Astazi avem un articol confortabil, unde vorbim despre unul din lucrurile la care ne pricepem cel mai bine. Chiar daca pentru multi oamenii notiunea de copywriting este invaluita intr-o aura de mister, noi avem o imagine cat se poate de clara asupra acestei industrii. Da, industrii, asa ca te invitam sa te faci confortabil(a) si sa descoperi impreuna cu noi despre aceasta arta a literelor.
Industria de copywriting nu este un lucru nou, primele semne datand din 1870, semne care anuntau venirea unei industrii pe cat de puternice, pe atat de necunoscute. Si a fost tinuta mult timp in mister aceasta industrie, pana cand a venit internetul si a creat o veritabila explozie a acestei meserii si i-a conferit o importanta mai mare ca oricand.
Dar ce este copywriting-ul?
In primul rand, copywriting-ul si copyrighting-ul sunt doua lucruri total diferita. Daca pe partea de copyright ne asiguram ca drepturile de autor sa nu fie incalcate, copywriting-ul este activitatea de compunere a textelor cu scopul de a promova un serviciu, un produs sau o firma. Cu alte cuvinte, copywriting-ul inglobeaza orice forma de text care are legatura cu marketingul. Iar cum lumea marketingului este vasta, si industria de copywriting este segmentata in diverse nise, cu specialisti in fiecare domeniu.
Prima categorie este content writing-ul. Acesta practic are rolul de a genera continutul efectiv din cadrul oricarui site. Un lucru atat de banal cum ar fi textul de pe un site, un lucru pe care il consideram absolut natural. Un text care totusi este scris de catre o persoana. Chiar si aceste randuri pe care le citesti sunt scrise de catre cineva din echipa noastra frumoasa.
Iata cu ce se ocupa un content writer:
Creative writer – Tipul de copywriter pe care il ai in fata ta, cel care se ocupa cu partea de intretinere a unui blog. Am tot vorbit despre importanta unui blog si despre ceea ce aduce 2018 in sfera de internet marketing. Mai mult ca niciodata este nevoie de cineva care sa ofere continut de calitate si sa aduca valoarea in viata cititorilor, care la randul lor vor aduce valoarea in viata companiei.
Web copywriter – Acest tip de copywriter este specializat in crearea si organizarea textelor pentru un site, de la pagina de introducere pana la textul care va aparea pe butoane si poze. De obicei se regaseste si in categoria de SEO Copywriting, despre care vom vorbi mai tarziu.
Ghost writer – Oameni specializati in a crea texte de tip discursuri in public pentru diversi oameni. Aceasta bransa de copywriting este specializata in texte pentru vorbit in public, comunicate de presa, versuri pentru muzica, articole pentru reviste etc. Numele autorilor nu va aparea niciodata in aceste creatii, fiind folosit doar numele clientului in cauza.
Copywriter – Primii oameni dedicati textelor publicitare, acestia compun texte strict cu scopul de a promova si a vinde. Fie ca este vorba despre un banner, un slogan sau o campania de Google AdWords, un copywriter doar va vinde. Mai putin creativ decat un Content Writer dar mult mai tehnic, aceasta specializare atrage dupa sine cunostinte solide in lumea marketingului si va tine rutina departe.
Digital / SEO copywriter – O ramura mai tehnica din cadrul industriei de copywriting, acesti oameni asigura optimizarea site-ului din punct de vedere SEO. Mult studiu de piata, analize, timp investit prin Google Analytics si un ochi ager care sa muleze acele importante cuvinte cheie astfel incat sa se integreze perfect in cadrul unui text. Da, si acest text urmeaza cateva reguli ce tin de SEO. Chiar daca un copywriter nu este un specialist SEO in toata regula, cunostintele de baza sunt esentiale. De ce am dedicat atata importanta acestei ramuri? Te invitam sa citesti articolele noastre din categoria dedicata integral pentru SEO.
Care este cel mai bun tip de copywriter?
Suntem cu totii in industria de copywriting iar acest lucru ne face speciali. Indiferent daca scrii articole de blog sau esti un specialist (sau o specialista, pentru ca latura creativa ofera femeilor un avantaj in aceasta industrie), cu totii suntem pasionati de copywriting. Toate ramurile sunt profitabile asa ca nu putem vorbi despre care este mai buna. Cea mai buna specializare este aceea care iti place tie, pentru ca daca nu scrii de placere nu vei avea succes.
Tu ce tip de copywriter esti?
Pentru asta vreau sa ghiciti in care ramura a copywriting-ului activez. Va spun doar ca scriu articole de blog si ca am cunostinte SEO de baza. Pentru cunostinte SEO la cel mai inalt nivel, te invit sa apelezi la colegii mei profesionisti in acest domeniu complex. Oameni care au luat Google Analytics-ul de coarne si care aduc in fiecare zi rezultate exceptionale.