In primul si in primul rand, hai sa clarificam de ce pe lumea asta ai fi vreodata interesat sa faci o cercetare a pietei. Daca se intampla sa ai un produs nou in minte pe care ai vrea sa il lansezi sau vreo idee noua pe care ai dori sa o testezi, o cercetare a pietei este cea mai potrivita abordare care iti poate scoate in evidenta cea mai buna cale spre profit. Iar in cazul produselor pe care deja le ai, poti astfel afla daca reprezinta ceea ce cauta clientii, daca sunt parti bune si rele in legatura cu ele despre care nu stiai si daca le-ai putea aduce vreo imbunatatire.
De aceea e asa de important sa pui intrebarile potrivite care iti pot aduce raspunsurile pe care le cauti. In continuare vom vorbi despre cele mai bune idei pentru o cercetare perfecta a pietei!
Ce fel de cercetare a pietei poti sa faci
1. Cercetare primara
In mare parte asta se refera la a face rost de informatii de prima mana in legatura cu clientii si produsele tale. O cercetare primara poate avea diferite forme, de exemplu chestionare online, interviuri telefonice sau grupuri de discutie.
- Poate contura modelul clientului ideal
Putem face referire la acest lucru ca fiind persona cumparatorului tau, cunoscut si sub denumirea de marketing persona. Face referire la o interpretare la modul general al clientului tau ideal. Unele dintre informatiile pe care ar trebui sa le incluzi la acest capitol sunt: varsta, venitul, membrii familiei, genul, locatia si titlul jobului.
- Te poti conecta cu audienta
Acest lucru face referire mai ales la acei clienti care au cumparat recent de la tine. Este esential sa tintesti spre acei oameni care au luat recent legatura cu tine in vreun fel, fie printr-o cumparare sau vreo evaluare.
- Alege-ti cumparatorii intr-un mod inteligent
Sunt cateva sfaturi din care poti alege cand vine vorba de a selecta oamenii care vrei sa faca parte din studiul tau de piata. Spre exemplu, poti alege oamenii care au cumparat recent de la tine, oamenii care au avut tentative de a cumpara insa nu au finalizat procesul, oamenii care te urmaresc pe diferite platforme de social media. De asemenea, incearca sa te gandesti la modalitati prin care a-i putea sa iti motivezi participantii sa investeasca timp in studiul tau.
- Pregateste-ti intrebarile
E o idee buna sa ai un plan in legatura cu intrebarile pe care vrei sa le pui participantilor, poti intreba despre niste lucruri de fundal iar apoi sa le oferi anumite detalii despre motivul acestui studiu, vrei sa acoperi solutiile pe care le-ar oferi ei pentru problemele peste care au dat in timpul relatiei cu tine, cu produsul si nu uita niciodata sa le multumesti la final!
2. Studiu secundar
In acest moment trebuie sa analizezi toate datele si informatiile pe care le ai la indemana si sa tragi concluziile. Asta te va ajuta cel mai mult cand vine vorba sa iti faci o idee cat mai clara in legatura cu competitia ta.
In primul rand trebuie sa identifici industria sau industriile pe care te axezi, spre a-ti da seama ce fel de competitori se vor suprapune peste nisa ta.
O data ce reusesti sa extragi toate informatiile de care erai interesat in prima instanta, incearca sa pui totul la un loc. Aici trebuie sa incluzi motivul initial pentru care ai pornit acest studiu de piata, lista participantilor care au luat parte, ce ai invatat, in linii mari, in total, descrie informatiile pe care le-ai invatat din studiu (cum ar fi imbunatatirile care ti-au fost sugerate) si vino cu un plan de actiune!
Per total, sa conduci un studiu de piata poate aduce o gramada de beneficii tie si companiei tale. Poti afla lucruri la care nici nu visai vreodata si pe deasupra clientii tai vor realiza ca esti cu adevarat serios si interesat in a aduce imbunatatiri si ca parerea lor conteaza.
Totusi, ai grija sa nu faci unele dintre cele mai comune greseli cand vine vorba de a conduce un studiu de caz!