Pentru a ne acoperi bazele inainte de a continua cu vreun subiect mai complex, hai sa vedem in primul rand ce inseamna strategie pentru marketing-ul de continut. Se refera, in mare parte la planul si strategia ta de evolutie pe partea de marketing, spus mai pe sleau, orice tip de media (scris sau vizual) pe care il creezi tu, pe cont propriu si iti apartine.
Din aceasta cauza, inainte de a te pune efectiv sa iti creezi planul propriu zis, sunt anumite aspect pe care trebuie sa le iei in considerare:
- Ce va face planul tau sa fie unic si sa iasa in evidenta
- Care este scopul planului tau (de ce il creezi in prima instanta)
- Cum se va dovedi a fi util vizitatorilor tai
- Unde intentionezi sa il folosesti si sa il publici in continuare
De ce as avea nevoie de o strategie pentru marketing-ul de continut?
Pe langa aspectul evident ca mereu e bine sa fii pregatit si sa ai un plan pe termen lung, hai sa aruncam o privire si asupra altor motive:
- Vei deveni mai eficient in momentul in care ai o cale clara de urmat
- Daca rezolvi anumite aspecte de la inceput, vei avea mai putine provocari pe parcurs
- Vei avea o evidenta clara in legatura cu unde mai exact se duce bugetul tau (e o solutie eficienta din punct de vedere al costurilor sa ai un plan)
- O data ce ai pus la punct un plan clar vei avea libertatea de a experimenta pe parcurs si cu alte strategii
Ce pasi ar trebui sa urmez in momentul in care imi creez strategia de marketing?
Ma bucur ca ai intrebat! Ma rog, eu am pus intrebarea, dar intelegi ideea. Nu poti sa creezi pur si simplu o strategie fara sa ai anumite puncte din start pe care sa le iei in considerare, care sa te ajute si pentru care sa prezinte o solutie pe viitor:
1. Sa ai un scop clar
In primul rand, trebuie sa fii in clar cu motivul pentru care vrei sa creezi continut, in primul rand. Care este motivul care sta in spatele acestei dorinte si unde vrei sa ajungi pe termen lung? In cazul in care te simti pierdut la acest pas, nu uita ca sunt o gramada de template-uri online, care te pot ajuta sa iti definesti anumite teluri clare.
2. Cunoaste-ti publicul tinta
Inainte de a te apuca efectiv sa scrii ceva, trebuie sa stii cine va citi ceea ce scrii. Cunoscandu-ti audienta iti vei defini mai clar tipul de continut pe care il vei produce, limbajul utilizat, umorul si subiectele abordate. De asemenea, in cazul in care iti doresti sa te adresezi unui grup nou, e bine sa iti faci din timp studiile si cercetarile pentru a fi in tema cu ce i-ar putea interesa.
3. Care este planul tau de business?
Trebuie sa tii mereu un ochi deschis pentru posibilele obstacole pe care le poti intampina si asupra a ce, mai exact, face strategia ta sa fie unica. Cum iesi in evidenta dintre competitorii tai si ce extra poti sa oferi fata de ei?
4. Fa un audit
Majoritatea dintre noi au inceput cu simple postari de blog care au inflorit cu timpul si au captat atentia audientei noastre. Insa sunt numeroase feluri si tipuri de marketing pe care le poti folosi si ceea ce conteaza cu adevarat e sa tii evidenta lucrarilor si eforturilor tale anterioare pentru a putea vedea ce a functionat, ce ar putea necesita imbunatatiri si ce nou ai putea aduce pentru o schimbare.
5. Vino cu idei noi
Strange-ti echipa si organizeaza o sesiune de brainstorming pentru a putea aduce cele mai fresh si cele mai geniale idei la suprafata. Care subiecte au prins cel mai bine la public in trecut? Cu ce alte subiecte noi ai putea iesi pe piata si care idei sunt in voga momentan pe piata?
6. Gandeste-te ce gen ti se potriveste
Dupa cum am mentionat deja, sunt numeroase feluri de continut pe care te poti axa in cadrul strategiei tale si e o idee buna sa te gandesti la asta din start. Poti scrie postari de blog, eBook-uri, sabloane, infografice, poti sa postezi videoclipuri si chiar si podcast-uri, comunicate de presa, noutati despre compania ta si multe multe altele.
7. Fa ceea ce ti-ai propus
Dupa cum spune zicala, nu ai ajuns atat de departe pentru a ajunge doar atat de departe. Deci, ai ajuns in acest punct si nu ti-ai dori sa dai cu piciorul la tot in aceasta etapa. Creaza un calendar al publicatiilor, un calendar pentru continutul de social media pentru a avea o evidenta clara asupra a cand si cum iti vei promova proiectul.
Acum, de ce esti inca pe pagina noastra in loc sa te fi apucat de scris si de strans idei noi? Glumesc doar. Sper ca aceste idei te-au ajutat sa iti creezi un plan si sa tii o evidenta mai clara a strategiei tale de marketing de acum incolo.
Spune-ne daca ai alte idei inovative sau vreun plan care a functionat pentru tine in trecut!
Abia asteptam sa auzim feedback-ul tau in sectiunea noastra de comentarii!