Cu totii am trecut prin asta. Am pus pe hartie ideea unui magazin online, ne-am facut planul, am strans materialele, am investit timp, bani si energie. Iar apoi a venit ziua cea mare in care ne deschidem oficial portile pentru clienti. Este o zi importanta pentru noi, iar daca suntem la prima noastra afacere suntem pregatiti sa rasturnam muntii. Suntem pregatiti mental sa nu facem fata clientilor, inca din prima zi. Dar iata ca prima zi nu este asa cu ne-am imaginat. Iar apoi incepem, incet incet, sa invatam despre Ecommerce. Iar despre Ecommerce vorbind astazi.
Dar inainte de a porni la treaba, este necesar sa definim conceptul de Ecommerce.
Conform Wikipedia, „Comertul electronic (in engleza : Electronic Commerce sau e-Commerce) este activitatea de cumparare sau vanzare prin intermediul transmiterii de date la distanta, activitate specifica politicii expansive a marketingului companiilor comerciale.”. Practic, orice cumparatura care se realizeaza cu ajutorul internetului, se incadreaza la categoria Comert Online.
De ce este important sa ma informez si educ despre tot ceea ce tine de Ecommerce?
Este suficient sa te uiti la nebunia care a fost Black Friday 2017.
„„Este pentru prima dată în istoria Black Friday când avem peste 30% pondere de vânzări cu cardul în total tranzacţii”, a declarat Tudor Manea.” – text preluat din linkul de mai sus. De asemenea, in 2017 vanzarile online au deposit pentru prima data, in Romania. Este clar faptul ca mediul online incepe sa prinda o pondere din ce in ce mai mare. Si nu doar in viata romanilor, ci la nivel mondial. Este suficient sa te uiti la Emag sau Elefant la nivel national, sau la Amazon la nivel international, pentru a vedea tendinta clara in domeniul comertului.
Asadar, va trebui sa te educi si sa te informezi cat mai mult despre tot ceea ce tine de Ecommerce, altfel vei avea provocari mari pentru a ramane pe piata. Este exact ca si in lumea reala, daca nu te documentezi in domeniu, afacerea ta va fi pur si simplu maturata.
De unde sa incep?
Ca orice noua aventura in lumea antreprenoriatului, vei avea nevoie de un plan bine pus la punct, pe care il vei urma cat mai aproape (nu suntem ipocriti sa spunem ca il vei urma cu exactitate, pentru ca nu exista plan executat 100% corect, fara nicio interferenta exterioara). Iata cativa pasi esentiali in planificarea afacerii tale online:
Stabileste foarte bine produsul sau produsele pe care vrei sa le comercializezi.
Nu este suficient sa spui ca vrei sa pornesti un magazin online de incaltaminte. Iata 2 intrebari foarte bune pe care ti le poti pune in acest sens:
- De ce vreau sa deschid un magazin online de incaltaminte? Ca si regula generala, daca vrei sa ai o afacere prospera trebuie sa acoperi o nevoie a comunitatii, nu doar sa iti umpli tu tie conturile. Iar daca afli de ce vrei sa deschizi un magazin online, indiferent de profil, atunci restul planificarii va fi mult mai simplu. Trebuie sa stii de ce vrei sa faci ceea ce vrei sa faci.
- Ce fel de produse voi comercializa? Aici ne vom lega de prima intrebare, pentru ca odata stabilit motivul, De ce-ul pentru care vrem sa pornim la drum, atunci putem stabili si nevoia comunitatii noastre. Iar in felul acesta, ne este mult mai simplu sa descoperim modul prin care sa putem satisface acea nevoie si implicit sa avem o afacere mai profitabila.
Stabileste foarte bine care este profilul clientilor tai.
Stiu ca poate parea stupid initial, dar ai toate sansele sa ramai surprins(a) in momentul in care vei afla cu adevarat cine acceseaza magazinul tau online. De multe ori, profilul pe care ni-l imaginam noi nu corespunde deloc cu realitatea. Ca sa va dau un exemplu din experienta personala, la un magazin cu materiale de constructii unde am lucrat mi-am imaginat initial ca profilul cumparatorului sa fie un mester adevarat, care taie lemne si isi vaneaza mancarea singur. Genul de om care isi cara singur spalierii si ii fixeaza in pamant cu mainile goale. Poate ca am exagerat unpic, dar cu siguranta ai prins ideea. Marea mea surpriza a fost sa constant ca profilul tipic al cumparatorului arata cam asa: barbat, 35 de ani, 2 copii, locuieste la oras si are studii superioare. Cel mai probabil corporatist, sau cineva care lucreaza in IT si isi construieste o casa in afara orasului.
Indiferent de situatie, am incredere ca ai inteles morala. Este lesne de inteles faptul ca aceste 2 profiluri, cel imaginat versus cel real, necesita 2 campanii total diferite de promovare.
Cum pot afla care este profilul clientului meu? Exista foarte multe metode si unelte disponibile pe internet. Iar daca vrei sa apelezi la un profesionist care sa faca acest lucru pentru tine, te invitam sa ne lasi un mesaj. Daca vei da click aici, vei putea vedea o parte din portofoliul nostru, respectiv ceea ce putem face pentru magazinul tau online.
Ok, inainte de a arunca o privire peste serviciile voastre, ce sfaturi simple si eficiente imi poti da pentru magazinul meu online?
Doar pentru ca sunt gratuite, asta nu inseamna ca valoreaza atat. Din contra, sfaturile pe care ti le vom da te vor scuti de foarte mult timp de studiu.
- Investeste in SEO. Fie ca investesti in pregatirea ta sau ca apelezi la altcineva care sa se ocupe de SEO, aceasta unealta este esentiala pentru orice site, indiferent daca este vorba despre Ecommerce sau nu. Mai in detaliu am vorbit despre SEO aici.
- Campaniile de publicitate. Poti fi cel mai bun sau cea mai buna din domeniul tau, dar daca nu a auzit nimeni despre tine, atunci vei ramane un geniu anonim. De aceea promovarea este esentiala pentru orice domeniu. Am vorbit si despre campaniile de publicitate, aici.
Acum ca ai aflat toate aceste lucruri, care este cea mai pretioasa informatie primita de la acest articol? Asteptam raspunsul tau, in rubrica de comentarii 🙂