In cazul in care ai urmarit deja articolele noastre care s-au ocupat de acest capitol al culorilor, poate stii deja in momentul de fata de ce culorile sunt asa relevante, de ce anumite culori influenteaza starea noastra de spirit si perceptia asupra lucrurilor si cum le-am putea integra cat mai bine in strategia noastra de marketing.
Toate acestea fiind spuse, am acoperit deja mult mai mult decat o simpla parte teoretica a psihologiei complexe al culorilor. Totusi, cand vine vorba de aplicabilitatea lor, consider ca cel mai bine ar fi sa aruncam o privire in articolul de azi si sa vedem unele dintre cele mai bune tactici pe care le putem folosi chiar din acest moment.
- Alege intelept schema de culori
Dupa cum am mentionat deja, alegerea unei culori reprezentative pentru tine si afacerea ta e un punct important. Lasand la o parte toate elementele psihologice care pot sta la baza alegerii unei culori (si nu al alteia), la urma urmei tot ce conteaza e ca acea culoare sa te reprezinte, sa intelegem de ce ai ales aceasta culoare si nu alta. Acelasi lucru e valabil pentru o schema de culori.
Online poti gasi o gramada de lucruri teoretice si motive care sa te convinga ca o anumita culoare e mai buna decat alta, teorii asupra contrastului, nuantelor si asa mai departe. Poti sa optezi pentru o schema acromatica, o schema de culori analog, schema de culori complementare, triadica sau monocromatica.
- Creaza diviziune intre culori
Gandeste-te la toate momentele cand trimiti un email, de exemplu. In mare parte punem un bloc de text negru pe un fundal alb. Ceea ce face textul mai usor de citit, ceea ce este, in cele din urma ce ne dorim. Totusi, acest bloc de text iti da destul spatiu sa devii creativ, sa te joci cu culorile si poate chiar si cu imaginile. Daca ai acest text impartit in mai multe subiecte sau capitole, ai putea folosi culorile ca sa le separi, sa le scoti in evidenta.
- Sa nu iti fie teama sa folosesti culori
Chiar daca asa cum am mentionat deja, suntem obisnuiti sa avem email-uri pur si simplu cu scris negru, pe fundal alb, de unde si “negru pe alb”, asta nu inseamna ca e singura varianta corecta. Toata ideea e sa nu exagerezi si sa ajungi sa redai un curcubeu in email. Pastreaza lucrurile la un nivel simplu si consistent. Chiar daca ramai la o singura culoare, gandeste-te ca deja faci mai mult decat majoritatea.
- Ai grija ca butoanele de call-to-action (chemare la actiune) sa iasa in evidenta
Dupa cum am mentionat deja in articolele noastre precedente, un studiu facut de Hubspot, bazat pe multa testare A/B ne arata faptul ca un buton de CTA colorat in rosu a avut o rata de covnersie mai buna de pana la 21%. Asta nu inseamna ca toate butoanele de CTA ar trebui colorate in rosu si toata pagina ta sa fie o mare oaza de rosu. Din contra. Inseamna doar ca poti sa acorzi o anumita atentie acestui lucru si sa le organizezi in asa fel incat sa iasa cel mai bine in evidenta si sa fie usor observabile.
- Gandeste-te la link-uri
Inca o data, varianta simpla, convenienta si cea care e urmata de cele mai multe ori, e sa le lasi albastre. Totusi, gandeste-te ca poate ar iesi mai bine in evidenta daca ar avea o culoare diferita.
- Coloreaza header-ele, footer-ele si anunturile
Nu numai ca te ajuta sa iti organizezi mai bine informatia pe care o ai de impartit, dar este de asemenea o alternativa grozava cand vine vorba de imagini. Inca o data, ia-o ca pe o oportunitate grozava sa iti pui amprenta cand vine vorba de crearea propriului brand, sa faci navigatia pe site mai usoara pentru utilizatori si in acelasi timp mai placuta.
Dupa ce am pus deja accentul atat de mult in ultimele articole, cred ca nu merita sa mai precizam cat de importanta e testarea. Inainte sa chiar trimiti email-ul propriu zis, orice schimbari ai fi facut, orice imbunatatiri ai fi adus, nu uita sa testezi. E mult mai usor decat sa te trezesti pe urma cu surprize neplacute.
Spune-ne ce parere ai despre toate aceste sfaturi si daca ai ceva de adaugat ce putem pune pe lista noastra, orice ce ai observant sa fi functionat in trecut si merita o sansa, nu ezita sa imparti cu noi.