Cu totii ne dorim sa avem angajati la distanta, dar sunt acestia solutia optima pentru afacerea noastra? Ca orice lucru in viata, solutia apelarii la angajati la distanta vine atat cu avantaje cat si cu dezavantaje. Iar astazi vorbim intocmai despre acele avantaje si dezavantaje ale muncii la distanta.
Multumita internetului, putem munci de la distanta sau poate chiar din comfortul casei noastre. Oameni specializati pe anumite ramuri care pot lucra cu clienti din intreaga lume, acolo unde cererea se intalneste cu oferta. Fenomenul muncii de la distanta este extrem de dezvoltat in industria IT, unde persoana nu trebuie sa fie fizic la birou. Mai mult decat atat, foarte multe firme trec la pasul urmator: angajati la distanta, oameni pe care ii angajeaza cu carte de munca si tot tacamul.
Dar de ce ai apela la angajati la distanta?
1. Nevoia de oameni specializati pe ceea ce ai nevoie.
Un motiv extrem de popular pentru care se apeleaza la angajati la distanta, nevoia de specialisti se poate resimti in cadrul comunitatii tale. Iar daca privim lucrurile la o scara mai mare, nevoia de forta de munca specializata se poate resimti la nivel national, cum ar fi sectorul IT. In acest caz, daca ai nevoie de un specialist in marketing dar nu gasesti pe nimeni in comunitatea ta, ce te faci? Apelezi la angajati la distanta.
2. Costul unui angajat la distanta versus un angajat la birou.
Unul din motivele pentru care Romania si intreaga Europa de Est a explodat din punct de vedere al industriei IT este costul redus al fortei de munca. Oameni foarte capabili, specialisti in IT, care sunt dispusi sa munceasca pe bani mai putini decat in alte tari si care au raspuns chemarii companiilor multinationale. Din acest motiv Romania cat si iubitul nostru Cluj este un centru reprezentativ pentru industria IT.
Dar sa revenim la afacerea ta, care nu este o multinationala in cautare de angajati la distanta. Si pentru tine avantajele sunt sporite, deoarece cheltuilile sunt mult mai mici. Majoritatea cheltuielilor clasice cum ar fi spatiul, echipamentul sau poate chiar si banala apa de baut nu se aplica in cazul unei persoane care lucreaza de la distanta.
3. Contabilitatea redusa.
De foarte multe ori se intampla ca oamenii angajati la distanta sa fie freelanceri, sau oameni care au deja o forma legala de munca, o entitate antreprenoriala. Fie ca vorbim despre un PFA sau un SRL, acesti oameni vor avea nevoie doar de o factura pentru serviciile prestate. Tu esti fericit(a), contabilul (sau contabila) e fericit(a), angajatul e fericit, statul e fericit si asa castiga toata lumea timp.
4. Un management mai eficient.
Un angajat de la distanta stie exact ce face si necesita un nivel general mai scazut de management decat un angajat care se afla fizic la munca. Totusi, de retinut faptul ca in cazul angajatilor la distanta este esentiala comunicarea cat mai constanta.
Care sunt dezavantajele colaborarii cu angajati la distanta?
Mai degraba ar trebui pusa intrebarea: „Un angajat de la distanta sau un angajat in-house?”. Iata care sunt avantajele unui angajat in-house:
- Un angajat in-house va cunoaste intotdeauna mai bine firma decat o persoana care lucreaza de la distanta. Chiar daca va oferi materiale de calitate, un angajat de la distanta nu se va compara niciodata cu unul in-house in acest aspect.
- Volumul de munca este iarasi important de luat in considerare. Se merita oare sa angajez pe cineva full-time la mine in companie? Va avea suficiente atributii incat sa justifice acele 80/160 de ore in fiecare luna?
- Un angajat in-house va fi intotdeauna mai flexibil in munca si va reactiona mult mai prompt la schimbari decat un angajat de la distanta. Daca stii ca la tine in companie lucrurile sunt in continua miscare, atunci vei avea nevoie de un angajat in-house.
Daca am de ales intre angajati la distanta si cei in-house, care este cel mai bun criteriu de selectie?
Se subintelege ca performanta este primordiala, dar aici vom trece la argumentul care va pune cu adevarat lucrurile in balans: Pot oferi unei persoane un volum suficient de munca, luna de luna, incat sa merite sa o angajez pt 8 ore pe zi, care sa vina la birou?
Mai departe de acest argument sunt lucrurile de detaliu, dar aceasta este intrebarea primordiala care face diferenta intre angajati la distanta si angajati in-house.