Ai auzit pana acum despre conceptul de email marketing? Ce inseamna, de fapt? Sa o spunem pe sleau, am putea zice ca inseamna promovarea produselor si serviciilor tale prin intermediul email-urilor. Dar de fapt e mult mai complex de atat. Si la baza folosirii ei sta ideea de a pastra o relatie sanatoasa cu clientii si potentialii tai clienti.
Cu totii am auzit de termenul de “spam email”, probabil. Acesta este, de fapt, fratele mai mic si mai putin norocos al email marketing-ului, sau, mai bine spus, email marketing-ul asa cum nu ni-l dorim. Asta se intampla de obicei cand cineva pune mana pe o baza de date (la nimereala) continand adrese de email si incepe sa trimita emailuri impersonale, pentru simplul scop de a convinge cititorii sa cumpere una sau alta. Si de obicei acestea sfarsesc in spam.
Nu fii impersonal
E esential sa fii capabil sa trimiti emailuri unice si originale, care au fost scrise de tine, nu au fost imprumutate la nimereala de pe internet. Oamenii apreciaza cand vad ca a fost depus efort. Incearca sa adresezi publicul tinta folosindu-le numele, cel putin o data, la inceputul email-ului. Incearca sa vorbesti despre tine, ca si companie, despre serviciile si produsele tale, insa mai ales despre ce bun pot aduce acestea cititorului.
Care sunt partile bune ale email marketing-ului?
In primul, si cel mai evident rand, partea financiara. Este mult mai ieftin sa ajungi la oameni prin aceasta metoda. Este probabil cea mai ieftina metoda prin care ai putea sa iti promovezi compania si produsele. In acelasi timp, este cel mai probabil cea mai simpla metoda prin care ai putea ajunge la oameni. O data ce ai o baza de date pe care ai putea sa o contactezi, trebuie sa creezi email-ul perfect care sa nu ajunga in spam si apoi poti monitoriza si verifica succesul campaniei tale.
Gandeste-te la relevanta
Chiar daca social media castiga din ce in ce mai mult teren in ultima vreme, gandeste-te la faptul ca nu toata lumea are cont pe vreo platforma de social media. Pe cand majoritatea oamenilor mai mult ca sigur folosesc email-ul, chiar daca e vorba de unul personal sau unul de lucru. Sansele sunt mult mai mari sa poti sa contactezi mai multi oameni prin aceasta metoda.
De asemenea, poti monitoriza email-urile pe care le trimiti, poti analiza campania ta de email marketing. Poti observa cat la suta din email-uri au fost deschise, cate nu au ajuns la destinatar, cati au apasat butonul de “unsubscribe”, cati au dat click, efectiv si mult mai multe date analitice.
Cele mai bune sfaturi pentru o campanie de email mai reusita
- Personalizeaza
Dupa cum am mentionat deja mai sus, e esential sa iti tratezi clientii intr-o maneira cat mai personala. Spune-le pe nume. In loc sa scrii un singur email pe care mai apoi sa il trimiti la toata lumea, incearca sa schimbi cate ceva.
- Pastreaza comunicarea vie
Incearca sa iti incurajezi clientii sa raspunda, sa aiba vreun feedback. Incearca sa le pastrezi interesul pe toata perioada citirii email-ului. Faptul ca au deschis email-ul este un pas mare, intr-adevar, insa nu inseamna ca vor citi email-ul pe bune. Incearca sa targhetezi emailul.
- Stai departe de Spam
Nimeni nu vrea ca email-ul lor sa ajunga in spam. Si nimeni nu va citi vreun email care contine un titlu pompos cum ar fi “cumpara acum” sau “citeste-ma acum” sau simple strigate spre actiune care ne fac sa ne gandim la spam fara macar sa deschidem email-ul.
- Investeste timp in crearea email-ului
Titlul este esential deoarece de el depinde daca email-ul urmeaza sa fie deschis sau nu. Dar continutul email-ului este cel ce il tine pe cititor in priza si decide daca capteaza atentia lui sau nu. Incearca sa fii eficient. Nu oferi o gramada de informatii care necesita mult timp pentru a fi citite deoarece cu cat mai mult timp incerci sa il tii pe cititor, cu atat mai putin timp are de oferit. Incearca sa oferi informatii relevante care il pot interesa. Incearca sa folosesti liste deoarece sunt mai usor de urmarit.
- Pastreaza optiunea de dezabonare vizibila
E important sa oferi cititorilor posibilitatea sa se dezaboneze, daca asta e ceea ce doresc. La urma urmei, e legal si e mai usor sa faci optiunea vizibila decat sa ai un client nervos care se intoarce la tine doar din acest motiv.
- Testeaza
Poti incerca testarea A/B care iti da posibilitatea sa analizezi care versiune a email-ului tau este mai reusita si functioneaza mai bine, inainte de a-l trimite la majoritatea listei. De asemenea, poti testa diferite zile si diferite ore, sa vezi cand observe cea mai mare rata de deschidere.
- Pastreaza evidenta si analizeaza
Nu subestima niciodata o campanie de email. Poate nu ai avut rezultatele pe care le asteptai, dar ia-o ca pe o posibilitate de invatare. Pastreaza evidenta ratei de deschidere a email-urilor, rata de click-uri, rata de dezabonare si abonare si invata ceva. Analizeaza ce ar fi putut merge mai bine, unde ai fi putut gresi si fi mai pregatit pentru runda urmatoare!
Acum ca am trecut peste cele mai importante aspecte in legatura cu cum ar trebui sa arate o campanie de email de success, ce beneficii iti poate aduce, vom trece mai departe sa vorbim despre unele din cele mai importante aspecte ale analizei unei campanii. Vom invata mai multe despre rata de deschidere a email-urilor, rata de dezabonare, rata de mailuri ce nu ajung la destinatar, in urmatorul nsotru articol.
Hai sa continuam impreuna drumul spre o campanie de email marketing de success!