Traim in era informatiei, unde majoritatea oamenilor au o conexiune la internet si implicit o prezenta in mediul online. Iar acolo unde este o comunitate umana, exista si o oportunitate pentru marketing, pentru a promova sau a vinde ceva. Doar ca, spre deosebire de comertul clasic, aici putem ajunge la foarte multa lume, cu doar un site. Sau, poate ca nici nu ai nevoie de un site, o pagina pe o platforma de social media este suficienta in ziua de azi.
Acesta este primul pas pentru a intra in lumea virtuala: un site propriu sau o pagina pe o platforma de social media. Iar acum, ca orice afacere, vom avea nevoie de publicitate. Poti avea cea mai buna afacere, dar fara promovare vei asigura doar ca pragul de la intrare va arata impecabil. Iar daca nu vrem sa se intample acest lucru, daca vrei sa fie coada la intrare, vei avea nevoie de promovare si pentru mediul on-line.
De ce am nevoie de SEO pentru promovarea on-line?
SEO – Search Engine Optimization – reprezinta toate acele lucruri pe care le putem face pentru a aparea cat mai sus in cadrul paginilor de cautare. Ideal ar fi chiar si pe prima pagina. Pentru ca, atunci cand vrem sa cumparam ceva, sau suntem in cautare de informatii, s-ar putea sa intram pe Google. Iar daca ne aflam pe prima pagina de cautare, vom avea in mod garantat vizitatori, cat si clienti.
Da, este importanta si promovarea directa, dar nu este mai importanta decat cea realizata prin SEO. Odata optimizat un site pentru motoarele de cautare, acesta se va promova indiferent daca ai o campanie activa sau nu. Mai mult decat atat, toate paginile de pe site-ul tau iti vor promova pagina, nu doar pagina pentru care ai platit campania de marketing. Si, daca ai un site realizat asa cum trebuie, s-ar putea ca un client sa intre pentru un lucru si sa plece cu mai multe. Ceea ce nu este neaparat un lucru rau, corect?
Optimizarea SEO este un subiect mult prea complex pentru a putea fi discutat si invatat pe baza unei singure pagini de site. Optimizarea SEO este o ramura separata in IT, unde specialisti si-au dedicat expertiza doar pentru acest lucru. De aceea, tot ceea ce putem sa oferim noi este un rezumat al elementelor cele mai importante. Desigur, daca doresti sa afli mai multe despre SEO, sau despre aplicatii pentru SEO, atunci te invitam sa faci un tur virtual al site-ului nostru. Noi chiar studiem SEO in detaliu, pentru a avea rezultate maxime.
De unde incepem?
In primul rand, incepem prin a cunoaste publicul tinta. Am vorbit mai pe larg aici, asa ca vom trece doar prin ideile principale, prin logica din spate. Faptul ca ne cunoastem publicul tinta ne permite sa ne cream campaniile de promovare, precum si intreg continutul site-ului dupa profilul utilizatorului mediu. Cu siguranta un magazin de bijuterii hand-made, care se adreseaza doamnelor si domnisoarelor, va fi construit si potrivit intr-un mod usor diferit fata de un magazine on-line de bricolaj, care se adreseaza barbatilor adevarati. Spunem ca difera usor pentru ca, desi textul este foarte diferit, conceptul de promovare este acelasi. Dar este esential sa ne cunoastem publicul tinta.
Dupa acest pas, vom trece la una din piesele de rezistenta ale optimizarii SEO: Cuvintele cheie.
Cuvintele cheie sunt acele cuvinte pe care le scriu utilizatorii pe Google, cel mai frecvent, atunci cand cauta ceva. Iar daca reusim sa integram acele cuvinte cheie in cadrul site-ului nostru, sau a campaniei noastre de promovare, atunci vom avea un loc cat mai fruntas pe pagina de cautare. Cu siguranta nu vrem sa ne aflam pe pagina 2, daca exista pagina 2 de cautari.
Sunt foarte multe unelte prin care putem analiza care sunt cuvintele cheie folosite, legate de activitatea site-ului nostru. De exemplu, o unealta foarte buna este Soovle, o aplicatie care va genera automat cele mai importante cuvinte cheie, in functie de cuvantul ales de catre noi. Chiar daca nu este o unealta foarte flexibila, este foarte buna pentru incepatori.
Al doilea lucru foarte important pentru optimizare SEO o reprezinta prezenta link-urilor, atat externe cat si interne. In cadrul acestei pagini ai putut vedea in practica ambele tipuri de link-uri. Aceste link-uri ajuta foarte mult la vizibilitatea site-ului nostru, si sunt criterii de selectie ale Google. Atentie in schimb sa nu facem abuz de ele.
Desigur, acestea sunt doar 2 dintre cele mai importante lucruri care trebuie luate in considerare. Am inclus si cateva link-uri interne, asa ca material de studiu este destul. Mai ales daca ne aflam la prima lectie.
Se spune ca gratarul este bun, dar nu este pentru bebelusi. Asa ca noi nu vom transforma acest articol intr-un gratar, dar te invitam sa studiezi si celelalte pagini dedicate SEO.
O ramura foarte complexa, esentiala oricarei persoane care doreste sa faca marketing online. Iar daca ai un site, sau o prezenta minima in lumea virtuala, vei avea nevoie de marketing online.