Momentul in care spun majoritatii oamenilor pe care ii intalnesc prima data ca scriu pe un blog ( blogging) pentru a-mi castiga traiul, pot sa vad scepticismul in ochii lor si felul in care se uita de sus la mine. “Asta nu e un job real. Ce faci, de fapt, pentru a castiga bani?” Si, in mod surprinzator, raspunsul meu ramane acelasi.
Chestia e ca majoritatea oamenilor considera ca scrisul vine in mod natural, doar stai relaxat in fata laptop-ului toata ziua, cu o tequila langa tine, alaturi de biscuitii tai preferati si dai frau liber absurditatilor sa ia nastere din tastatura ta.
Ei bine, in realitate lucrurile stau puuuutin diferit. Atatea lucruri pot sa o ia pa aratura cand vine vorba de scris pentru un blog, incat nici nu as sti de unde sa incep sa le enumar. Scrisul, fara vreun plan exact si clar, fara vreo idee anume sau vreo strategie pe termen lung este un esec inca de dinainte de a incepe.
Hai sa aruncam o privire asupra celor mai groaznice greseli de blogging pe care le-ai putea face:
1. Sa nu ai vreun plan
Si prin plan ma refer, literalmente, la tot. Trebuie sa ai un plan cand vine vorba de subiectele pe care urmeaza sa le abordezi. In prima instanta, cand te pui sa scrii, iti vor veni in cap o gramada de idei nebune pe care vei dori sa ti le notezi, ajungand in cele din urma sa creezi un mare si haotic nimic. Trebuie sa ai o strategie, subiectele tale au scopul de a comunica lucruri esentiale audientei tale.
De asemenea, cand vine vorba de a publica propriu zis, trebuie sa fii realist in legatura cu timpul tau. La inceput poate ai impresia ca a publica un articol pe zi este un lucru total acceptabil si normal. Da-i cateva saptamani/ luni, pana cand lucrurile se vor aseza si ideile geniale nu vor veni contra cronometru, cum ai gandit initial. Fii realist si cel mai important, fii capabil sa oferi ceea ce ai promis atat tie cat si publicului tau.
2. Nu poti sa creezi o conexiune cu publicul tau
Deci doar tine minte acest lucru: in momentul in care scrii pentru un blog, e de parca ti-ai impartasi ideile tale cu cel mai bun prieten al tau care este interesat de aceleasi subiecte ca tine. Astfel, in loc sa consideri ca scrii pentru cel mai important examen al vietii tale, incearca sa te relaxezi, sa mai pierzi din emotii, sa devii mai informal si sa creezi o conexiune cu cititorii tai. Daca nu reusesti sa stabilesti o conexiune, sa le oferi ceva ce te face pe tine special, fie sarcasmul tau sau atentia ta la detalii, nu vor avea nici un motiv sa se intoarca la tine.
3. Devii prea personal
Extrema cealalta la punctul de mai sus este sa devii prea personal in scrisul tau. Poate ai impresia ca oamenii sunt sau devin interesati de povestile tale personale si de parerile tale proprii. Imi pare rau sa spun asta, insa nu este cazul.
Oamenilor le pasa de subiectele pe care le abordezi si dupa cum am mentionat deja, iti poti lasa mereu amprenta prin felul in care scrii, acel ceva special care va face oamenii sa citeasca in continuare. Insa lucrurile trebuie sa se opreasca in acest punct si sa nu depasesti aceasta limita.
4. Vorbesti in termeni generali
Nu e vorba de subiectele pe care le alegi ci mai degraba despre felul in care vorbesti despre aceste subiecte. De exemplu, imagineaza-ti ca titlul pentru acest articol ar fi “Greseli de blogging”. Vreau sa spun ca da, despre asta vorbim, in linii mari, insa mai exact, vorbim despre cele mai rele si mai mari dintre ele. Suntem putin mai exacti, ceea ce face titlul sa fie putin mai intrigant.
5. Nu iti sustii informatiile
Vreau sa spun ca da, este posibil ca lucrurile pe care le spui sa fie adevarate, insa daca ai anumite date specifice sau vreun site oficial de unde ti-ai cules informatiile, nu te sustrage de la a le face publice. Include orice sursa oficiala ai folosit in articolul/ continutul tau.
6. In mare parte dai copy-paste la informatii
La acest capitol poti face mai multe lucruri pentru a evita plagiarismul. De exemplu, incearca sa fii original. Glumesc. Primul lucru pe care il poti face este sa inveti sa citezi alte surse. Toata lumea foloseste surse. Ideea e sa nu dai copy-paste efectiv la ceva ce a scris altcineva. Poti in schimb sa ii citezi. De asemenea, poti incerca sa parafrazezi informatiile pe care le-ai gasit.
7. Nu scrii destul de des
In sensul ca iti obisnuiesti cititorii cu povestile pe care le scrii, postezi si iar postezi pana intr-o zi cand dispari. Vii inapoi peste cateva saptamani si iar postezi. Daca procedezi in acest fel, oamenii vor uita de existenta ta pana cand te intorci si vor considera ca nu iei scrisul in serios. Incearca sa te folosesti de un calendar si sa scrii in mod constant, tine evidenta articolelor tale si a postarilor.
Ca si o concluzie, dupa cum vezi, scrisul nu este chiar floare la ureche, cum pare la prima vedere si sunt chiar o gramada de reguli si lucruri care o pot lua pe aratura. Majoritatea regulilor se bazeaza pe bunul simt si logica, insa pentru unele dintre ele trebuie sa iti faci temele de dinainte, inainte de a sari efectiv la blogging.
Spune-ne daca ai avut experiente neplacute legate de acest subiect ca sa putem invata unul din greselile celuilalt!