I-ati scris vreodata o scrisoare lui Mos Craciun cand erati copil? Potrivit Serviciului Postal, sute de mii de scrisori sunt trimise la Polul Nord in fiecare an, fiecare dintre ele furnizandu-i Mosului cel putin o dorinta sau o nevoie specifica pe care un copil spera sa o vada indeplinita in acel sezon de sarbatori. Practic, acestia au facut cercetarile pentru el, iar tot ce trebuie sa faca Mos Craciun este sa livreze.
Daca consumatorii obisnuiti ar fi la fel de deschisi cu privire la dorintele si nevoile lor, dezvoltarea unui plan de marketing digital eficient ar fi mult mai simpla. Din pacate, nu avem un teanc de scrisori care sa ne spuna ce nu stim. Dar ceea ce avem este internetul.
Internetul este o resursa vasta de date si informatii, iar cercetarea de piata este procesul de colectare si de studiere a acestor date si informatii pentru a intelege mai bine ce si cum vor consumatorii. Fara el, este ca si cum ai incerca sa navighezi prin ceata fara nasul rosu si stralucitor al lui Rudolph Renul care iti ghideaza sania.
Cercetarea de piata inseamna sa va cunoasteti mai bine clientii
Efectuarea de sondaje manuale si telefonice pentru a colecta date este o practica a trecutului. Astazi, puteti dobandi informatii despre consumatori si identifica tendintele pietei prin simpla accesare a Google Ads sau Google Analytics. Efectuarea unei scufundari profunde in platformele site-ului web si ale conturilor de anunturi poate oferi informatii legate de datele demografice ale publicului, preferintele consumatorilor si comportamentele cumparatorilor online. Cartile albe, studiile de caz si alte resurse relevante din industrie contin, de asemenea, informatii valoroase care ar putea fi valorificate intr-un avantaj competitiv.
Specialistii in marketing digital colecteaza, analizeaza si interpreteaza toate aceste date pentru a gasi tipare si pentru a face recomandari de strategie mai bine informate pe baza constatarilor lor. Dar modalitatile specifice prin care cercetarea de piata poate ajuta afacerea dvs. sa se comercializeze mai eficient sunt nenumarate.
Creati o conexiune cu consumatorul
Afacerile se rezuma la construirea unor relatii cu clientii dumneavoastra. La fel ca in orice alta relatie, trebuie sa ii cunoasteti mai bine. Cercetarea de piata va permite sa intelegeti nevoile, ceea ce va place si ceea ce nu va place, precum si comportamentele publicului dumneavoastra tinta, pe care le puteti folosi apoi pentru a va conceptualiza eforturile de marketing. Acest lucru este relevant si pentru designul si continutul site-ului dvs. web. Creati o experienta de cumparaturi online adaptata la preferintele lor.
Desenati o harta catre publicul dvs. tinta
Poate ca stiti cine este publicul dvs. tinta, dar stiti unde sa il gasiti? Daca nu sunteti acolo unde sunt ei, nu sunteti acolo unde trebuie sa fiti. Studiile de piata pot dezvalui cine vorbeste despre marca, produsul sau serviciul dvs. si unde au loc aceste conversatii. Marketingul dvs. va fi intotdeauna mai eficient atunci cand stiti unde sa va indreptati eforturile.
Fiti la curent cu cele mai recente tendinte de pe piata
Nicio afacere nu are nevoie sa i se reaminteasca faptul ca lumea de astazi este in ritm rapid. Cercetarea de piata este modul in care puteti tine pasul. Avand in vedere cat de repede se pot schimba vanturile in ziua de azi, aveti nevoie de o girueta digitala care sa va indrepte in directia corecta. Angajandu-va in cercetari de piata, puteti ramane la curent cu cele mai recente tendinte si va puteti asigura ca marca dvs. face parte din conversatie inainte ca aceasta sa se incheie.
Efectuati o analiza a concurentilor
Nu numai ca cercetarea de piata este un instrument valoros pentru a afla mai multe despre publicul dvs., dar poate fi folosita si pentru a afla mai multe despre concurentii dvs. Cercetarea si analiza de piata pot contura o imagine mai completa a peisajului concurential si va pot ajuta sa intelegeti pozitia actuala a concurentilor dvs. pe piata si ce anume din abordarea lor le-a adus acest statut. Identificarea punctelor lor forte si a punctelor slabe va poate ajuta sa va transformati punctele slabe in puncte forte.
Construiti strategii mai bune prin intermediul studiilor de piata
Exista atat de multe date si informatii la indemana dumneavoastra, incat ati face un deserviciu afacerii dumneavoastra daca nu le-ati utiliza. Aceasta poate oferi o foaie de parcurs pentru specialistii in marketing pentru a dezvolta strategii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, pentru a va maximiza bugetul si pentru a va indeplini obiectivele de afaceri.