Dupa cum am spus deja in mai mult dintre articolele noastre precedente (daca ne urmaresti blogul stii despre ce vorbesc), importanta email marketing-ului nu scade, din contra, castiga constant teren si daca nu l-ai folosit pana acum, e vremea sa ii acorzi o sansa.
Ca sa iti putem oferi o viziune mai clara asupra aplicabilitatii email marketing-ului, ne-am decis sa aruncam o privire asupra anumitor studii de caz si cum au functionat.
- Sony PlayStation Vita
Ce ar trebui sa invatam din campania lor de succes de email marketing?
Ca segmentarea listei poate aduce rezultate semnificative si iti poate creste rata de recuperare a investitiei (ROI). Toata ideea campaniei lor a fost sa faca publicitate PlayStation-ului Vita celor care au fost deja abonati sau erau parte din reteaua PlayStation.
Continutul email-urilor care au fost trimise a depins in mare parte de categoria din care faceai parte (abonat PlayStation, detinator de PlayStation 3, abonat Inside PD Vita sau altele). Email-ul a ajuns la aproximativ 4.2 milioane de oameni.
Daca stai sa te gandesti, au reusit sa creeze o conexiune cu o gramada de oameni (dintre care un numar foarte mare au convertit) prin utilizarea unei investitii destul de mici.
- Craghoppers
Ce putem sa deducem din aceasta campanie de succes? Faptul ca luand legatura cu oamenii care si-au abandonat cosurile poti avea niste rezultate neasteptate. Craghoppers e o companie de haine de calatorie care a observat ca un numar ridicat de oameni pur si simplu adauga lucruri in cos si pe urma dispar.
Cu ajutorul Redeye-ului si al sistemului lor dinamic, au reusit sa urmareasca obiectele pe care utilizatorii le-au adaugat in cosurile lor inainte sa dispara.
Pe urma, Craghoppers a luat legatura cu acestia, in primele 24 de ore si apoi iar, la o distanta de 3 zile si, in mod surprinzator, 10% din cei ce au abandonat in prima instanta au ajuns sa cumpere in final.
- Argos
Ca si in cazul celor de la Craghoppers, Argos a observat ca o mare parte a utilizatorilor pur si simplu a abandonat cosurile dupa ce au petrecut atata timp adaugand produse. Cea mai tare chestie legata de abordarea pe care au folosit-o e ca s-au folosit de date de navigare deja existente ca sa poata identifica utilizatorii ce au ales sa dispara. Au mers chiar mai departe de atat si au venit cu 6 alte produse pe care sa le reocmande utilizatorilor. Dupa cum era de asteptat, au reusit sa creasca vanzarile si a fost foarte apreciat faptul ca, in loc sa adauge recomandarile cele mai populare, chiar s-au obosit si le-au adaptat conform nevolilor utilizatorilor.
- Monsoon
Inca o data,putem vedea cum cosurile abandonate au fost transformate in profit.
Cum au reusit sa faca asta?
S-au gandit mult si bine la titlu si l-au optimizat. S-au asigurat ca un al doilea email sa fie trimis in decurs de 48 de ore de la cel initial, daca nu s-a observat vreo schimbare sau vreo actiune. La fel ca in cazul celor de la Argos, cand au trimis email-ul, au incercat sa faca recomandari, bazat pe activitatea pe care utilizatorii au avut-o pe site-ul Monsoon.
A functionat? Cu siguranta. Au avut o rata de deschidere a email-urilor de peste 55%, ceea ce e grozav si au reusit sa converteasca multi dintre cei ce au ales sa dispara initial.
Toate acestea fiind spuse, am reusit sa imi sustin ideea in legatura cu email marketing-ul?
Sper ca da, deoarece cu siguranta nu va pleca nicaieri in viitorul apropiat, si in loc sa dispara pur si simplu va continua sa se imbunatateasca si sa castige teren, constant. Spune-ne daca ai niste studii de caz interesante sau daca ai gasit vreuna care sa te inspire.