Esti la inceput de drum si vrei sa te dezvolti cat mai repede? Ai o afacere stabila in off-line pe care vrei sa o duci in online? Indiferent de motiv, cert este ca in ziua de azi trebuie sa profiti de puterea internetului. Au apus de mult timp vremea pliantelor si a afiselor publicitare. Sunt sanse mai mari ca o persoana sa stea cu nasul in telefon, decat sa admire pancartele publicitare. Iar daca intelegem acest lucru, putem folosi puterea internetului in favoarea noastra. De aceea ai nevoie de un ghid de social media.
Si unde putem gasi o comunitate mai dinamica decât in lumea social media?
Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, SnapChat, Whatsapp, Kik si cine stie câte alte platforme de social media. Cert este ca, in 2017 au fost aproximativ 2.77 miliarde de utilizatori prezenti pe toate platformele de social media. Aproape jumatate din populatia lumii. Pentru 2020 se preconizeaza ca bariera de 3 miliarde va fi depasita.
Noua ne este greu sa credem ca ai putea sa ajungi la 3 miliarde de utilizatori cu o afacere promovata strict in off-line. Nici cu o afacere in online nu ai ajunge la toti cei 3 miliarde, dar felia ta din acest tort va fi considerabil mai mare. Depinde doar de tine, de afacerea ta si de uneltele pe care le vei folosi.
Dar, inainte de a cuceri lumea, sa incepem cu nivelul local. La urma urmei, cel mai mare succes initial il vom avea adresându-ne local. Indiferent ca vorbim despre un restaurant, un eveniment, un magazin sau o casa de moda. Cu sau fara bani, putem ajunge la foarte multi oameni, prin puterea social media. Oameni la care am fi ajuns mult mai greu fara aceste unelte, sau poate chiar deloc.
Cum ma poate ajuta pe mine acest lucru?
In primul rând, iti va fi mult mai usor sa iti inveti publicul tinta. Este esential sa iti mulezi afacerea dupa publicul tinta, daca vrei sa ai rezultate pozitive sau demne de bagat in seama. Cum faci acest lucru? Foarte simplu!
De exemplu, daca avem o pagina de facebook pentru afacerea noastra, putem vedea cine ne-a dat like, cine a comentat, cine a dat câte stele, etc. Practic, ne putem contura o prima imagine asupra publicului tinta. Imagine care ne poate surprinde (si ne va surprinde de cele mai multe ori).
Mergând pe acelasi fir, cea mai buna cale de a creste este prin a asculta de recenziile negative. De aici putem invata, in mod gratuit, despre acele lucruri care trebuiesc imbunatatite. Clientii negativisti trebuie apreciati, nu alungati. Ei sunt o oaza de feedback pentru noi.
Cum ma pot diferentia de concurenta, pe Facebook?
Aici este vorba mai mult despre calitate decât despre cantitate. Este foarte important sa venim cu un continut de calitate, care sa se adreseze exact pe nevoile si dorintele publicului tinta. Un anunt simplu nu va fi suficient niciodata.
La fel de mult conteaza si ora si ziua in care postezi pe Facebook. Daca nu folosesti un anunt platit (daca esti la inceput cel mai probabil nu), atunci trebuie sa ai grija sa postezi atunci când impactul va fi maxim, când vor fi cei mai multi oameni online. Care este acest interval magic? Sunt foarte multe studii amanuntite, dar raspunsul il vei gasi doar tu, pentru afacerea ta, in functie de profilul clientului tau.
Dezavantajul promovarii pe Facebook este ca are nevoie de investitii financiare, in timp. Poate ca la inceput, când afacerea este mica, vei putea sa cresti folosind postari gândite, dar la nivel mai mare va trebui sa investesti in publicitate platita.
Cum ma pot promova pe alte plaforme de social media?
De exemplu, daca doresti o colaborare, sau sa activezi in general in zona B2B, atunci LinkedIn este pentru tine. LinkedIn-ul este o platforma de social media profesionala, unde B2C-ul nu prea functioneaza, dar unde zona de bussines infloreste. Iarasi, daca te adresezi si in mod direct afacerilor, atunci LinkedIn este o portita foarte buna.
Twitter, aceasta platforma misterioasa care nu prea a prins in România (inca) este o unealta foarte utila de promovare. Cu texte scurte, postate imediat, poti mentine o comunicare aproape live cu toata lumea prezenta in online. Daca avem si suficienti abonati, treaba merge ca pe roate. Atentie, in schimb, la viteza mesajelor de pe Twitter: nu este o platforma pe care se posteaza ocazional.
Instagram – mai trebuie sa il explicam? Foarte multi oameni cumpara poza, imaginea, emotia. Desigur, unii sunt interesati de specificatii tehnice si altii doar de emotie. Iar pentru a doua categoria s-a inventat Instagram. Dezavantajul este ca nu prea ne adresam primei categorii.
Dar despre imbinarea acestor canale de promovare este vorba aici. Cu cât suntem mai activi pe mai multe platforme, cu atât ne adresam la mai multa lume – clienti actuali sau clienti noi.
Cum masor succesul campaniilor pe social media?
Ori prin metoda clasica de a crea statistici manual, sau prin a apela la tehnologia moderna. Indiferent de modul in care vei monitoriza si masura eficienta campaniilor de social media, important este sa o faci. O investitie, daca este monitorizata, va putea fi analizata si data viitoare vei sti cum sa ridici randamentul. Dar daca ai facut o investitie, dar nu ai monitorizat nimic, atunci va fi doar o cheltuiala.
Iar atunci când esti la inceput de drum in afaceri, nu iti poti permite sa cheltui bani fara rost.