Intelegerea publicului dumneavoastra este primul pas in crearea unui design web centrat pe utilizator. In esenta, experienta utilizatorului consta in maximizarea impactului produsului sau site-ului dvs. web, asigurandu-va ca le rezolvati problemele. Pentru a prezice cu exactitate modul in care un utilizator se angajeaza cu site-ul dvs., trebuie sa intelegeti mai intai nevoile si dorintele acestuia. Care este intentia lor de a va vizita site-ul?
Ce cauta sa obtina din informatiile dumneavoastra? Proiectarea centrata pe utilizator este o metoda de proiectare iterativa care ia in considerare utilizabilitatea, nevoile si caracteristicile publicului, fluxul de lucru si mediul inconjurator. Pentru a pune in aplicare un design centrat pe utilizator, trebuie mai intai sa va cercetati publicul pentru a crea experienta dorita de utilizator.
Cercetarea experientei utilizatorului este studiul persoanelor din cadrul publicului pe care il vizati. Este un pas esential in intelegerea contextului si a intentiilor interactiunilor unui utilizator pentru a personaliza un design si o arhitectura de site care sa se adreseze publicului dumneavoastra.
Analiza comportamentului utilizatorului
Masurarea implicarii unui utilizator cu un site se poate face cu ajutorul mai multor masuratori. De la cartografierea termica a locului in care ochii tind sa aterizeze pe designul unei pagini pana la urmarirea numarului de pagini pe care cineva le viziteaza in timpul unei singure sesiuni, analizele comportamentului utilizatorului va ajuta sa aflati ce cauta publicul dvs. pe site-ul dvs. Datele pe care le colectati si le evaluati pentru a informa designul UX pot include analize precum:
- Analiza de conversie – cati oameni intreprind actiunile dorite pe care le urmariti (ar putea include completarea de formulare, trimiterea de contacte sau date despre achizitii)
- Date privind vizitele sau sesiunile – datele bazate pe sesiuni pot oferi informatii despre lucruri precum profunzimea sesiunii si durata medie a vizitelor
- Fluxul comportamentului – analiza traseului de clicuri pentru sesiunile de utilizatori va permite sa vedeti care pagini sunt susceptibile de a continua un utilizator in palnie si care sunt susceptibile de a renunta la ele
Intelegerea analizei comportamentale
Masurarea lucrurilor corecte este primul pas, dar apoi evaluarea si analiza acestor date pentru a va influenta designul, arhitectura informationala si experienta utilizatorului poate fi o adevarata forma de arta. Iata care sunt pasii pe care ii recomandam pentru a integra intelegerea comportamentului utilizatorului in designul unui site.
- Alegeti indicatorii de succes potriviti
- Interpretati datele disponibile pentru a stabili standardele de referinta actuale
- Analizati datele disponibile existente
- Integrati solutii creative
- Urmariti si testati
- Alegeti parametrii de succes potriviti
- Pentru a va analiza datele, trebuie sa identificati mai intai metricile cele mai utile pentru a masura si a va atinge obiectivele. Luati in considerare o combinatie personalizata de parametri cantitativi si calitativi.
- Interpretati datele disponibile pentru a stabili o analiza comparativa actuala
Dupa ce ati identificat metricile cele mai legate de obiectivele dumneavoastra, trebuie sa decideti obiectivele de imbunatatire. Faceti o analiza comparativa a parametrilor actuali si identificati imbunatatirile si termenele de realizare.
Efectuati teste calitative pentru utilizatori
Desi analiza datelor ne poate ajuta sa identificam o problema, este adesea util sa ne scufundam mai adanc si sa obtinem mai multe informatii cu ajutorul sesiunilor de testare calitativa a utilizatorilor. Aceste sesiuni ne ajuta sa ne completam intelegerea utilizatorilor, raspunzand la intrebari:
- Ce gandeste un utilizator sau la ce intrebari spera sa raspunda?
- Care este intentia utilizatorilor si ce determina deciziile pe care le iau?
- Cum putem incepe sa vorbim pe limba lor si sa optimizam experienta pentru ei?
- Analizati datele disponibile
Cercetati datele actuale si cele de referinta pentru a cauta oportunitati suplimentare, cum ar fi feedback-ul utilizatorilor, pentru a identifica probleme, aspecte, blocaje sau puncte de renuntare a utilizatorilor in cadrul fluxului de lucru.
Integrati solutii creative
Dupa ce analizati toate datele disponibile si identificati blocajele UX, gasiti solutii creative pentru a le remedia prin oportunitati de design.
Urmariti si testati
Dupa ce ati identificat si implementat solutiile, masurati impactul solutiilor dvs. in raport cu reperele existente, apoi determinati alte oportunitati de optimizare pentru imbunatatire.
Analiza datelor necesita timp
Analizarea analizelor comportamentului utilizatorilor poate fi un proces subiectiv. Si poate dura timp pentru a colecta si interpreta datele inainte de a le utiliza pentru a lua decizii bazate pe date. Va putem ajuta in fiecare etapa a procesului, eliberand echipele dvs. interne pentru a livra si comunica rezultate pozitive.