COVID-19 a schimbat iremediabil modul in care lumea isi desfasoara activitatea in mai putin de un an si nu da semne de renuntare. Intreprinderile mici au avut o calatorie dificila in 2020, dar sunt flexibile intr-un fel in care nu sunt companiile mai mari.
Faptul ca intreprinderile mici nu sunt inca infiintate functioneaza in avantajul lor, atunci cand vine vorba de procesele de restructurare, este mai prietenos cu coronavirusul.
In loc sa modernizeze cea mai recenta tehnologie digitala in infrastructura depasita a companiei, intreprinderile mici pot de la inceput sa utilizeze programe moderne. Una peste alta: exista mai putine variabile care pot merge prost cu companiile mai mici.
Iata doua tendinte pe care le luam ca date pentru a continua pe masura ce trecem in 2021:
Digitalizare crescuta a tuturor aspectelor afacerii
Toate companiile se pot astepta ca unele aspecte ale functiei zilnice sa treaca in spatiul de internet. Distantarea sociala o cere practic! Acest lucru este deosebit de intens pentru o afacere care are orice contact cu publicul larg ca clienti.
Munca la distanta din ce in ce mai frecventa
Din nou, munca la distanta va deveni standard pentru toate functiile de serviciu aplicabile din cauza distantarii sociale. Coronavirusul sa dovedit rezistent. Exista mari sanse sa avem un alt an de carantina si distantare sociala.
Fara alte intrebari, iata…
Tehnologiile pe care toate intreprinderile mici ar trebui sa le adapteze in 2021
1. Managementul impozitelor
Daca compania dvs. desfasoara activitati la nivel international, ar trebui sa externalizati toate atributiile legate de respectarea legislatiei fiscale internationale. Exista un motiv bun pentru care exista intregi industrii dedicate respectarii impozitelor internationale.
O astfel de industrie este programele globale de gestionare a impozitelor. Crezi ca nu ai nevoie de unul? Stiti ce tari au cele mai mari si cele mai mici rate de impozitare din lume? Urmariti cat de des se schimba acestea?
Nu credeam! Dar, din fericire, exista programe care tin evidenta. Gestionarea digitala a impozitelor poate lua o povara imensa de pe placuta intreprinderii dvs. mici pentru o fractiune din costul angajarii unui avocat mai tarziu, atunci cand in mod inevitabil va inselati.
Pentru o prima mica acum, ai putea avea acces la programe care elimina toate presupunerile atat pentru tine, cat si pentru clientii tai. Programul fiscal ideal calculeaza impozitele internationale rapid si precis inainte de a le livra in timp util utilizatorilor finali.
2. Automatizare
Automatizarea economiseste costurile fortei de munca si economiseste, de asemenea, timpul pentru afacerea dvs. mica. Si daca proprietarii de intreprinderi mici pot fi de acord cu totii asupra unui singur adevar, toti isi pot permite sa economiseasca mai mult timp. Pe masura ce lucrul de la distanta devine o norma, la fel creste si digitalizarea.
Dar, in loc sa cheltuiti mai multi bani pe forta de munca pentru a rula programele, puteti alege sa investiti in aplicatii care va automatizeaza complet procesele zilnice.
De exemplu, puteti utiliza accesul automat la e-mail pentru a reimprospata conexiunea cu clientii.
Puteti utiliza, de asemenea, programe automate pentru facturare (care elimina in sine un intreg loc de munca pe care un om il indeplinea), programarea angajatilor si cererile de vacanta si multe altele. Posibilitatile sunt nelimitate.
Acum este momentul sa incepeti sa investiti in automatizare. Cea mai buna parte este ca aceste programe sunt din ce in ce mai accesibile.
3. Inteligenta artificiala
Inteligenta artificiala are un drum lung de parcurs, dar starea actuala a tehnologiei este deja destul de draguta de revolutionara! Inteligenta artificiala (AI) deschide canale de comunicare catre clienti care anterior nu erau de atins pentru intreprinderile mici.
De exemplu, chat-urile pot comercializa servicii, pot rezolva problemele clientilor, pot raspunde la intrebari obisnuite si pot revinde clienti intr-un singur program puternic.
Chatbot-urile exista de mult. Ganditi-va la asta: sistemele automate de telefonie care ii determina pe clienti sa aiba ceva de genul „spuneti numele si prenumele si apasati lira” exista de cel putin un deceniu.
Deci, serviciile de mesagerie automatizate in mod clar s-au dovedit eficiente in gestionarea interogarilor clientilor.
Dar pana la recenta iteratie a inteligentei artificiale, aceste sisteme erau destul de rudimentare si nu mult mai mult decat roboturi de raspuns interactive. Chatbot-urile si AI care le sustin sunt diferite. De fapt, proceseaza informatiile care le sunt date si raspund la acestea, mai degraba decat doar urmand o serie de solicitari electronice.
Dincolo de interactiunile cu clientii si chatbots, AI ofera instrumente predictive, astfel incat companiile sa poata ramane cu un pas inaintea tendintelor.
Concluzie
Ca regula generala, toate companiile ar trebui sa se obisnuiasca cu conceptul de software ca serviciu (SaaS). Lumea se deplasa deja intr-un ritm rapid in domeniul digital, dar acum COVID-19 ne impinge mai repede ca niciodata.
Intreprinderile mici isi pot controla destinul si pot depasi furtuna. Sau pot amana investitiile in tehnologii noi si isi pot petrece anii de formare mai tarziu jucandu-se din urma.
Companiile care vor supravietui pana in 2022 fac alegerea de a deveni digital. Tu esti?