Pandemia COVID-19 a prezentat guvernelor, companiilor si nu numai, oameniilor in primul rand o provocare umanitara globala extraordinara
Am vorbit in articolul precedent COVID-19: Alegeri critice pentru companii despre cele 3 orizonturi care orice companie ar trebui sa le aiba in vedere .
Faza urmatoare nu ne va duce inapoi la locul unde am fost inainte. Pandemia a provocat schimbari permanente in modul in care traiesc indivizii, modul in care guvernul isi serveste cetatenii si modul in care functioneaza afacerile. Lucrurile nu vor mai fi niciodata la fel.
Urmatoarele 12-18 luni sunt o sansa pentru liderii de afaceri sa planifice modul de adaptare si consolidare a rezilientei, in timp ce reincadreaza intreprinderea pentru a fi pregatita pentru noua economie bazata pe valoarea care se afla dincolo.
Caracteristica 1: Mai mult decat oricand
Digitalizarea a fost o „cutie” inainte de pandemie. Acum este un „must”. COVID-19 a oferit multor companii o lectie de impact in digital, ceea ce creeaza oportunitati semnificative.
Luati telesanatatea ca exemplu. Programul Medicare din SUA, care acopera peste 60 de milioane de persoane in varsta, a permis vizitarea online a pacientilor.
O firma globala de asigurari de viata colaboreaza cu furnizorii de screening medical pentru a oferi examinari medicale virtuale solicitantilor potentiali. Aceasta va implica interactiunea cu o asistenta medicala pentru a raspunde la intrebari medicale printr-un apel video, impreuna cu un test de sange care va fi trimis la laboratoare pentru testare.
Companiile vor trebui, de asemenea, sa-si accelereze miscarile pentru a automatiza procesele de la productie la back office. Robotica poate ajuta la optimizarea operatiunilor, reducerea costurilor si cresterea vitezei.
Diferite companii au folosit roboti de automatizare a proceselor robotizate (RPA) pentru a imbunatati procesele in perioada actuala.
O banca din America Centrala a angajat RPA pentru a accelera procesarea unui program de renuntare la imprumut COVID-19, in timp ce unele dintre cele mai mari companii aeriene din lume au angajat roboti pentru a ajuta la gestionarea cererii crescande a clientilor care anuleaza rezervarile de zbor.
Caracteristica 2: Mai multa colaborare
Ce urmeaza dupa COVID-19 este probabil sa se caracterizeze printr-o estompare a granitelor pietei – de noi colaborari pentru partajarea riscurilor, pentru co-dezvoltare si cooperare – si prin mai multa intimitate a clientilor.
Aceste noi relatii vor fi atat rezistente, cat si receptive.
Companiile care si-au demonstrat conducerea si agilitatea prin criza COVID-19 isi pot construi actiunile pozitive pentru a crea o loialitate mai puternica a clientilor.
Multe companii si-au aratat capacitatea de a reactiona rapid la criza, de la echipa germana de Formula 1 sponsorizata de automobile care a folosit unitati de putere cu inginerie inversa pentru a furniza masini CPAP pentru pacientii cu COVID-19, pana la firma franceza de produse cosmetice care produce dezinfectant pentru maini ca raspuns la o lipsa pe piata. Agilitatea si abilitatea de a transforma operatiunile pentru a satisface noile cerinte bruste ofera companiilor experienta pe care o pot aplica la ceea ce urmeaza. Reutilizarea si transformarea pentru a intelege oportunitatile intr-o noua realitate, in timp ce cauta modalitati de a impartasi cunostintele si resursele, ofera avantaje competitive celor care le pot stapani.
Actiunile intreprinse in timpul crizei pot contribui, de asemenea, la pozitionarea afacerilor ca o forta pentru binele social.
Companiile mari de tehnologie au colaborat pentru a ajuta la depistarea infectiilor cu virusi si pentru a oferi platforme pentru actiunea comunitatii. Acest lucru poate face mult pentru a reconstrui increderea si increderea consumatorilor
Modelele colaborative, de partajare a resurselor, nu numai ca au potentialul de a imbunatati rezistenta intreprinderii, ci si de a reduce riscul. COVID-19 a aratat prea clar deficientele in lanturile de aprovizionare liniare, la distanta si in gestionarea inventarului la timp. Lanturile valorice erau slabe, dar nu erau flexibile. Dezvoltand retele de valoare, analizand resorarea, distribuind dependente si construind clustere pentru cercetare si dezvoltare, companiile pot accelera inovatia si pot izola intreprinderea de socuri.
Caracteristica 3: Un consumator si un angajat in schimbare
Impactul pandemiei a creat o schimbare permanenta in atitudinile si experientele angajatilor si clientilor: niciunul dintre noi nu va mai fi la fel.
Pe fondul numeroaselor provocari ale pandemiei, putem vedea cateva aspecte pozitive. Turismul redus si activitatea industriala au dus la scaderea emisiilor de oxid de azot si oxid de carbon, curatarea aerului, permitand pestilor sa se intoarca in raurile urbane si permitand copiilor astmatici care nu sufera de COVID-19 sa respire normal. In unele orase industrializate, au existat noi varfuri in inchirierea de biciclete, pe masura ce oamenii au inceput sa iasa din casa.
Cum pot afacerile, colaborand cu guvernul, sa progreseze in agenda de mediu? Ce oportunitati ofera acest lucru?
O companie mondiala majora de alimente si bauturi, de exemplu, si-a asigurat ca raspunsul sau la criza actuala nu se termina pe masura ce iesim din ea.
In plus fata de donarea a peste 40 de milioane de dolari pentru mese catre persoanele expuse riscului, a semnat recent angajamentul Pactului Global al ONU „Ambitia de afaceri pentru 1,5 ° C”, angajandu-se sa atinga un obiectiv de reducere a emisiilor de-a lungul lantului sau valoric.
In alte locuri, actiunea comunitara a inflorit pe masura ce oamenii ajungeau la vecinii necunoscuti, la cei vulnerabili si imobili.
Cum pot companiile sa se bazeze pe acest comportament caritabil?
Videoconferintele si aplicatiile de echipa au devenit norma pentru multi angajati care lucreaza de acasa. Pentru unii, productivitatea a crescut, deoarece personalul a programat munca atunci cand este cel mai productiv; a castigat timp inapoi de la naveta zilnica; si au reusit sa integreze munca si viata de familie mai usor. Cum pot companiile sa restructureze munca pentru a profita de aceasta experienta? Si cum pot sustine si mentine angajati valorosi ale caror experiente au fost mai dificile?
Companiile din sectoarele afectate acut de pandemie sunt deja axate pe reconstruirea increderii cu clientii lor.
Companiile aeriene, de exemplu, initiaza regimuri imbunatatite de curatare intre zboruri, igienizeaza punctele de atingere ridicate si instaleaza sisteme de filtrare HEPA (High-Efficiency Particulate Arresters) care extrag contaminanti aerieni, cum ar fi COVID-19.
Consumul durabil a devenit o nevoie si mai mare in timpul crizei, care ar putea avea un impact durabil. Prerogativa de crestere economica a pre-COVID-19 se schimba, de asemenea, pentru a imbratisa alte idealuri – o mai buna distributie a bogatiei, mai putin impact asupra mediului, mai multa securitate si echilibru pentru toti. Putem vedea o reechilibrare a compromisurilor dintre castigul financiar si calitatea vietii.
Citeste in continuare : „Obligatoriu pentru o afacere sa supravietuiasca in contexul Covid19„ pentru a descoperii cel de-al 3 lea pas in cresterea si mentinerea afacerii tale pe perioada acestei crize