Una dintre activitatile cele mai importante ale oricarei afaceri o reprezinta comunicarea cu publicul si in afara momentului de vanzare-cumparare. Pentru ca daca nu ai de gand sa te lupti cu concurenta strict prin prisma pretului, atunci vei investi in comunicarea cu publicului. Iar in articolul de astazi afli si de ce.
Orice antreprenor care are firma de mai mult de 5 minute stie ca este mult mai ieftin sa fidelizezi un client existent decat sa atragi un client nou. Iar daca ai afacerea de mai putin de 5 minute, vei invata aceasta lectie in momentul in care vei face a 2-a vanzare (nu prima). Am mai vorbit despre cat de importanta este comunicarea cu publicul in articolele anterioare. Am abordat teme precum importanta crearii unui continut de calitate in cadrul site-ului, respectiv cresterea traficului de pe site si multe alte articole. Chiar iti recomandam sa citesti cat mai mult din materialele de pe blogul nostru, pentru a capata o imagine mult mai clara asupra tot ceea ce inseamna comunicarea cu publicul.
Cum pot comunica mai eficient cu publicul meu tinta?
In primul rand trebuie sa il identifici. Tu stii cine sunt clientii tai? Cand te-ai uitat ultima oara la profilul clientului tau? A vorbi pe limba clientilor tai este un factor esential pentru orice tip de afacere, indiferent de profilul de activitate.
Cum pot observa profilul publicului meu tinta?
Acest lucru se realizeaza prin monitorizarea traficului de pe site-ul tau si prin urmarirea catorva parametri esentiali ale utilizatorilor, cum ar fi varsta, sex, zona de resedinta etc. Pentru o asemenea operatiune vei avea nevoie de Google Analytics sau de API. Sau, mai simplu, poti apela la profesionistii care vor face o analiza pentru tine si vor determina ce trebuie facut dupa.
Acum ca am stabilit cum arata clientul nostru tipic, putem sa construim o comunicare mai eficienta si un plan de actiune. Iata cateva aspecte esentiale de urmarit atunci cand vine vorba despre comunicarea cu publicul:
- Limbajul este extrem de important. Felul in care iti construiesti continutul, reclamele, conteaza extrem de mult. Daca ai o fabrica de cherestea nu vei folosi un limbaj de un nivel superior academic, la fel cum nu vei folosi un limbaj uzual pentru a promova o teza de doctorat care trateaza subiectul „Trend-uri macroregionale pentru industria de IT & OutSourcing”. Desi in general se recomanda folosirea unui limbaj cat mai uzual, trebuie sa il adaptezi si in functie de clientii si cititorii tai.
- Planificarea campaniei de marketing. Daca te adresezi dogarilor, care au 40 de ani si traiesc la tara, daca vei lansa o reclama pe Facebook miercuri dimineata la 9 te vei lovi cel mai probabil de un insucces.
Deseori se spune ca acele campanii de promovare pe Facebook sau alte platforme sunt doar o risipa de bani. Da, sunt o risipa de bani in momentul in care nu stii ce faci si nu stii cui te adresezi.
Dar pana acum vorbim despre partea tehnica, una din cele 2 fete in ceea ce priveste comunicarea cu publicul. Cealalta fateta este partea umana, in care conteaza ce transmiti si nu cum transmiti.
Comunicarea cu publicul trebuie sa fie pentru clientii si cititorii tai. Nu trebuie sa fie neaparat despre noi promotii sau noi produse, dar trebuie in mod obligatoriu sa fie despre a aduce valoare oamenilor. Iata cateva tipuri de abordari in comunicarea cu clientii:
- Q&A – Acele postari sau reclame in care raspundem la cele mai frecvente intrebari legate de unul dintre produsele si/sau serviciile noastre.
- Stiati ca – Acest tip de abordare va starni intotdeauna curiozitatea cititorilor incat sa dea click si sa vad despre ce este vorba.
- Engagement – Aceasta abordare nu are rolul de a vinde ceva, ci are rolul de a crea o interactiune cu publicul.
- Vanzare – Cea mai simpla dar si cea mai dificil de folosit in mod corect. Dar despre acest lucru vom vorbi in alt articol.
Aceste abordari trebuie folosite prin rotatie, cu o ciclitate dictata de campania de marketing pe care ti-ai stabilit-o. Doar asa, imbinand partea umana cu partea tehnica, poti avea comunicare cu publicul la cel mai inalt nivel.