Intr-o era a internetului si a vitezei, cel mai important lucru este sa te faci cunoscut(a) si vocea auzita. Iar la nivelul competitiei de astazi vei avea nevoie de fiecare unealta pe care o ai disponibila. Din fericire, optimizarea imaginilor este un lucru pe care multi il ignora si pe care profesionistii il apreciaza la valoarea maxima. Iar astazi vom vorbi despre cateva sfaturi privind imbunatatirea optimizarii imaginilor.
In primul rand, sa stabilim ce este SEO si de ce avem nevoie de el. SEO (Search Engine Optimisation) reprezinta totalitatea procedurilor prin care se imbunatateste calitatea unui site astfel incat sa apara cat mai sus in listele motoarelor de cautare. Practic, cu cat ai un site mai bine optimizat cu atat ai sanse mai mari sa ajungi pe prima pagina a cautarilor din Google, lucru pe care ni-l dorim cu totii. Cand ai cautat ultima oara ceva pe pagina a doua din Google? Nici noi nu intram decat in cazuri extreme.
Ce legatura are optimizarea imaginilor cu SEO?
Se spune ca o imagine face cat o mie de cuvinte, iar in cazul SEO se respecta traditia. O componenta majora SEO, optimizarea imaginilor este unul dintre primii pasi care trebuie facuti in acest sens. Usor de implementat si cu rezultate considerabile, optimizarea imaginilor ar trebui sa fie o baza solida de inceput. Iata cateva sfaturi pentru a face acest lucru intr-un mod cat mai profesionist:
1. Denumirea pozei
Google va cauta si va aprecia mai mult acele imagini care au ca si denumire o parte sau chiar tot cuvantul de mai sus. Mai simplu explicat, dand un exemplu concret, imaginea de mai sus are denumirea de „SEO”, in cazul in care am ales cuvantul cheie al articolului ca fiind „SEO”. Cu cat avem mai multe imagini care sa contina in denumire cuvantul (sau cuvintele) cheie, cu atat Google va aprecia mai mult site-ul si il va indexa mai bine. Ce inseamna acest lucru concret? Ai sanse mult mai mari sa apari pe prima pagina a cautarilor pe Google prin optimizarea imaginilor doar la nivel de schimbare a denumirii.
2. Folosirea etichetelor relevante
Chiar daca etichetele nu se rezuma doar la imagini, totusi sunt un aspect important de luat in considerare. Optimizarea imaginilor prin folosirea etichetelor corecte este una dintre cele mai bune practici SEO. Practic, cu cat folosesti mai multe etichete relevante, cu atat mai bine.
Ce trebuie sa contina etichetele? Ca si regula de bun simt, etichetele trebuie sa contina cuvantul/cuvintele cheie, fragmente din cuvantul cheie sau cat mai multe variatii.
Sa luam un exemplu concret: Avem de folosit cuvintele cheie „Jocuri copii” pentru site-ul nostru care are drept activitate comertul cu jocuri pentru copii. Totusi, din punctul de vedere al lui Google, oamenii mai degraba tasteaza doar „Jocuri copii” decat „jocuri pentru copii” atunci cand cauta pe faimoasul motor de cautare. In acest caz, etichetele tale vor fi (si nu doar acestea): „jocuri”, „copii”, „jocuri copii”, „jocuri pentru copii”, „jocuri de copii” etc. Practic, cu cat sunt mai multe si mai relevante cu atat este mai bine. Lucru valabil si pentru optimizarea imaginilor.
3. Dimensiunea imaginilor
Aici trebuie sa vorbim despre 2 tipuri de dimensiuni: rezolutia si spatiul ocupat.
Rezolutia unei poze poate sa fie un factor extrem de important pentru SEO. Trebuie sa iei in considerare faptul ca o imagine de rezolutie mare, care se vede foarte bine pe un monitor, se va vedea foarte prost pe un telefon mobil. La fel cum optimizarea imaginilor pentru versiunea de mobil exclusiv va fi dezastruoasa pentru o tableta sau un monitor. Unde este raspunsul atunci? Raspunsul se afla in echilibru, echilibru pe care noi l-am gasit prin experienta noastra.
Spatiul ocupat de imagini reprezinta un alt aspect foarte important. O imagine de 1 MB se va incarca mai greu decat o imagine de 500 KB. Asta inseamna o pagina care se incarca mai repede, o pagina care foloseste mai putina banda de internet si implicit o pagina vazuta mai bine decat Google. De aceea este foarte importanta optimizarea imaginilor in acest sens.
Care este cel mai bun format al imaginilor, pentru a ocupa cat mai putin spatiu?
- Daca este vorba despre imaginii de tip animatie, atunci formatul GIF este de departe cel mai potrivit;
- Daca este vorba despre imagini de rezolutie inalta, unde calitatea este primordiala, atunci formatul PNG este cel mai potrivit;
- Daca este vorba despre imagini unde rezolutia si calitatea nu este primordiala, atunci formatul JPEG este cel mai recomandat.
Asadar, acum este momentul sa te uiti prin imagini si sa vezi care dintre ele au nevoie de optimizare. Iar daca esti curios sau curioasa despre cel mai slab format al imaginilor, acesta este clasicul BMP.
Acum ca ai primit aceste sfaturi, care este primul pe care il vei urma? Asteptam raspunsul tau in rubrica de comentarii. Iar daca vrei sa afli parerea noastra despre optimizarea imaginilor in cadrul site-ului tau, poti solicita oricand un audit iar noi ne vom pune experienta la treaba. Da, facem audit si pentru optimizarea imaginilor. Pentru ca o treaba bine facuta in SEO necesita dedicare si profesionalism in absolut toate ramurile acestuia.