Daca ai ajuns la acest articol, felicitari! Esti una dintre persoanele care s-a descis sa se informeze si sa aplice conceptele de baza SEO. Iar pentru acest lucru, ai nevoie de rabdare, practica si evident de instrumente SEO. Asadar, citind acest articol ai asigurat macar o parte din lucrurile esentiale.
In cazul in care ai ajuns sa citesti acest articol din pura curiozitate, atunci te anuntam cu mare placere ca avem o sectiune intreaga dedicata SEO, deoarece o industrie atat de importanta si de mare necesita un spatiu adecvat pentru studiu.
Ok, am inteles conceptul de baza iar acum as vrea sa exersez. De unde pot incepe?
Daca ai inteles conceptele de baza, atunci vei sti ca unul dintre cei mai importanti pasi ai unei campanii SEO de succes este stabilirea cuvintelor cheie. Practic, in jurul cuvintelor cheie graviteaza o sectiune foarte mare in ceea ce priveste optimizarea si acordarea page rank-ului. Folosirea cuvintelor cheie potrivite pot face minuni cu bani putini, iar folosirea in mod gresit poate face dezastre pe bani multi. Asadar, ai nevoie de instrumente SEO care sa te poata ajuta sa gasesti acele cuvinte cheie magice, cu care sa poti trece la treaba. Iata top 5 instrumente SEO pentru incepatori (si nu numai):
1. Soovle.com
Un site usor de utilizat, Soovle.com este unul din acele instrumente SEO cu care merita sa incepi. Dupa cum se poate vedea in imagine, acest site simplu iti va arata cele mai populare cuvinte, pe diverse platforme. Avantajul acestuia este usurinta in utilizare, dar si prin faptul ca poti vedea simultan rezultatele cautarilor pe multiple platforme/motoare de cautare. Din pacate, simplitatea acestuia il rezuma doar la statut de instrument pentru incepatori, dar un instrument foarte bun in orice caz.
2. Yoast SEO
Un plug-in WordPress, Yoast SEO este ideal pentru cei care sunt la inceput de drum si care au un site construit pe platforma WordPress. Chiar daca Yoast SEO nu iti va cauta cele mai bune cuvinte cheie, cu cele mai multe accesari, te va ajuta in mod deosebit pe partea de optimizare a paginii si a textului. Un instrument SEO folosit de catre toata lumea, indiferent daca ai experienta de zeci de ani sau ca ai aflat de conceptul de SEO acum 5 minute. Mai mult decat atat, versiunea gratuita este suficienta pentru nevoile celor aflati la inceput de drum.
3. Kraken
Am vorbit despre importanta cuvintelor cheie, am vorbit despre importanta optimizarii textului, iar acum trecem si la optimizarea imaginilor, care este la randul ei foarte importanta. Kraken este pentru optimizarea imaginilor ce este Yoast SEO pentru optimizarea in WordPress: o unealta foarte cunoscuta, capabila, care este usor de folosit si care ramane relevanta chiar si atunci cand ai trecut la urmatorul nivel.
4. Google Keyword Planner
Odata ce ai absolvit cursurile pentru incepatori, poti trece la instrumente SEO pentru avansati. Google Keyword Planner este o unealta de baza pentru orice persoana care are tangente minime cu SEO: te ajuta sa iti construiesti campaniile de AdWords, dar si sa afli care sunt cele mai importante cuvinte cheie pe care sa le poti folosi in cadrul site-ului tau. Cu o analiza completa, tot ce trebuie sa faci este sa scrii un cuvant cheie, iar Keyword Planner iti va arata toate variatiile posibile ale acelui cuvant (sau cuvintelor), respectiv numarul de cautari lunare pentru fiecare dintre ele. Practic, poti vedea care varianta este cea mai potrivita pentru tine.
5. Google Analytics
Daca in cadrul Keyword Planner se lucreaza doar cu acele cuvinte cheie necesare, in cadrul Analytics ai parte de intreg panoul de control. Din Analytics se contorizeaza toate aspectele SEO, printre care:
- numarul de accesari lunare/anuale ale site-ului;
- bounce-rate;
- rata de conversie;
- numarul de accesari in functie de pagini.
Practica, Google Analytics iti ofera toate informatiile necesare pentru a face adjustari la site-ul tau. Singurul dezavantaj real al acestui instrument este ca este construit exclusiv pentru Google. Desi, romanii folosesc predominant Google, deci pierderea nu este asa de mare.
Tu ai auzit de aceste instrumente SEO? Pe care dintre ele il/le folosesti cel mai mult? Asteptam raspunsul tau in rubrica de comentarii 🙂