Proprietarii de afaceri trebuie sa faca in mod constant mai mult cu mai putine resurse. Daca va aflati in aceasta pozitie, este posibil sa va fi gandit la externalizare. Angajarea celorlalti care sunt experti si lipsa de angajare a propriei afaceri pentru aceste sarcini pare o idee grozava.
Uneori, externalizarea functioneaza bine pentru o afacere mica. Cu toate acestea, este departe de a fi perfect. Exista sarcini pe care un proprietar de afaceri nu ar trebui sa le externalizeze, chiar daca economiseste bani.
De unde stii daca externalizarea este potrivita pentru compania ta? Cititi mai departe pentru a afla mai multe.
Munca externa vs. Munca interna
O parte din alegerea dintre externalizare si personal intern este intelegerea a ceea ce este necesar cu fiecare optiune.
Cand faceti sarcini interne, aveti nevoie atat de oameni, cat si de infrastructura pentru a indeplini munca. De exemplu, nu aveti nevoie doar de un contabil, dar aveti nevoie si de software de contabilitate, procese scrise si un plan pentru a crea documentele potrivite la momentul potrivit.
Pe de alta parte, externalizarea va permite sa gasiti un alt furnizor de servicii care are deja aceste lucruri. Cu toate acestea, trebuie sa examinati cu atentie companiile pe care le considerati pentru a va asigura ca au rezultate de inalta calitate. Ultimul lucru de care aveti nevoie este sa va asociati cu cineva care va dauneaza sau va jeneaza compania.
Facut bine, atat personalul intern, cat si externalizarea pot fi un beneficiu. Cu toate acestea, facute prost, va pot afecta operatiunile si reputatia.
Cand sa externalizati
Exista momente specifice in care externalizarea are mult sens. De exemplu, daca sarcinile nu fac parte din competentele de baza ale companiei dvs., va recomandam sa permiteti expertilor sa preia.
De asemenea, ti-ai inceput afacerea pentru ca ai cercetat industria si ai ales cu intelepciune, dar cu siguranta nu stii totul. Daca aveti ceva pe care ati beneficia de o perspectiva diferita, ar putea avea sens sa aduceti pe cineva din afara companiei.
Companiile externalizeaza adesea atunci cand au o nevoie pe termen scurt. In aceste cazuri, cheltuirea banilor pentru angajati, software si alte infrastructuri nu are sens. Externalizarea va permite sa profitati de specializarea altora pentru o perioada scurta de timp si apoi sa mergeti mai departe.
Externalizarea are sens, de asemenea, daca aveti un furnizor bun care va poate economisi bani si se poate ocupa de munca mai eficient decat puteti. Puteti economisi bani, deoarece in multe domenii salariile preconizate sunt mai mici decat in SUA
Cand puteti obtine o munca mai buna la un pret mai mic, externalizarea poate fi o alegere excelenta.
Cand sa pastrati munca in casa
Pe de alta parte, exista cu siguranta momente pentru a pastra lucrurile in casa. Daca aveti nevoie de control al procesului, pastrarea lucrurilor in propria companie va va permite sa va definiti propriile proceduri.
Comunicarea directa cu clientii este, de asemenea, cel mai bine pastrata in interior. Multi clienti vor reactiona prost daca simt ca ajung la un reprezentant al serviciului pentru clienti din afara tarii. Exista o perceptie puternica a consumatorilor ca serviciile pentru clienti externalizate sunt de calitate mai mica si ca reprezentantii nu inteleg preocuparile.
Daca aveti nevoie de servicii pe termen lung, poate fi util sa creati aceasta expertiza in propria companie. Daca confidentialitatea este o problema, externalizarea trebuie evitata cu siguranta.
Externalizarea va poate economisi bani pe cheltuielile generale. Va poate oferi, de asemenea, posibilitatea de a va strange planul de dezvoltare a talentelor pentru angajatii dvs. interni. Daca nu pierdeti timp si eforturi pentru antrenament si dezvoltarea de pozitii periferice, va puteti concentra planul de dezvoltare pe pozitiile care conteaza cu adevarat, oferind instruire care sa beneficieze atat angajatilor, cat si rezultatele dvs.
Externalizarea este potrivita pentru dvs.?
Exista in mod clar avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste externalizarea si pastrarea muncii in interior. Multe dintre cele mai de succes companii folosesc o combinatie a ambelor.
De exemplu, va puteti externaliza contabilitatea, pastrand in acelasi timp echipa de relatii cu clientii. Sau ati putea externaliza atunci cand va face compania mai eficienta, dar puteti pastra lucrurile la birou atunci cand angajamentul si loialitatea angajatilor sunt esentiali.
Acest ghid ar trebui sa va ajute sa decideti cand sa externalizati si cand sa nu. Atunci cand le utilizati in mod eficient, afacerea dvs. va putea creste eficient si profitabil.
Asteptam si parerea ta mai jos in sectiunea de comentarii.