterie, avand 2 frigidere, 8 metri patrati inchiriati si o eleva de liceu care dorea un job pentru o vara. Suna a ceva iesit din comun? O afacere simpla, pe care o poate derula absolut oricine care are un simt antreprenorial si o pasiune pentru inghetata.
Cum s-a manifestat cheltuiala neprevazuta? Intr-o zi, pe la 12 dupa-amiaza, frigiderele au facut scurt circuit si s-au oprit din functiune. Cat timp s-a constatat problema si pana s-a remediat, au trecut 3 ore. Frigiderele si-au revenit la normal, dar toata inghetata depozitata s-a topit. Nota de plata: 1300 de euro, stocul de inghetata existent in frigidere. Chiar daca este o situatie banala si complet plauzibila, cati dintre noi ne-am putea gandi la asa ceva? Nici Ciprian nu s-a gandit la asa ceva, dar avea un buget de previzionare facut. A avut bani cu care sa isi reinnoiasca stocul de inghetata. Dar daca nu avea un buget de previzionare? Ori se imprumuta de bani pentru un stoc nou, ori era iesit din joc. Din acest motiv este important bugetul de previzionare.
Tu ai un buget de previzionare facut? Cunosteai conceptul inainte de a citi acest articol? Asteptam raspunsul tau in rubrica de comentarii 🙂