Optimizarea ratei de conversie (CRO) este un instrument valoros pentru afacerea dumneavoastra. Frumusetea CRO este ca, atunci cand este implementata corect, chiar si cele mai mici optimizari pe site pot ajuta la transformarea vizitatorilor existenti in clienti care se convertesc. Adica, chiar daca traficul ramane acelasi, veti ajunge sa aveti mai multe vanzari sau lead-uri pentru organizatia dvs.
Optimizarea conversiilor implica efectuarea de modificari ale elementelor de pe site-ul dvs. web – formularea CTA, plasarea butoanelor, alegerea culorilor etc. Aceste modificari sunt apoi comparate cu versiunea originala prin intermediul testelor A/B. Odata ce rezultatele testelor ating o semnificatie statistica, datele din aceste teste sunt folosite pentru a lua decizii educate. CRO ofera informatii despre clienti care ajuta la obtinerea unui impact pozitiv asupra afacerii.
Cu toate acestea, cu atat de multe oportunitati de optimizare onsite, se poate simti coplesitor sa stii de unde sa incepi sa faci schimbari. Colectarea catorva puncte de date cheie inainte de testare va oferi o idee mai buna despre zonele pe care trebuie sa va concentrati. Iata ce ar trebui sa stiti inainte de a va scufunda in testele de conversie.
Care este obiectivul dumneavoastra?
Stii ca vrei mai multe conversii, dar cum ajungi acolo? In primul rand, identificati singurul obiectiv pentru care incercati sa optimizati. Acesta poate fi cresterea numarului de apeluri telefonice, noi abonati sau mai multi vizitatori care fac clic pe „Adauga in cos”.
Probabil ca exista mai multe cai de conversie pe site-ul dvs. pe care ati dori sa le imbunatatiti si, desi le puteti optimiza pe toate in cele din urma, nu va puteti concentra pe toate deodata. Pentru cel mai mare impact, identificati-va obiectivul principal si lucrati de acolo. Daca nu sunteti sigur de unde sa incepeti, uitati-va la datele disponibile pentru a va face o idee mai buna despre ceea ce fac in prezent utilizatorii pe site-ul dvs. Instrumente precum Google Analytics sau Hotjar va pot oferi informatii valoroase despre comportamentul utilizatorilor si va pot ajuta sa obtineti o lista de prioritati de testare pe masura ce avansati.
Nu uitati ca testarea necesita timp, asa ca nu uitati sa sarbatoriti micile victorii pe parcurs. Aceleasi instrumente pot masura si acesti KPI. Consultati aceste masuratori semnificative pentru idei.
Unde sunt punctele de conversie pe site?
Odata ce stii ce obiectiv vrei sa testezi, asigura-te ca stii unde are loc acel obiectiv. Cate pagini prezinta acea oportunitate de conversie? Poate ca un buton „Aboneaza-te” se afla pe fiecare pagina, dar majoritatea vizitatorilor convertesc de la un anumit articol. S-ar putea sa fiti surprins sa descoperiti ca majoritatea conversiilor dvs. au loc pe o pagina diferita de cea pe care ati intentionat-o.
Indiferent daca utilizatorii convertesc acolo unde doriti sau nu, cunoasterea „unde” ofera informatii valoroase care va pot modela testele. Nu numai ca acest lucru ofera cunostinte despre calatoria utilizatorilor dvs., dar identifica si care dintre paginile dvs. primesc suficient trafic pentru a efectua teste A/B eficiente.
Cine este publicul dumneavoastra?
In cele din urma, stiti cine vine pe site-ul dvs. si cum ajung acolo? O intelegere solida a publicului dvs. va va ajuta sa va informati testele. Analytics poate oferi un flux de utilizatori, precum si statistici de baza despre componenta publicului dvs., cum ar fi intervalul de varsta si sexul.
Informatii suplimentare despre publicul dvs., cum ar fi daca ajung la site-ul dvs. organic sau printr-o pagina de trimitere specifica si daca va viziteaza site-ul in mod covarsitor de pe dispozitivele mobile sau de pe computerele desktop, pot avea un impact asupra tipurilor de modificari pe care alegeti sa le faceti.
Implementarea schimbarilor
Inarmat cu date, sunteti gata sa incepeti sa implementati schimbarile pe site-ul dvs. web. Pe masura ce incepeti sa faceti mici modificari si teste, veti afla si mai multe despre comportamentele si preferintele vizitatorilor dvs. si veti continua sa gasiti zone de optimizare.
Nu va invartiti in jurul cozii facand schimbari doar pentru ca altcineva a facut-o sau efectuand teste de dragul testelor. Daca va acordati timpul necesar pentru a cerceta datele, veti fi mult mai valoros pe termen lung. Ce, unde si cine din obiectivele dvs. de conversie ar putea fi exact ceea ce va asteptati sau un memento cu privire la motivul pentru care va optimizati in primul rand. In orice caz, avand o intelegere solida a acestor trei puncte cheie de date, va va ajuta sa va asigurati ca testele dvs. CRO sunt concentrate si eficiente.