Iti poti aduce aminte cand te-ai enervat ultima oara? Daca raspunsul tau este ca niciodata nu te enervezi, permite-ne sa nu te credem. A te enerva este omeneste, este o stare ca oricare alta, iar un echilibru personal are nevoie atat de starile pozitive cat si de cele negative. Iar astazi vorbim despre cum sa lucram la starile mai putin negative, ca sa atingem un echilibru personal si o stare generala de bine.
Noi recunoastem intotdeauna faptul ca viata vorbeste despre un echilibru personal, despre cunoastere de sine si despre atingerea unui scop personal. Fie ca vorbim despre o crestere pe plan financiar sau despre a imbunatati relatiile inter-personale sau despre a ne cunoaste pe sine, dezvoltarea personala trebuie sa ofere ceva concret, ceva practic si sa fie un ghid in calatoria spre obiectivul nostru.
De aceea nu vom vorbi despre cum sa scapi de nervi si de furie, ci vom vorbi despre metode prin care putem fi mai calmi si prin care ne putem regla emotional mai bine, pentru a mentine un echilibru personal cat mai constant. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam complet la nervi si sa fim veseli tot timpul, pentru ca intotdeauna extremele vor crea dezechilibru. Asa ca sa trecem la treaba si sa incercam cateva exercitii prin care sa fim calmi in viata de zi cu zi:
- Meditatia este un exercitiu foarte puternic care ajuta la mentinerea unui echilibru personal la nivel general, nu doar in fata emotiilor negative. De aceea recomandam meditatia zilnica. Cum mai exista facem o meditatie de succes? Acesta este un subiect pe care il vom trata in mod separat, intr-un articol viitor.
- Respiratia adanca este un lucru esential de facut atunci cand ne enervam. Prin respiratie adanca se incurajeaza oxigenarea organismului iar emotiile negative se disperseaza. Lucru care se aplica indeosebi oamenilor care au obiceiul de a se enerva rar, dar bine.
- Nu pastra emotiile negative. Unii dintre noi avem tendinta de a ne supara sau de a ne enerva si de a tine totul in noi. Mai mult decat atat, tinem supararea in noi mult si bine. De aceea este bine sa ne descarcam de aceasta energie negativa. Cum facem acest lucru? O metoda foarte buna este sa ne concentram pe punctele bune al persoanei care ne-a enervat, sau sa ne concentram gandurile spre partea pozitiva legata de acea persoana sau acel eveniment. Chiar si o imprimanta care iti mananca zilele poate avea unele calitati.
- Foloseste logica. Chiar daca este greu sa folosesti logica atunci cand esti nervos sau nervoasa, incearca sa realizezi faptul ca lumea nu este impotriva ta. Chiar daca este dificil la inceput, incerca sa constientizezi si sa analizezi la rece lucrurile.
- Vizualizeaza imagini. Atunci cand simti ca nervii te vor curprinde si isi vor face efectul, incearca sa iti proiectezi in minte o imagine pozitiva, o amintire placuta. Asa vei reusi sa deviezi focusul asupra nervilor si vei ramane in echilibru personal.
- Relaxarea musculara. Daca nu reusim sa atingem un echilibru personal doar prin stimularea mentala, atunci e timpul pentru sport. Incordarea si apoi relaxarea muschilor, unu cate unu, ajuta la relaxarea corpului si la calmarea imediata.
- Imbunatateste abilitatile de comunicare. Stim ca nu intotdeauna te enervezi din cauza ta, dar cu siguranta niste abilitati de comunicare vor scadea considerabil riscul de a ni se urca sangele la cap. Dar despre acest lucru vom vorbi in alt articol.
- Sportul constant. Sportul constant ajuta nu doar la un echilibru fizic, ci si la un echilibru personal si emotional. Activitatile sportive au ca efect benefic si detensionarea corpului si a mintii, pe langa toate celelalte beneficii.
- Cunoaste factorii care declanseaza nervii si evita-i. Nu trebuie sa iti spunem acest lucru, stii deja care sunt lucrurile care te urca pe pereti. Dar este bine sa ii constientizezi in mod activ si sa ii eviti. Sa recunosti semnele, sa stii ca te poti enerva in acea situatie si sa eviti situatia. De ce sa te gandesti la cum sa te calmezi, cand poti mai simplu sa previi?
Acestea fiind spuse, noi cu siguranta vom fi mult mai calmi si mai constienti de faptele si emotiile noastre. Cu alte cuvinte, vom fi intr-un echilibru personal, fara sa lasam ca emotiile negative sa preia controlul asupra gandurile si faptelor noastre.
Dintre sfaturile prezentate, care este preferatul tau? Asteptam raspunsul tau in rubrica de comentarii!