Avand in vedere ca Black Friday 2018 se apropie cu pasi repezi si incercam cu totii sa strangem cureaua pentru a putea profita de cele mai wow oferte in aceasta zi unica, cu reduceri extraordinare, ma gandeam ca ar fi o idee buna sa aruncam o privire la adevarul ce sta in spatele acestei zile. Nu doar ca vom sparge cele mai populare mituri ci iti vom da si cateva sfaturi care te vor ajuta sa treci cu brio de aceasta “febra neagra”.
O mica istorie, altfel decat te-ai astepta
Ca si multe alte lucruri pe care le-am imprumutat de afara, am luat si aceasta “sarbatoare”, sa ii zicem asa. Insa ca si cu orice alt lucru imprumutat, nu am fost capabili sa ii pastram forma originala, astfel am romanizat-o, spus mai pe sleau.
Ceva ce poate nu stiai despre istoria acestei zile faimoase este ca, de fapt, a inceput in momentul aparitiei sale nu facea referire la nici un fel de sarbatoare ci, din contra, la o criza financiara, mai specific la caderea pietei de aur din 1869. Doi antreprenori care au fost pe faza au cumparat cat aur au reusit in speranta ca mai apoi vor putea profita de pe urma lui, vanzandu-l la preturi exorbitante.
Si daca te intrebai de unde vine de fapt denumirea, vine de la faptul ca dupa ce un an intreg magazinele au avut profiturile in rosu, adica au iesit in pierdere, inaintea zilei Recunostintei in State acestea pot intra iar in negru, adica in profit, deoarece oamenii investesc mai multi bani in cumparaturi, ca si de Craciun.
A fost un exercitiu destul de dificil si de indelungat schimbatul conotatiei negative ce exista in jurul zilei de Black Friday. S-a incercat chiar si o schimbare de nume, in Big Friday, fara succes. Abia prin 1980 s-a reusit aceasta miscare, urmand aceeasi logica despre care am vorbit la inceput, de la rosu la negru, chair daca s-a dovedit ca majoritatea magazinelor incasau de fapt cele mai mari vanzari inainte de Craciun…
Pe parcursul anilor, conotatiile negative din jurul acestei zile au fost uitate, incet incet si sarbatoarea de o zi s-a transformat pe alocuri si in 4 zile, avand si Sambata afacerilor mici si Cyber Monday.
Diferenta dintre vinerea noastra neagra si cea a americanilor
In primul rand, dupa cum am mentionat deja, “afara” Black Friday tine, dupa cum zice si numele, o zi! Da, este greu de crezut ca nu tine o saptamana sau o luna dupa cum au transformat magazinele romanesti traditia, insa asta e adevarul. Zilele extra ce s-au adaugat sunt separate de Black Friday, cum ar fi Cyber Monday pe care l-am mentionat. Magazinele sunt obisnuite sa deschida magazinele cat mai rapid in dimineata de vineri si la sfarsitul zilei toata harababura se termina, nu se prelungeste inca cateva zile.
“Afara” nu se cresc preturile la dublu cu cateva saptamani inainte de Black Friday, ca apoi sa se scada cu 20%. Intr-adevar, astfel de artificii se fac si la ei, insa sub alte forme. De exemplu, se aduc produse mai de proasta calitate, produse pe care altfel magazinele nu le-ar tine, special sa fie vandute la preturi “mici” de Black Friday. Si inca ceva, in majoritatea cazurilor si daca reducerile sunt pe bune, studiile arata ca si aceste preturi super reduse pentru care noi ne bucuram atat, aduc un profit destul de avantajos pentru vanzator. Ceea ce ne poate pune pe ganduri in legatura cu adaosul din restul anului…
Care sunt unele dintre cele mai mari mituri legate de Black Friday?
Cele mai bune oferte la care poti visa le vei prinde de Black Friday. Adevarul este, de fapt, ca majoritatea reducerilor din pragul Craciunului sunt mult mai mari decat cele de Black Friday. In mare parte doar se incearca convingerea clientilor ca ofertele de Black Friday sunt cele mai avantajoase, nu se pot rata si daca cumva le ratezi, ai pierdut sansa vietii tale. Adevarul insa…
Magazinele de lux nu participa. Se zice ca Apple si alte magazine de lux nu iau parte la Black Friday, astfel daca vrei sa cumperi de la ei si astepti reducerile, vei avea de asteptat mult si bine. Adevarul e ca multe companii de lux, cum ar fi Mercedes chiar participa la Black Friday, insa multe oferte si reduceri la alte magazine, cum ar fi Apple, le vei gasi cel mai probabil in alte zile si vei afla despre ele de pe alte site-uri, site-uri terte. Astfel ca trebuie sa ai ochii larg deschisi mereu pentru a prinde vreo reducere.
Cyber Monday vinde doar resturile. Intr-adevar, unele dintre ofertele de Black Friday pot trece mai departe in Cyber Monday, insa in general vei gasi oferte diferite fata de cele de Black Friday, in special de catre magazinele care nu au participat de fel. Cyber Monday este despre altceva, despre alta nisa si in ultimii ani a ajuns la nivelul Black Friday-ului.
Care ar fi sfaturile noastre?
Noi facem parte din minoritatea care inca crede in valorile din spatele Black Friday-ului international. Nu credem in preturi umflate si buze umflate. Nu credem intr-un Black Friday care e menit sa pacaleasca clientii.
Astfel, te-am sfatui in prima instanta sa verifici preturile la produsele care te intereseaza, din timp. De cate ori am patit sa urmarim un produs, sa asteptam cu nerabdare Black Friday si sa vedem ca pretul sau a ramas acelasi sau, surpriza, e chiar mai mare? Exista site-uri special facute sa compare preturile, sa te ajute sa vezi evolutia preturilor samd. Unele dintre acestea ar fi price.ro sau compari.ro pe care te-am indemna cu caldura sa le confrunti inainte de marea zi.
Verifica detaliile produsului. Dupa cum ziceam, multe magazine aleg sa aduca in stocuri produse mai de proasta calitate, pentru a le putea vinde la preturi de nimic. Insa daca nu vrei sa te trezesti ca televizorul tau nu mai merge la cateva zile, poate ar fi o idee buna sa citesti cu atentie detaliile.
Nu plati niciodata pe loc. Daca ai posibilitatea, alege plata ramburs sau cu ridicare din magazin. Am patit nu o data sa plasez o comanda pe vreun site si ghici ce? Inca nu am primit produsele respective, la servicii clienti nu raspunde nimeni niciodata si singurul motiv pentru care nu sunt nervoasa e ca nu am ramas si fara bani. Da banii doar cand vezi sau ai produsul in mana.
Astfel, ideea e sa te bucuri de Black Friday alaturi de companii serioase, care nu cauta sa te pacaleasca, companii care cred ca valoarea produselor si a clientilor este mai mare decat profitul incasat.
De exemplu, te-ai putea bucura alaturi de noi de surprizele pe care ti le pregatim de acest Black Friday si promitem sa avem grija de site-ul tau si in restul zilelor!