Se spune ca recomandarea este una dintre cele mai puternice forme de marketing. Este si una dintre cele mai ieftine, oricine poate da share la ceva in ziua de azi. Dar sa convingi pe cineva sa dea efectiv acel share, aici poate fi provocarea reala. Iata cum ne putem face cititorii sa dea share la continutul de pe site-ul nostru, in cativa pasi simpli.
Acest cuvant magic, „Share” poate fi una dintre cele mai importante unelte ale tale. Un client multumit, care iti recomanda produsele sau serviciile, poate fi unul dintre cei mai buni oameni de marketing din afacerea ta. Asta pentru ca de obicei ofera un feedback sincer celor din jur si nici macar nu este platit pentru a face reclama pozitiva. Mai mult decat atat, prietenii clientului vor avea mult mai multa incredere in ceea ce le spune el decat in ceea ce spun reclamele tale.
Dar recomandarile nu ar trebui sa vina doar de la clientii care au cumparat deja. Exista si posibilitatea de a avea oameni care sa ne recomande afacerea, chiar daca nu au cumparat nimic inca. Nu se stie niciodata la cine va ajunge informatia, iar cel care a recomandat are sanse mari sa si cumpere candva. Toate acestea, reunite sub puterea functiei de „Share”. Asadar, iata cativa pasi prin care putem incuraja oamenii sa foloseasca aceasta functie mai des:
1. De ce vreau ca oamenii sa dea Share la continutul de pe site-ul meu?
Este foarte bine ca vrei ca oamenii sa dea Share, dar trebuie sa stii si de ce vrei acest lucru. Poate pentru ca vrei clienti noi, poate ca vrei sa ii multumesti si sa ii rasfeti pe cei existenti? Poate ca vrei o voce mai puternica in lumea internetului si te-ar ajuta niste sustinatori in plus? Afla de ce si apoi vei vedea cum.
2. Eu as da Share la continutul de pe site-ul meu?
Primul (sau prima) si cel mai mare fan(a) al afacerii tale trebuie sa fii tu. Asadar, analizand site-ul din exterior, tu ai da Share la continutul de pe site? Deseori, punandu-ne in pielea utilizatorilor, citind site-ul prin ochii lor, putem observa mult mai usor ce trebuie facut si unde trebuie imbunatatit. Pentru ca prima persoana care ar trebui sa vrea sa dea Share trebuie sa fii tu.
3. De ce sa dea utilizatorii tai Share la continut?
Nu cred ca intrebarea mai are nevoie de vreo dezvoltare, asa ca vom trece la 2 metode simple prin care putem sa ii convingem sa dea Share:
- Continutul trebuie sa fie foarte, foarte bun. La fel cum trebuie sa fie si aproape de gandurile si sentimentele utilizatorilor, nu un text rigid de vanzari. Trebuie sa fie ceva care sa ii incante pe utilizatori, ceva care sa ii atinga. Dar despre acest lucru vom vorbi mai in detaliu la sectiunea de copywriting. Iar daca nu poti avea un continut de top, macar sa fie sincer si sa transmita ceva oamenilor, nu doar sa le bage pe gat promotii si produse.
- Daca tot am vorbit de promotii, se poate stimula foarte usor comunitatea prin diverse concursuri care implica si un Share din partea utilizatorilor. Este una dintre cele mai rapide metode de a te face auzit(a), prin de acum faimoasele give-away-uri. Atentie in schimb sa te si tii de promisiunile din concurs, altfel se vor intoarce impotriva ta.
Cum pot optimiza si creste numarul de utilizatori care vor da Share?
Sunt cateva metode foarte simple si eficiente pentru a face acest lucru. Iata cateva dintre ele:
- Posteaza pe cat mai multe platforme de social media. Poti sa fii cel mai bun sau cea mai buna din domeniu, dar daca nu a auzit nimeni de tine atunci va fi un potential irosit. De aceea este important ca sa iti faci vocea auzita in cat mai multe locuri, pe cat mai multe platforme de social media. In felul acesta, rata de distribuire va creste in mod exponential.
- Posteaza la orele de varf. Chiar daca pare un lucru banal, s-ar putea dovedi un lucru mai complicat decat situatia initiala. Nu exista o regula de aur, general valabila pentru orice forma de marketing. Dar, despre cele mai bune ore de postare vom vorbi pe larg in alt articol. Ideea de baza este ca trebuie sa gasesti care sunt orele de trafic de varf pentru afacerea ta, pentru ca fiecare afacere este unica si implicit are o comunitate unica. Poate pentru o afacere orele de varf sunt luni dimineata la 8-10 (o ora considerata foarte buna pentru campaniile de newsletter), iar pentru alta afacere orele de varf sunt vineri noaptea.
- Pastreaza continutul simplu, la nivel de limbaj. Limbajul academic impresioneaza, cel simplu vinde. Tu ce alegi? Sa impresionezi sau sa vinzi? Daca vrei sa vinzi, atunci este important ca limbajul sa poate fi inteles de cat mai multa lume. Cu cat intelege mai multa lume, cu atat mai bine.
- Indeamna oamenii sa ia actiune, chiar si sa dea Share. Este sanatos pentru comunitatea ta sa pastrezi o legatura constanta cu acestia. Comunicarea trebuie sa fie reciproca, constanta si interactiva.
Acum ca ai citit acest articol, cu care sfat dintre cele expuse vei incepe? Asteptam raspunsul tau in sectiunea de comentarii, iar daca am venit cu un articol de calitate te invitam chiar si sa ne dai un Share. E simplu sa distribui articolul, iar informatia pe care o dai mai departe poate fi de real folos cuiva din lista ta de prieteni. Tu nu vei sti niciodata, dar acea persoana va fi sti ca a primit informatie pretioasa. Ne vedem la sectiunea de comentarii.