O intrebare clasica, pe care si-o pune orice persoana care a facut vreodata o campanie de email. Trimitem sute de email-uri si speram sa avem macar cateva click-uri. Daca avem mai mult de 1 persoana care a intrat pe site, deja desfacem sticla de sampanie. Mai mult decat atat, daca avem o persoana care a cumparat ceva in urma campaniei de email vom face o mica petrecere.
Toate aceste lucruri se intampla datorita unui singur cuvant: Spam. Acel mic fisier unde merg automat majoritatea email-urilor de campanie de marketing. Acel cimitir al casutei postale electronice, unde majoritatea utilizatorilor nu vor intra niciodata.
Cum facem sa evitam fisierul de Spam?
Sunt cativa pasi simpli, dar esentiali, care trebuie urmati daca dorim sa avem o campanie de succes.
In primul rand, conteaza extrem de mult continutul email-ului, mai precis originalitatea si relevanta acestuia. Acesta este unul dintre criteriile principale care vor separa email-urile si care va determina daca va ajunge in Inbox sau in Spam. Majoritatea serviciilor de email au filtre incluse, care vor trimite un email direct in Spam, daca indeplineste anumite conditii. Iar textele repetitive, lipsite de originalitate sunt elemente care te vor taxa. Asadar, nu conteaza calitatea email-ului pe cat conteaza autenticitatea acestuia.
La fel de mult conteaza si titlul. Nu este suficient sa ai un continut de calitate, daca nu ai un titlu suficient de interesant incat sa starneasca curiozitatea potentialilor cititori. Acesta este unul dintre criteriile de selectie: daca titlul este suficient de interesant/atractiv pentru cititori. Titluri simple, pe intelesul tuturor, dar care sa capteze atentia: nici prea lung, nici prea scurt. Nici prea pompos, nici prea simplu.
Se spune ca prima impresie se face in cateva secunde, iar acest lucru se aplica perfect si in cazul de fata. Daca am reusit sa construim un titlu suficient de atractiv incat sa starnim curiozitatea cititorilor, acum trebuie sa oferim un material de calitate si sa intretinem aceasta curiozitate. De aceea, primul paragraf conteaza: un paragraf in care sa prezentam ideea email-ului pe care l-am trimis.
Desigur, am realizat continutul email-ului, iar acum va trebuie sa trecem mai departe: un email ce apartine unei campanii de marketing trebuie sa vanda. Fie ca vorbim despre un produs, un serviciu sau o idee, acel email trebuie sa vanda. Iar acest lucru se poate realiza prin mai multe metode, dar toate au un lucru in comun: Toate au un Call To Action, un termen cu care te vei intalni des in industria de marketing online (asta daca nu il cunosti deja).
Pe langa valoarea pe care i-ai oferit-o cititorului la nivel de continut, pentru a avea un efect sporit va trebui sa mai oferi ceva. Aici depinde foarte mult de tine.
Ce pot oferi cititorilor mei pentru a avea un efect sporit?
Promotiile sunt o unealta foarte puternica care va atrage intotdeauna clientii spre o nouă achiziție. Fie ca este vorba despre clienti existenti si fideli sau despre acei oameni curiosi care ar dori sa devina clienti dar nu sunt convinsi inca, un set de reduceri va multumi pe toata lumea.
Este foarte importanta valoarea oferita prin intermediul acelui email, la fel cum si acele mici „cadouri” sunt importante. Impreuna vor face diferenta intre email-urile trimise de catre tine si cele trimise de catre concurenta. Detaliile mici fac diferenta. Sau mari, daca ai de gand sa introduci o campanie masiva de reduceri.
Fie ca oferi reduceri substantiale la un anumit produs sau serviciu, fie ca oferi ceva gratuit la fiecare achizitie, acest lucru depinde in totalitate de tine. Dar grija fata de clienti, existenti sau potentiali, este un lucru universal valabil pentru orice afacere.
Pentru ca doar oferind un continut de calitate, impreuna cu un mic cadou atractiv putem avea o campanie de succes. Doar asa putem sa ne asiguram despre faptul ca oamenii vor citi email-urile noastre, ca nu le vor trimite direct in raftul de spam. Le vor citi, le vor aprecia si in final vor aprecia afacerea ta.