Cu totii vrem sa ne promovam cat mai bine si sa ajungem la cat mai multe persoane si sa le povestim despre produsul si/sau produsul nostru. Dar cati dintre noi studiem si industria de Marketing online, tendinta cu tendinta? Bun venit la articolul de astazi, dedicat profesionistilor care sunt intotdeauna cu un pas in fata.
Studierea tendintelor este esentiala in orice aspect al vietii, nu doar in afaceri sau in marketing online. Mai ales ca unii giganti din lumea afacerilor au picat din cauza ca s-au incapatanat sa ignore tendintele lumii din jurul lor. Companii care au nu au vrut sa inteleaga importanta acestui domeniu denumit marketing online. Iar apoi, invinsi de faptul ca nu s-au adaptat vremurilor, vor spune ca „nu au facut nimic gresit, dar totusi cumva au pierdut„. Probabil ca deja stii la care producator de telefoane mobile ne referim.
Asa ca haideti sa vedem cateva dintre statisticile si trendurile cele mai importante pentru industria de marketing online:
- In 2015, Google inregistra peste 100 de miliarde de cautari in fiecare luna.
- In 2016, 50% dintre cautarile pe Google erau formate din minim 4 cuvinte.
- In 2017, 61% dintre marketeri atribuie catre optimizarea SEO si prezentei organice cea mai mare importanta pentru promovarea unei afaceri.
- In 2014, 81% dintre cumparatorii online din SUA au studiat si au analizat piata inainte de a cumpara.
- 72% dintre cumparatori au selectat magazine la o distanta de maxim 5 mile (8 kilometri), 2016.
Ce inseamna aceste statistici pentru industria de marketing online?
Chiar daca studiul este realizat mai degraba pentru SUA si nu este un studiu amanuntit facut asupra Romaniei, principiile se aplica si aici, mai cu seama pentru ca avem nevoie de marketing online ca de aer.
Am mai vorbit despre importanta unei strategii SEO pentru site-ul tau asa ca vom vorbi la strategii fundamentale pentru orice campanie de marketing online, fara a avea o tema specifica. Aceasta va fi o abordare usor generala pentru ca studierea fiecarei teme in amanunt necesita o atentie separat precum si un articol separat.
1. Marketingul pentru lumea smartphone-urilor.
Nu mai este o surpriza pentru nimeni: romanii incep sa foloseasca smartphone-urile si pentru altceva decat apeluri, Facebook si diverse jocuri. Mai mult decat atat, in 2017 romanii au folosit telefoanele inteligente pentru cumparaturile de Black Friday intr-o proportie mai mare ca niciodata. De fapt, balanta s-a inclinat pentru prima oara in favoarea smartphone-urilor, inregistrand un numar record de cumparaturi.
De ce sa imi construiesc o strategie de marketing special pentru smartphone-uri?
In primul rand din cauza modului diferit de afisare al reclamelor pe un smartphone fata de un desktop. Datorita rezolutiei mai mici, implicit totul trebuie micsorat: text, imagini, bannere, Call to Action, etc. Nu este suficient sa folosesti Copy + Paste de pe versiunea desktop pe versiunea mobile.
In al doilea rand, orice persoana familiarizata cu conceptul de AdWords iti va putea confirma faptul ca sunt diferite campaniile de promovare pentru versiunea desktop fata de cele pentru versiunea mobile. Din fericire (sau din pacate, depinde cum vezi lucrurile) majoritatea romanilor isi construiesc campanii de AdWords strict pentru versiunea desktop si ignora total partea de mobile. De aceea ai sanse reale sa ajungi in topul cautarilor pe Google, pentru versiunea de mobile, cu investitii minime.
2. Content Marketing.
Am mai vorbit despre Content Marketing si despre importanta acestuia in cadrul oricarei campanii de marketing online. Toti jucatorii din lumea marketingului online se asteptau la acest moment, la tranzitia de la textele seci de vanzari la crearea de continut care sa aduca plus valoare in viata cititorilor nostri. In momentul de fata, in 2018, inca ne aflam in tranzitie, desi ne aflam in momentele finale ale acesteia. Intr-o lume a spam-ului, intr-o lume in care cu un singur click putem trimite un mail catre milioane de persoane, Google si lumea marketingului online ne vrea autentici. Ne vrea sa venim cu materiale creative, scrise de noi. Indiferent de cat de bine sau prost sunt scrise, daca sunt originale si ale noastre va conta mult mai mult decat un newsletter frumos, dar „imprumutat”.
Din acest motiv content marketingul este una din cele mai importante unelte ale anului 2018, gata sa iti construiasca o campanie de marketing online la superlativ. Doar prin creativitatea si unicitatea continutului de pe site-ul nostru putem fi cei mai buni.
3. Studiaza atent miscarile jucatorilor mari din industrie.
Chiar daca suntem inca in prima jumatate a anului 2018, avem parte deja de numeroase modificari realizate de catre gigantii industriei online, chit ca vorbim despre motoarele de cautare sau despre platformele de social media.
Una dintre platformele de social media chiar a penalizat masiv continutul facut doar pentru a vinde si a inceput sa aprecieze doar continutul original. Practic a pus tunurile pe continutul automatizat, pe textele/postarile care sunt imprastiate in cat mai multe grupuri si incearca sa le descurajeze, incurajand originalitatea.
Cu alte cuvinte, se pune accent foarte mult pe content marketing, despre care am vorbit la punctul 3.
Este un fapt bine cunoscut in lumea SEO ca lucrurile sunt intr-o continua miscare accelerata. Se pare ca acest lucru s-a extins si a acaparat intreaga lume de marketing online. Este foarte posibil sa vedem schimbari lunare din partea marilor jucatori in mediul online de aceea este bine sa studiem cat mai atent miscarile fiecarui jucator.
Un astfel de jucator este Instagram, care a inceput 2018 printr-o orientare masiva catre utilizatorii business, incercand sa ia o felie din tortul luat majoritar de Facebook.
Ca sa nu mai spunem de Pinterest care nici macar nu a luat in considerare separarea utilizatorilor intre utilizatori normali si utilizatori de tip bussines.
Avand in vedere toate aceste aspecte, noi consideram ca acestea sunt cele mai importante 3 statistici si trenduri de urmat in anul 2018 in vederea stabilirii unei strategii corecte. Tie care ti se pare cea mai importanta componenta din cele 3?
Asteptam raspunsul tau in rubrica de comentarii 🙂