Lumea digitala este in continua miscare. Unele industrii intr-o miscare mai stabila, altele intr-o miscare mai dinamica. Iar lumea SEO este una dintre cele mai volatile, importante si dinamice dintre toate. Iata o analiza succinta, facuta la jumatatea anului 2018, legata de tendinte SEO.
Noi tratam atentie deosebita sferei SEO. Pe langa faptul ca ne educam constant in ceea ce priveste SEO, misiunea noastra este de a oferi servicii de cea mai inalta calitate. Asta presupune ca sa cunoastem foarte bine tendintele pietei, pentru a ne putea contura o strategie cat mai corecta si adaptata la realitate.
La inceputul anului am creat un articol despre tendintele pentru 2018 pentru digital marketing, multe dintre ele adeverindu-se. Google si platformele de social media au venit cu noi tendinte SEO si au inceput sa penalizeze drastic continutul de tip spam sau saracacios. De asemenea, se pune accentul mai tare ca oricand pe continutul de calitate, filtrarea informatiilor fiind facuta la sange.
Ce modificari au aparut intre timp?
- Daca este sa ne raportam strict la tendinte SEO, cuvantul cheie ar fi „calitate”. Facebook a pornit o campanie solida impotriva materialelor de tip spam, reducand si sursele de informatii care apar pe wall-ul tau. In mod natural, dupa fiecare miscare a unui gigant in industrie apare si reactia celorlalti, crescand semnificativ importanta continutului de calitate.
- Politicile de confidentialitate si de folosire a informatiilor. Stim cu totii scandalul in care a fost implicat Facebook, demonstrandu-se ulterior ca si alti giganti ating intimitatea utilizatorilor. Una dintre principalele provocari, totodata printre cele mai grave, este ca unii giganti precum Google sau Facebook ne asculta in mod activ, prin intermediul microfoanelor, ca sa afiseze ulterior reclame bazate pe conversatiile pe care le-am avut. Implicatiile sunt foarte grave pentru acest lucru, avand un impact inclusiv fata de tendinte SEO. Practica, s-ar schimba regulile jocului complet, reclamele fiind generate pe baza cuvintelor si a conversatiilor rostite de catre oameni, si nu datorita textelor. Este o discutie extrem de controversata, care inca este dezbatuta in mod feroce.
- GDPR. Chiar daca faimosul GDPR nu afecteaza in mod direct optimizarea de tip SEO, limitarea prelucrarii datelor si oferirea unei transparente crescute influenteaza modul de organizare a textului in cadrul site-ului. Pentru ca acum trebuie sa fim mult mai atenti la ceea ce scriem, cum scriem si in special daca invitam utilizatorii sa se aboneze la un newsletter, sau daca doresc sa isi faca un cont in cadrul site-ului nostru. Multumita normelor sporite de protectie a datelor, ne vom gandi de 2 ori atunci cand ne vom planifica textul. Cu alte cuvinte, ne vom schimba cateva tendinte SEO, pentru o experienta mai placuta pentru utilizatori.
- Cresterea platformelor de social media care folosesc preponderent poze. Dupa probleme si scandalul efectiv in care a fost aruncat Facebook, s-a observat o scadere importanta a numarului de utilizatori si o crestere pe partea celorlalte platforme, cum ar fi Instagram, Pinterest sau Tumblr. Combinat cu o politica menite sa descurajeze cresterea traficului organic vs traficul platit, Facebook pierde teren pe zi ce trece. Poate ca este momentul sa iei in considerare si celelalte platforme de social media, pentru prezenta ta online?
- Numarul utilizatorilor mobile este in continua crestere. Ne aflam pe un trend ascendent in acest sens, inca din 2016, iar avansul nu pare sa se opreasca prea curand.
Crearea campaniilor SEO pentru telefoane mobile va fi o provocare, intrucat vorbim de 2 tendinte SEO diferite. Traim intr-o lume unde rabdarea este scurta si captarea atentiei valoroasa. Daca doresti sa atragi prin text, va trebui sa ai un text care sa atraga curiozitatea, folosind cat mai putine cuvinte de impact. Daca nu, va trebui sa faci fata avantului social media si asaltului video, acestea 2 aducand provocari textului clasic.
Este acesta sfarsitului marketingului de continut? Devin textele scrise irelevante?
Din fericire nu, textele scrise raman la fel de importante pentru multi ani de acum incolo. Da, poate ca o parte din atributii vor fi preluate de catre video si audio, dar pe partea de tendinte SEO cuvintele vor ramane baza pentru multi ani de acum incolo. Poate ca nu vom mai avea reclame scrise peste cativa ani, in cazul in care punctul 2 se adevereste ca fiind adevarat, dar intotdeauna vei avea nevoie de un text optimizat, pentru a mentine site-ul tau pe o pozitie cat mai buna in cadrul motoarelor de cautare.