Am vorbit deja in articolele precedente despre psihologia care sta la baza anumitor culori si de ce reactionam intr-un anumit fel, poate chiar in mod inconstient, la diferite culori. Cu totii am auzit despre varii studii care ne arata cat de importante sunt culorile cand vine vorba de marketing si vanzari. Totusi, lucrurile nu sunt asa usoare sau atat de simple cum par la prima vedere. Nu ajunge sa stii ca galbenul este un simbol al pozitivitatii si astfel sa iti construiesti toata pagina web avand galbenul la baza doar ca sa poti oferi utilizatorilor o oarecare senzatie de bine.
Hai sa ne uitam mai atent la cum culorile si combinatiile dintre ele ne pot ajuta afacerea.
Daca ne uitam la anumite strategii de branding care au fost adoptate de companiile faimoase, putem observa un anumit model. De fapt, studiile arata ca ne putem da seama, in mare parte, de aproximativ 90% din ideea unei companii daca ne luam dupa culorile pe care le folosesc.
Doar gandeste-te o secunda, daca aruncam o privire asupra lanturilor de fast-food faimoase, cum ar fi KFC sau McDonalds, unde prima foloseste rosu si a doua galben, culorile care sunt in topul celor mai luminoase si celor mai epxlozive. Iti capteaza atentia instant.
Cele 5 dimensiuni ale personalitatii unui brand
Acesta e un concept la care s-a gandit Jennifer Aaker pentru a descrie “personalitatea” pe care un brand o poate avea si se invarte in jurul a cinci dimensiuni de baza.
Sinceritate – sa fii cu picioarele pe pamant, onest, cinstit (sa ai o viziune orientate spre familie, sincer, original si prietenos)
Entuziasm – sa fii provocator, insufletit, creative si la current (trendy, cool, unic, contemporan)
Competenta – sa fii de incredere, intelligent si de succes (munca grea, tehnic, increzator)
Sofisticat – sa faci parte din clasa de sus, sa fii sarmant (sa ai farmec, lux, feminitate)
Asperitate – sa iti placa activitatile in aer liber, sa fii puternic (masculine, western)
Chair daca anumite branduri pot oscila sau se pot juca intre doua dintre aceste trasaturi de baza, vor ramane totusi la una predominanta. Astfel, in cea mai mare masura depinde de imaginea pe care vrei sa o transmiti publicului tau tinta, care este vibe-ul pe care brand-ul tau ar trebui sa il aiba.
Diferente in functie de genuri
Traim timpuri in care astfel de diferentieri nu sunt facute cu drag, avand in vedere ca ne luptam pentru egalitate. Si vrem ca bebelusii sa nu mai fie diferentiati in functie de traditionalul roz pentru fetite si albastru pentru baieti. Si totusi… insa de aceasta data nu vom vorbi despre drepturi ci preferinte. Un adevar general valabil este ca atat barbatii cat si femeile au optat pentru albastru ca si culoare preferata. Totusi, cand vine vorba de doamne, urmatoarea culoare in linie este violet, pec and la domni, verdele.
Maroul a castigat titlul de cea mai putin preferata culoare a barbatilor, pe cand in randul femeilor, portocaliul detine acest titlu. Domnii nu se dau in vant dupa violet sau portocaliu iar doamnele ar prefera sa evite maroul si griul.
De asemenea, e bine de tinut minte cand facem astfel de diferentieri faptul ca domnii ar prefer nuante de culori (cum ar fi logo-ul de la Harley Davidson, portocaliu cu negru), pe cand doamnele prefer tente de culori (cum ar fi H&M, de exemplu, folosing rosu ca si culoare principal si alb ca si fundal).
Domnii prefer culori mai vii, combinatii mai puternice de culori, pe cand doamnele opteaza pentru culori mai delicate, combinatii mai pale.
Judecam dupa nume?
Dupa cum se zice, nu judeca o carte dupa coperta ei, aparent acelasi lucru este valabil cand vorbim de lumea culorilor. Un studiu, numit “Un trandafir dupa un alt nume…” a scos in evidenta faptul ca suntem tentati sa face diferentieri intre culori bazandu-ne strict pe numele lor. Ce inseamna asta? Ca poate ni se arata exact aceeasi culoare, de doua ori, intr-unul dintre cazuri avand in nume mai pompos, cum ar fi “mocha” si in al odilea caz, aceeasi culoare sub denumirea de “maro”. Suntem tentati sa alegem prima variant strict datorita faptului ca numele suna mai misterior.
Folosirea culorilor deschise
Un alt studio super, realizat de Hubspot, dupa o serie lunga de testari A/B ne arata faptul ca folosirea culorii rosii, in loc de verde, pentru un buton de actiune, poate mari rata de conversie cu pana la 21%. In ciuda a cee ace suntem tentati sa credem, deoarece ne-am gandi ca verde are puterea de a ne face sa ne simtim in armonie si echilibru. Totusi, se pare ca rosul castiga atunci cand vine vorba sa ne trezeasca la actiune.
Acestea toate pot fii conectate cu ceea ce stim sub denumirea de Efectul Izolarii. Asta inseamna ca obiecte, texte sau un bloc de text iese mai mult in evidenta daca se creeaza un contrast cu fundalul. Daca ne gandim la un buton de actiune, rosul iese in evidenta mai tare, contrastat cu alb, decat verdele.
In mare, ce trebuie sa ai in vedere faptul ca ceea ce conteaza cel mai mult e ca tu sa poti sa oferi continut de calitate publicului tau. Daca nu poti sa confirmi acest lucru, poti sa ai orice combinatie de uclori doresti, cea mai tare combinatie din parcare deoarece tot nu vei vedea succesul.
De asemenea, sa ai in vedere publicul tinta cand vine vorba de alegerea design-ului pentru site-ul sau produsele tale. Trebuie sa te gandesti la cine reprezeinta audienta ta: daca majoritatea sunt doamne sau domni, poti de asemenea sa te bazezi pe aspect demografice care pot avea de asemenea o influenta asupra felului in care oamenii percep culorile. Tine minte ca fiecare cultura are un mod diferit de a vedea culorile, bazat pe traditiile lor.