Stiu ca poate suna pompos, „Ghid de copywriting pentru Ecommerce”, dar povestea este mai simpla decat pare. Aparent. Iar daca nu te-am incurcat de tot, te invitam sa citesti articolul de astazi unde vorbim despre cum trebuie sa scriem pe site-ul nostru, astfel incat sa avem clienti care vor cumpara.
Inainte de a incepe, in schimb, sa stabilim clar la ceea ce se refera acesti 2 termeni.
- Comertul online, sau Ecommerce, reprezinta toate activitatile comerciale care se realizeaza prin intermediul internetului, sau orice alta metoda electronica. Cel putin asa spune Wikipedia.
- Copywriting-ul reprezinta totalitatea textelor care sunt publicate in cadrul unui site. In mod specific, in acest articol vom face referire la partea comerciala, a textelor scrise cu scopul de a incuraja/convinge utilizatorul sa cumpere.
Acum ca am clarificat termenele, este timpul sa trecem efectiv la treaba si sa vedem cum este recomandat sa concepem textele de pe site, pentru a avea rezultate maxime. Din punct de vedere al conversiei utilizatorilor in clienti cel putin.
1. Cunoaste-ti profilul clientului.
Am mai vorbit despre acest lucru si in cel mai recent articol despre Ecommerce, unde am pus accent deosebit pe cunoastere profilului clientului. Este esential sa stii cum scrii, cui ii scrii. Iar daca scrii pentru o categorie gresita de clienti, vei avea surprize nu foarte placute. Imagineaza-ti daca ai folosi limbaj academic pentru a promova papucei pentru bebelusi (eu nu folosesc acum diminutive pentru ca diminutivele nu sunt folosite de catre proaspetii parinti). La fel cum nu poti folosi un text demn de promovare a papuceilor pentru bebelusi atunci cand vinzi injectoare diesel. Conteaza foarte mult sa cunosti profilul clientului tipic pentru site-ul tau. Conteaza sa stii cum scrii, pentru cine scrii. Am tratat mai pe larg subiectul, aici.
2. Vorbeste pe limba clientului.
Din acest motiv este extrem de important sa cunosti profilul clientului. La modul general, in copywriting se recomanda sa se foloseasca un limbaj pentru clasa a III-a, astfel incat sa poata intelege oricine. Desigur, difera de la produs la produs, de la magazin online la magazin online, dar cu cat este mai simplu de citit si inteles textul, cu atat va fi mai eficient.
Iti mai amintesti de textul de la inceput? Textul de previzualizare? Cu un asemenea text, construit vag si care trebuie descifrat, succesul in Ecommerce va fi relativ mic. Complexitatea impresioneaza, simplitatea vinde. Tu ce alegi?
3. Oamenii cumpara povestea, nu foaia de specificatii tehnice.
Acesta este un punct extrem de puternic, pe care nu il pot sublinia suficient de mult. Sa citesti niste specificatii tehnice poate face oricine. Nici macar nu are nevoie de site-ul tau pentru a face asta, atata timp cat are la dispozitie motoarele de cautare cum ar fi Google sau Bing. Atunci, cum te poti diferentia de concurenta? Simplu, introdu o poveste, un text diferit, ceva care sa apelezi si la partea emotionala a oamenilor.
Oamenii iau foarte multe decizii pe fond emotional, nu rational. Daca am cumpara cu totii doar ceea ce avem nevoie, economia ar fi in colaps. Ti s-a intamplat vreodata sa cumperi ceva si sa nu stii exact de ce ti-ai dorit acel lucru? Chiar ai nevoie de acel smartphone pentru a da mesaje si a apela numere? Cel mai probabil nu. Dar ai cumparat acel smartphone pentru ca l-ai dorit, nu pentru ca ai avut nevoie de el.
Viata reprezinta achizitia de chei: Cheile de la casa, cheile de la masina, cheile de la birou. Dar inainte de a cumpara acele chei trebuie sa stii pe care dintre ele ti le doresti. Iar aici intervine copywriting-ul: Sa te facem sa iti doresti cheile potrivite, de pe site-ul potrivit. Emotia vinde, nu tabelul cu specificatii tehnice.
4. Nu este despre tine sau despre produs, este despre clienti.
De aceea este foarte important sa vorbesti despre produsul pe care il ai, despre certificarile si performantele acestuia. Da, le pasa clientilor si despre acest lucru. Dar cel mai mult le pasa despre avantajele pe care le vor avea ei daca vor cumpara acel produs. La modul cel mai serios, poti sa ignori complet (nu recomandam) partea de specificatii tehnice si sa vorbesti doar despre avantajele pe care le vei avea.
Din acest motiv exista si acronimul WIIFM (What’s In It For Me), care promoveaza exact aceasta idee: oamenii vor fi interesati atata timp cat stiu ce le iese lor din acea activitate. Iar cumparatul este o activitate. Ar fi mare pacat sa nu utilizam acest concept pentru a motiva cumparatorii.
5. Ofera si valoare pe langa produsul achizitionat.
Am vorbit despre latura emotionala a oamenilor, despre faptul ca trebuie sa vorbim si emotional, sa le prezentam si avantajele, iar acum a mai ramas cel mai important aspect. Sa facem clientii nostri sa se simta ca niste oameni, pe care ii apreciem, nu ca pe niste simple carduri care cumpara. Sa oferim valoarea clientilor nostri in mod constant, fie ca vorbim despre scrisori de multumire sau intretinerea unui blog cu informatii valoroase pentru ei. Stim cu totii ca este mult mai ieftin sa mentii un client fidel decat sa aduci unul nou, asa ca te invitam sa ai grija de clientii tai.
La fel cum te invitam si in sectiunea de comentarii, sa ne spui care este cea mai valoroasa informatie pentru tine din cadrul acestui articol. Poate ne vei spune, tot in comentarii, care va fi si primul lucru pe care il vei face, din acesti 5 pasi?