Pentru a intelege impactul continutului duplicat, mai intai trebuie sa intelegeti valoarea pe care continutul il aduce unui site. O bucata de continut poate avea valoare in mai multe moduri. In primul rand, continutul poate oferi valoare cititorului dvs. raspunzand la o intrebare sau oferind sfaturi sau instructiuni. Un alt mod in care continutul ofera valoare este prin construirea de autoritate, relevanta si incredere pentru un site in cautare.
Valoarea Continutului
Prin abordarea cuvintelor cheie comune de cautare, o bucata de continut poate fi servita de un motor de cautare ca raspuns la intrebarile utilizatorilor. De asemenea, continutul poate oferi valoare unui site prin cresterea autoritatii site-ului dvs. asupra unui anumit subiect. Avand mai multe piese de continut legate de un anumit subiect si abordarea diferitelor intentii, construieste reputatia unui site.
In calitate de creator de continut, obiectivul principal ar trebui sa fie acela de a oferi valoare.
Principala problema cu duplicarea continutului este ca continutul duplicat nu ofera nicio valoare, nici in cautare, nici in ierarhia site-ului.
Continut duplicat intr-un domeniu
In cadrul arhitecturii informationale a unui site web, fiecare pagina ar trebui sa reprezinte un subiect sau o idee. Pentru a oferi valoare atat utilizatorilor, cat si motoarelor de cautare, subiectul sau ideea ar trebui sa fie acoperite cat mai amanuntit posibil.
Cand aveti doua pagini identice fara canonizare, acesta este considerat continut duplicat. Canonicalizarea este o modalitate de a seta o pagina „preferata” pentru informatii, spunand motoarelor de cautare in ce versiune a unei pagini duplicate este cea potrivita pentru a accesa cu crawlere si a trimite link-uri. Adresa Google pentru continut duplicat si recunoaste ca acest lucru se poate intampla intentionat sau neintentionat. Cateva exemple de continut duplicat neintentionat pot include:
Versiuni de tiparire ale unei pagini care contin continutul exact, dar cu un design redus
Listari de produse legate prin mai multe adrese URL distincte (uneori cauzate de parametrii URL adaugati)
Pentru a remedia aceste probleme neintentionate, ghidurile Google privind continutul duplicat ofera indrumari tehnice SEO cu privire la tactici specifice, cum ar fi folosirea redirectionarilor 301 sau canonizarea continutului pentru a transmite valoare unei pagini, care practic seteaza o „versiune preferata” a paginii pentru un anumit subiect.
In SERP-urile (Pagini de rezultate ale motorului de cautare), Google va alege probabil o pagina dintr-un domeniu pentru a fi afisata pentru o interogare pe baza indicatorilor de calitate (cum ar fi link-urile de intrare) sau a unei canonizari manuale. Aceasta inseamna ca, daca aveti doua pagini care acopera exact acelasi subiect intr-un domeniu fara diferentiere, doar una dintre acele pagini va fi difuzata pentru cautari, potential impartind vizibilitatea ambelor pagini.
Google a dezvoltat aceste procese de-a lungul timpului – in mare parte pentru a beneficia utilizatorii si pentru a face rezultatele cautarii mai valoroase pentru cei care cauta, dar si pentru a evita ca site-urile sa incerce sa manipuleze rezultatele cautarii pentru a se face mai vizibile. Dublarea intentionata a continutului poate fi vazuta si de Google ca o incercare de a castiga in mod inselator mai mult trafic si utilizatori, incercand sa clasifice mai multe pagini pentru aceleasi tinte. Prin invatarea automata, de-a lungul anilor, Google si alte motoare de cautare au devenit mai inteligente in ceea ce priveste recunoasterea si filtrarea
O nota despre directionarea in duplicat
Majoritatea acestor informatii se aplica continutului adevarat duplicat sau republicarii cuvant cu cuvant a exact aceleasi informatii. Cu toate acestea, poate exista si o problema cu duplicarea directionarii si a intentiei. In cadrul unei ierarhii de site, fiecare pagina ofera propria sa valoare unica, care aduce valoarea in sus in categorie, sustinand o tema generala. Cand creati mai multe pagini care vizeaza exact acelasi subiect si aceeasi intentie, chiar daca nu este complet duplicat, cele doua pagini vor concura in continuare una cu cealalta pentru atentia utilizatorilor si a motoarelor de cautare. Prin combinarea informatiilor intr-o singura pagina pe subiect/intentie, va asigurati ca pagina creata ofera cea mai mare valoare posibila si este configurata pentru a se clasa cat mai sus posibil in rezultatele motorului de cautare.
Continut duplicat pe domenii separate
Publicarea exact aceluiasi continut pe domeniul dvs. care apare pe alt domeniu fara citarea sau atribuirea corespunzatoare este plagiat – care este la fel de daunator in scrierea continutului site-ului web, precum si in tiparire. Daca un alt site va copiaza continutul fara sa va crediteze ca sursa initiala, luati masuri. Pe de alta parte, daca republicati blocuri substantiale de continut preluate dintr-un alt domeniu fara citarea adecvata si fara a adauga niciun continut unic valoros, incalcati regulile Google pentru webmasteri si va veti putea penaliza ( sau mai rau).
Intrebari pe care sa vi le puneti
Multi proprietari de site-uri si creatori de continut se blocheaza de continut duplicat. Pentru a evita duplicarea reala a continutului, adresati-va aceste intrebari inainte de a publica:
Ce scop serveste piesa de continut? Fiecare bucata de continut creata ar trebui sa aiba propria sa valoare unica. Altfel, de ce sa-l public? Pentru a publica mai multe piese de continut in jurul aceleiasi teme, incercati sa abordati un subiect din mai multe intentii, perspective sau unghiuri. Cum puteti face continutul unic sau original prin adaugarea de noi perspective, informatii din surse autorizate sau continut modificat local.
Imi pot indeplini obiectivele prin simpla conectare la un continut existent? Daca problema dvs. este cum sa faceti ca o pagina sa apara in mai multe locuri, cum ar fi intr-o navigare, luati in considerare o singura „acasa” pentru acel continut si pur si simplu sa faceti linkuri din alte locuri. Daca acest lucru nu este posibil, utilizati canonizarea pentru a indica motoarele de cautare care versiune este versiunea corecta.
Ar trebui sa public asta? De fiecare data cand creati continut nou, ar trebui sa va intrebati ce valoare ofera cititorului dvs., site-ului dvs. si rezultatelor cautarii. Daca continutul pe care il planificati nu ofera nicio valoare, regandeste-ti subiectul si directionarea.
Continut duplicat Implicatii SEO
Desi principalul motiv pentru a evita continutul duplicat este ca nu ofera nicio valoare unui utilizator sau site-ului dvs., pot exista unele implicatii si pentru SEO. Atunci cand aveti continut duplicat pe un site, acesta poate dilua puterea backlink-urilor prin distributia acestora in mai multe versiuni de continut.
Unele cazuri de continut duplicat pot fi cauzate de parametrii URL. In aceste cazuri, exista strategii specifice de utilizat pentru a rezolva dublarile cu Google si pentru a evita accesarea cu crawlere a continutului duplicat parametrizat. Lucrati cu o echipa SEO cu experienta pentru a ajusta parametrii URL automati si pentru a bloca accesarea cu crawlere a continutului duplicat parametrizat.
Verificator de continut duplicat
Exista cateva instrumente pe care strategii de continut le folosesc pentru a verifica daca exista continut duplicat. Unele instrumente gratuite precum Copyscape sunt concepute pentru a verifica daca exista plagiat in text. Unele, cum ar fi Siteliner ajuta la analiza continutului si linkurilor duplicate ale unui site. Alte instrumente sunt concepute pentru o analiza mai aprofundata, cum ar fi Screaming Frog care este conceput pentru a accesa cu crawlere un intreg site ca bot. Un instrument robust cu multe caracteristici, inclusiv un verificator de continut duplicat plus multe alte instrumente de continut si SEO este Raven Tools. Aceste instrumente ofera un acces cu crawlere mai robust, dar necesita si timp pentru a intelege si interpreta.