Intr-o lume a internetului unde promovarea conteaza, cuvantul SEO primeste din ce in ce mai multa atentie din partea tuturor. Practic, daca nu ai site-ul optimizat pentru SEO atunci pe Google nu existi. Si nu exageram cu nimic cand facem aceasta afirmatie. Asadar, este important sa ii dai Cezarului ce este al Cezarului, iar daca nu stii cum sa faci asta singur(a) atunci cel mai bun lucru este sa apelezi la o firma specializata pe optimizare SEO. Iar astazi vorbim despre cativa pasi care trebuie urmati pentru a ne asigura ca vom colabora cu o companie de calitate.
Dar sa stabilim ce este mai exact SEO, inainte de a trece la treaba. SEO, sau Search Engine Optimisation, reprezinta totalitatea proceselor si a adjustarilor prin care se creste vizibilitatea unui site in cadrul motoarelor de cautare. Daca de exemplu erai pe pagina 5 din Google (nu intra nimeni pe pagina 2, dapoi 5), prin optimizarea SEO poti ajunge pe pagina 3 sau chiar pe prima pagina iar asta inseamna implicit mai multi vizitatori.
Iar acum ca am vorbit in mare despre ceea ce presupune SEO, haideti sa trecem la treaba si sa analizam cativa pasi de urmat in vederea alegerii companiei de SEO potrivite pentru tine:
1. De ce sa apelez la o companie externa si sa nu am propriul meu angajat care sa fie specialist SEO?
Raspunsul logic ar fi pentru a lasa un specialist sa se ocupe de SEO. Acum depinde de marimea site-ului tau si de numarul de produse/servicii pe care le vinzi, cert este ca optimizarea este un proces constant, in continua schimbare. De aceea, daca ai un site foarte mare care necesita multa munca atunci poti apela ori la firma externa (pentru niste costuri semnificative), ori poti angaja propriul specialist. Iar la un volum mic de munca este clar mai avantajos sa externalizezi. Doar tu stii daca ar fi sau nu suficienta munca incat sa renteze sa angajezi propriul specialist SEO sau nu.
2. Portofoliul unei companii.
Un criteriu de selectie mai degraba, orice firma candidata ar trebui sa aibe un portofoliu suficient incat sa te convinga sa colaborezi cu acei oameni. Ca orice CV, acesta va trebui sa il analizezi foarte bine si ar ajuta enorm daca ai vizita si site-urile mentionate in portofoliu. Astfel, vei putea face o comparatie intre site-ul tau si un site gata optimizat, putand contura astfel o imagine asupra produsului finit. Atentie foarte mare la portofoliu pentru ca acesta este piesa de rezistenta in cadrul unui interviu. Cat despre noi, avem un portofoliu in cadrul site-ului disponibil pentru toata lumea. Asa ca vom lasa portofoliul sa vorbeasca despre noi.
Ce ma fac daca nu are portofoliu?
Daca este o firma „cu experienta”, atunci nu te mai obosi. Iar daca este o afacere noua care te-ar avea pe tine drept primul sau prima client(a), atunci ramane la alegerea ta. Dezavantajul este lipsa de experienta iar avantajul este ca acel start-up va trage din greu pentru a avea un prim proiect reusit.
3. Observa ce promisiuni face acea companie.
Daca o companie SEO se va lauda ca iti va duce site-ul pe primul loc in cadrul cautarilor de pe Google, poti refuza linistit(a). Da, sunt situatii exceptionale in care poti face acest lucru, dar in majoritatea cazurilor este considerat un succes daca ajungi pe prima pagina a cautarilor. La fel cum trebuie sa intrebi si un timp estimativ pana cand se vor simti optimizarile facute. Daca ti se va raspunde ca foarte repede, sau chiar instant, este de asemenea indicat sa cauti in alta parte. Lucrurile de calitate necesita timp, iar in SEO lucrurile nu sunt diferite.
Care este acea situatie exceptionala pe care ai mentionat-o mai sus?
Sunt foarte multe situatii exceptionale, despre care nu vom vorbi astazi. Iti voi da un exemplu in schimb: Se presupune ca s-a urmarit promovarea unui anumit produs de nisa. Surpriza a fost cand s-a descoperit faptul ca la nivel de concurenta prezenta era simpla, iar pentru varianta pentru mobil a site-ului concurenta era inexistenta. Astfel, cu o simpla optimizare si o promovare pentru varianta mobile s-a ajuns pe primul loc in cautarile de pe Google si implicit acapararea unei piete semnificative. Doar majoritatea oamenilor intra pe internet de pe telefon.
4. Solicita un audit.
O metoda foarte eficienta atunci cand nu pui pret prea mare pe un portofoliu sau pe promisiuni. Poti cere oricand un audit iar firma in cauza va accepta sau nu. In caz ca nu va accepta, te poti orienta in alta parte.
Ce este un audit?
Practic, o mostra gratuita din partea firmei de SEO, prin care iti va face o analiza a site-ului si va veni cu cateva idei si propuneri in vederea optimizarii. Astfel, poti testa si competentele firmei si poti avea si o imagine mai clara asupra produsului finit: al noului tau site. Daca doresti un audit din partea noastra, gasesti formularul chiar aici.
Acestea ar fi metodele principale prin care te poti asigura de o colaborare cu o firma SEO performanta. Pentru ca totul pleaca de la promovare. Poti fi cel mai bun sau cea mai buna in domeniu, dar daca nu te promovezi vei ramane un geniu anonim, fara ca nimeni sa stie de talentul si serviciul/produsul tau. Asadar, promovarea este cheia, pentru ca oamenii au bani – trebuie doar sa stii cum sa ajungi la ei.
Asadar, din toate sfaturile prezentate mai sus, care dintre ele ti s-a parut cel mai util? Asteptam raspunsul tau in sectiunea de comentarii.