Daca traiesti sub impresia ca fiecare decizie pe care o iei vreodata este bazata pe documentatie anterioara si pe logica si ratiunea noastra 100%, poate mai vrei sa te gandesti putin la acest lucru. Studiile au continuat sa ne tot arate de-a lungul timpului ca orice cumparam, orice cale de marketing am alege, este bazata pe sentimentele noastre personale si subiective. Imi pare rau sa te dezamagesc spunand astea… insa sunt si niste vesti bune! In articolul de astazi ne vom axa sa descoperim de ce stau astfel lucrurile.
1. De ce alegem branduri (marci) cunoscute si populare?
Este un fapt bine stiut ca oamenii prefera sa aleaga branduri despre care toata lumea a auzit. Si asta e valabil chiar daca vorbim despre companii de IT sau branduri de imbracaminte. Nu vei auzi oameni spunand ca aleg un startup (o companie ce inca e la inceputul drumului) despre care nu a auzit nimeni si care nu le-a fost recomandat de nimeni.
De ce stau lucrurile astfel?
Deoarece ne simtim comfortabil cu alegerile pe care le fac altii in locul nostru. Pentru ca, hai sa spunem lucrurilor pe nume, asta e realitatea, alegem branduri populare, cunoscute pe piata deoarece reprezinta o alegere sigura (sau cel putin noi asta credem).
Consideram ca un brand care a trecut deja prin toate testele posibile si imposibile, care a supravietuit testul timpului si al clientilor si inca sta in picioare, trebuie sa aiba la baza un concept admirabil si de incredere, astfel, hai sa il alegem pe acesta!
2. Emotiile de baza luate separat
La ce ma refer prin emotii de baza? Fericire, tristate, surpriza si dezgust. Si fiecare dintre aceste emotii inseamna altceva si astfel trezeste reactii diferite in fiecare din utilizatorii tai. De exemplu:
Fericirea inseamna mai multe share-uri. S-a dovedit ca articolele ce au un subiect fericit si exprima, in general, o stare de bucurie, au sanse mai mari sa fie impartasite. Asta inseamna ca te poti axa de acum incolo pe stiri pozitive, pe aspect pozitive ale companiei tale si sa oferi utilizatorilor tai o perspectiva mai optimista (pe care ei o vor aprecia).
Stirile triste primesc toate click-urile. Intr-un mod surprinzator, stirile care contin superlative “triste”, cum ar fi “cel mai rau” sunt accesate mult mai des decat cele care contin superlative pozitive. Deci, in mare parte, ar trebui sa oferi utilizatorilor tai stiri fericite daca scopul tau este sa fii share-uit cat mai des insa sa lasi toate stirile triste la vedere daca doresti sa obtii mai multe click-uri.
3. Umorul aduce oamenii laolalta
Cand vine vorba de subiecte care prind, oamenii nu doresc doar sa le impartaseasca cu prietenii lor ci de asemenea sa simta o conexiune cu cel care a scris si in acelasi timp cu ceilalti cititori. Un continut care contine urme de umor poate aduce un zambet pe fata utilizatorului tau si astfel sa il faca sa se simta mai relaxat si mai prins in interactiunea cu tine si povestea ta.
4. Sari in ochi
Este esential sa fii capabil sa captezi atentia cititorilor tai cu un subiect tentant sau un titlu senzational care ii indeamna sa citeasca in continuare si sa afle mai multe. Insa ai grija sa nu cazi in extrema cealalta si sa creezi continut “spammy” in loc de continut interesant.
5. Vorbeste privirilor
Studiile arata ca oamenii reactioneaza mult mai pozitiv in cazul imaginilor dragalase care ii ajuta sa se deconecteze de problemele lor din viata de zi cu zi. Nu propun sa scrii un articol cu continut tehnic si sa adaugi o poza cu un unicorn desi, stai, de ce nu ai face asta? Impusti doi iepuri deodata, umor si o imagine dragalasa. Totusi, incearca sa te limitezi la subiectul pe care l-ai ales si sa folosesti imaginile doar pentru a-I oferi cititorului o pauza si pentru a relaxa atmosfera.
Ca si o concluzie, cu ce trebuie sa ramanem in urma acestor invataturi este ca, chiar daca nu reactionam cu totii la fel, intr-un mod automat la aceeasi poveste, idee sau imagini, sunt anumite arhetipuri, sfaturi pe care le poti lua in considerare pentru a-ti creste rata de conversie, bazat pur si simplu pe emotiile umane.
Invatand mai mult despre aceste emotii poti crea continut mai de valoare si sa vinzi mai mult decat ti-ai fi imaginat vreodata.
Astfel, de ce nu i-ai da o sansa?