Chiar daca am mai discutat pe aceasta tema, tot nu este suficient de mult pus accentul pe aceasta unealta puternica de marketing. O unealta deseori inteleasa si utilizata in mod gresit, dar care poate aduce rezultate substantiale atunci cand stii ce faci. Iar astazi vom vorbi despre ce trebuie facut pentru a compune un email de succes.
De ce punem accentul atat de mult pe partea de email marketing?
Am mai vorbit de cateva ori pe acest subiect, inclusiv despre pasii care trebuie urmati pentru a avea o rata de deschidere mai mare a email-urilor, dar discutia de atunci a fost la nivel conceptual, despre cum trebuie gandit un email inainte de a fi trimis. Iar astazi vom discuta despre cealalta componenta a unei campanii de email si anume partea tehnica.
Email marketingul are doua responsabilitati:
- Prima este de fidelizare a clientilor si de a construi o comunitate in jurul produselor sau serviciilor tale. Este mult mai eficient sa fidelizezi un client existent decat sa aduci un client nou. Iar printr-o campanie de email bine pusa la punct, poti tine mereu clientii tai alaturi de tine. Fie ca ii pui la curent cu ultimele noutati din domeniu sau ca ii anunti despre o oferta promotionala pe site-ul tau, email-ul este unealta perfecta pentru construirea comunitatii.
- A doua responsabilitate este de atragere de noi clienti. O campanie executata bine va aduce informatii importante pentru cititori. Iar daca avem cititori care apreciaza ceea ce le-am scris in acel email, sansele sunt foarte mari ca ei sa ne recomande afacerea catre prietenii sau cunostintele acestora. Oamenii la care nu ai ajunge atat de usor sau deloc, daca nu te-ar recomanda cititorii si clientii tai fata de care ai grija constant.
Acum ca am inteles de ce este importanta partea de email marketing, acum sa trecem la pasii necesari pentru a compune un email de succes:
1.Titlul – De departe cel mai important element al unui email de succes, acesta are rolul de a capta atentia cititorilor suficient de mult incat sa deschida email-ul si sa nu il trimita catre rubrica spam. De fapt, subiectul este atat de complex incat merita propriul articol, asa ca vom trece doar prin caracteristicile principale:
- Lungimea: Titlul nu trebuie sa treaca de 50 de caractere. Pentru acest lucru, ai la indemana diverse unelte ale internetului. Acest standard este necesar pentru ca oamenii oricum au o atentie scurta, cu atatea elemente de pe internet care iti cersesc atentia. De aceea titlul trebuie sa fie scurt si concis.
- Evita cuvintele ce pot suna a spam: Cuvinte precum „Click aici!” sau „Cumpara azi!” vor fi aspru taxate atat de catre cititori cat si de filtrele anti-spam ale serviciilor de email. Fii inventiv(a), gaseste alta metoda de a convinge oamenii sa deschida email-ul.
2.Continutul email-ului – Daca am ajuns in acest punct, am trecut de cel mai semnificativ hop si am convins cititorul sa deschida email-ul. Iata ce trebuie facut in continuare, in corpul email-ului propriu-zis:
- Banner-ul. Orice email de succes, care se respecta, are nevoie de un banner in deschidere. Oamenii sunt in principal fiinte vizuale, fapt pentru care este important sa ii dai ochiului ce e al ochiului. Nu conteaza atat de mult mesajul banner-ului pe cat conteaza prezenta acestuia. Un email cu un banner in deschidere este cu mult peste un email simplu, fara poza sau culoare.
- Lungimea textului: La fel, incearca sa obtii un text cat mai scurt si mai concis. Nu vrei ca oamenii sa petreaca prea mult timp citind, pentru ca risti ca ei sa inchida email-ul lucrat de tine. Cat de lung? Depinde foarte mult de ceea ce vrei sa transmit prin acel email. Din acest motiv trebuie sa stim ce fel de campanie de email se potriveste cel mai bine pentru afacerea noastra. Acest subiect a fost si el abordat de catre noi intr-un articol unde vorbim despre cum sa compunem un email care sa nu fie spam. Acolo ai cateva idei despre cum se realizeaza textul.
3.Call To Action – te vei intalni des cu acest termen. Orice email trimis trebuie sa aiba un Call To Action, o actiune care indeamna cititorii sa faca ceva: ori sa acceseze un link de pe site-ul tau, ori sa profite de un cod promotional de reducere sau orice alt lucru care asigura faptul ca audienta este antrenata in discutia cu tine. Un Call To Action este obligatoriu in orice email si trebuie sa fie foarte scurt si la obiect: Tot ce ai la dispozitie este o propozitie si un link.
4.Link UTM – O unealta de specialitate, linkul UTM este essential pentru monitorizarea oricariei campanii de promovare in mediul online, incluzand aici si newsletterele si email-urile. Discutia despre link-urile UTM este foarte importanta, de aceea are nevoie de un articol separat. Pana atunci, te anuntam cu mare drag ca noi ne ocupam si de partea completa de monitorizare a campaniilor de email marketing si nu numai.
Iar acum, ca sa respectam punctul 3, te invitam sa lasi in comentarii parerea ta legata de aceste sfaturi si sa ne spui daca si cum te-au ajutat acestea in a crea pe viitor o campanie de email de succes.