Ai vrut sa oferi o sansa email marketingului si ai avut o idee geniala cu care ai vrea sa inceput o legatura cu utilizatorii tai? Ai avut o lista curata de adrese de email care a putut fi folosita si dupa multe sedinte de brainstorming emailul perfect a luat nastere. Totusi, o data ce a fost trimis, in loc sa fi primit o gramada de rapsunsuri pozitive si aprecieri, rata ta de dezabonati a crescut. Ce nu ai facut bine? Ce nu a mers bine? De ce s-a intamplat cel mai rau lucru cu putinta? Hai sa aruncam o privire impreuna, astazi.
In primul rand, hai sa vedem cum ar trebui sa arate o rata decenta de dezabonati, avand in vedere ca nimeni nu este perfect si nu te poti astepta ca nimeni sa nu se dezaboneze. In mare parte, daca ai sub 2%, nu iti merge chiar asa de rau, esti de partea sigura a lucrurilor, dar este loc de imbunatatiri. Totusi, daca rata creste peste 2%, trebuie sa iti regandesti strategia. Hai sa vedem cum:
- Regandeste-ti strategia de opt-in
La ce ne referim prin asta? Multi oameni se simt ofensati cand primesc emailuri din simplul motiv ca nu tin minte sa fi cerut vreodata sa primeasca aceste emailuri. Si in multe cazuri chiar au facut-o si e posibil ca doar sa fi uitat asta.
Ce inseamna asta pentru tine?
Ar trebui, de exemplu, sa te gandesti la varianta de dubla abonare. Asta inseamna ca, chiar daca utilizatorii vor putea sa isi lase in continuare adresa de email pentru a primi ceva in schimb, tu le vei trimite un email de confirmare, email pe care ei trebuie sa dea in mod activ click pentru a se abona. Si o data ce au dat click si pe link, le poti trimite un email automat, simplu si concis care sa le explice la ce se pot astepta de acum: cat de des le vei termite stiri, daca au ceva reduceri si asa mai departe.
De asemenea, daca utilizatorii vor fi nevoiti sa isi confirme adresa de email pentru o a doua oara, se reduce semnificativ riscul de a avea din start o adresa de email gresita din cauza unei litere mancate, de exemplu. Ceea ce inseamna ca atunci cand te decizi sa trimiti o campanie, poti reduce rata de emailuri care nu ajunga la utilizatori prin a avea adrese corecte.
- Segmenteaza si concentreaza-te
Dupa cum am mentionat deja in articolele noastre precedente cat de important e sa te axezi pe a face diferenta dintre tipurile de utilizatori pe care ii ai, nu putem pune destul de mult accentul pe acest lucru. Trebuie sa ai in vedere ca diferite feluri de oameni se pot abona, pentru motive diferite. Astfel, nu poti trimite acelasi email la toata lumea.
De asemenea, ai putea incerca sa tii evidenta oamenilor, abonatilor tai. Poti pastra un fisier excel unde sa organizezi ce tip de email trebuie trimis, cand si la cine.
- Nu lua legatura doar cand e in favoarea ta
Nu e dragut sa le amintesti oamenilor de existenta ta doar cand ai tu nevoie de ceva sau ai avea nevoie ca ei sa cumpere ceva. Mai bine trimite-le emailuri mai frecvente, care sa foere informatii, modificari, care sa ii anunte ce ai pus la cale in ultima vreme pentru a-ti imbunatati afacerea/ serviciile sau produsele.
- Pastreaza legatura vie
Sa trimiti un numar de emailuri doar pentru a a crea sau a pastra legatura cu utilizatorii poate parea putin impersonal, la prime vedere. Totusi, exista modalitati prin care poti ajusta acest lucru. Poti sa ceri feedback, o parere sau poti crea studii care iti pot fi de folos in a vedea care segmente ale afacerii tale necesita imbunatatiri si multe altele.
- Testeaza
Un alt subiect pe care nu putem pune destul accent. Inainte de a chiar trimite o gramada de emailuri care ar trebui sa ajunga la o lista lunga de oameni, fii sigur ca nu are greseli sau ca functioneaza conform planului. In alte cuvinte, trimite mailul, sau tie sau unui prieten, vezi cum se deschide emailul pe un calculator sau cum arata pe un telefon mobil si doar atunci cand esti sigur ca totul este cum ar trebui sa fie, doar atunci sa apesi butonul de “trimite”.
- Creaza continut de calitate
In loc sa fii pompos si sa folosesti litere mari pe toata lungimea titlului, mai bine incearca sa creezi continut de calitate care sa merite sa fie citit. Daca tot ceri timp de la cititorii tai, macar dovedeste-le ca merita sa investeasca timp. Ofera-le informatii relevante si nu ii fa sa-si piarda timpul degeaba, fii concis in ceea ce vrei sa scrii si sa transmiti. Respecta-ti utilizatorii si ei te vor respecta la randul lor.
Toate acestea fiind spuse, spune-ne care este metoda ta preferata de a-i convinge pe oameni ca merita sa ramana abonatii tai. Daca ai idei pe care vrei sa le impartasesti cu noi sau cu cititorii nostri incat sa putem sa ne imbunatatim tehnica de email marketing impreuna, noi vrem sa le auzim!