Companiile ar trebui sa creasca agilitatea si sa dezvolte rezistenta pentru o redresare economica „fortata” si un mediu de schimbare rapid.
Pandemia COVID-19 a prezentat guvernelor, companiilor si nu numai, oameniilor in primul rand o provocare umanitara globala extraordinara. De asemenea, pandemia a provocat luxatii profunde in intreaga economie globala, creand o corelatie inversa intre actiunile guvernamentale pentru „aplatizarea curbei” ratelor de infectie si profunzimea perturbarii economice.
Dar efectele pandemiei se extind mult dincolo de economie. Practic peste noapte, modul in care lucram, cumparam, economisim si cheltuim s-a modificat dramatic.
Pandemia ne-a prezentat o sansa la fel de mare ca o provocare: o sansa de a trece de la o economie in crestere la o economie bazata pe valoare, marcata prin prioritizarea valorii pe termen lung si a nevoilor mai multor parti interesate decat cresterea pe termen scurt.
Chiar si inainte de pandemia COVID-19, liderii de afaceri erau chemati sa se gandeasca nu numai acum, ci si la ceea ce urmeaza si dincolo. Companiile s-au confruntat deja cu presiuni pentru a actiona mai responsabil, iar criza nu va face decat sa accelereze acest lucru. Ei vor trebui sa demonstreze ca ofera beneficii societatii si mediului, nu doar rezultate.
De asemenea, este probabil sa se restabileasca relatia dintre guvern si afaceri. Pe masura ce rolul statului s-a extins pentru a face fata crizei, viitorul va cere o integrare mai stransa intre public si privat, lucrand impreuna pentru a face fata provocarilor, remedia ceea ce este rupt si intelege noi oportunitati.
Faza initiala a crizei, „acum”, se concentreaza pe supravietuire: protejarea vietii umane, asigurarea stabilitatii financiare si stabilirea unui centru de comanda a riscurilor. Dupa aceasta faza de criza initiala, organizatiile incep sa se concentreze pe termen mediu, pe „urmatorul”.
Trei orizonturi, fiecare necesitand un accent diferit pentru companii
Ceea ce va urma va avea doua imperative de afaceri: necesitatea de a adapta operatiunile si de a creste rezistenta. Companiile vor trebui sa se gandeasca la cum sa se descurce din nou cu forta de munca; cum se repare relatiile rupte; cum se realizeaze o baza de costuri mai mica si mai agila; si cum sa reduca riscurile operationale si asigurarea accesului clientilor.
Pe masura ce se decid asupra acestor prioritati, vor trebui sa se gandeasca si la ceea ce va urma. Schimbarile in economia globala, adoptarea tehnologiei, normele sociale si comportamentul consumatorilor vor forma impreuna acest viitor. Companiile vor trebui sa intrebe: ce putem face acum pentru a ne pregati pentru ceea ce se afla dincolo?
Redresare economica “dinte de ferastrau”
In forma de V? In forma de U? In forma de L? Nu exista traiectorii potentiale pentru economia mondiala. Vedem ceva diferit: o recuperare in forma de ferastrau bazata pe presupunerea ca nu se va gasi un tratament eficient pe scara larga pentru COVID-19 in urmatoarele 12-18 luni. In timp ce guvernele si serviciile de sanatate vor lupta continuu cu izbucnirile si vor invata modalitati mai sofisticate de a suprima viitoarele focare.
Acest mediu economic va fi marcat de o redresare lenta, inegala. In cazul blocarilor mai extinse, pierderile permanente ale capacitatii de productie, pierderile de locuri de munca si presiunea asupra sectorului bancar vor creste. Acest scenariu mai pesimist ar duce la lipsuri de lichiditate pe scara larga si la o curba in forma de L.
„Forma curbei de recuperare va varia in functie de capacitatea fiecarei tari de a controla ratele de infectie in cadrul capacitatii de asistenta medicala„, spune Marek Rozkrut, economist senior , „si in functie de nivelurile diferite de expunere la lanturile valorice globale„.
Cu o revenire lenta in crestere in forma de ferastrau, ne putem astepta la o imbunatatire atat a increderii consumatorilor, cat si a afacerilor.
Dar o revenire in crestere in forma de ferastrau la crestere cere organizatiilor sa fie mult mai bune in a face fata schimbarilor imprevizibile in mediul de afaceri. Va cere flexibilitate, rezistenta si reflexe rapide.
Daca vrei sa afli mai multe legate de acest subiect , citeste in continuare “La ce sa se astepte afacerile si ce caracteristici sunt definitorii “