Comerciantii cu amanuntul care isi pot stabiliza lanturile de aprovizionare si procedurile de operare vor fi intr-o pozitie mai buna pentru a se adapta oricaror perturbari pe care vi le-ar putea aduce viitorul. Aceasta inseamna sa lucrati pentru a imbunatati eficienta si capacitatea de reactie intre canale. Una dintre cele mai bune modalitati de a face asta? Puneti in functiune datele companiei dvs.
Companiile de comert electronic de astazi au acces la mai multe date decat oricand. Exista multe modalitati de a valorifica aceste date pentru a beneficia de avantaj competitiv si profit, de la imbunatatiri ale lantului de aprovizionare la noi fluxuri de venituri pana la prognozele cererii pietei. Dar cum poate afacerea dvs. sa centralizeze si sa dea sens acestor date? Cu planificarea resurselor intreprinderii.
Ce inseamna ERP? Software ERP definit
Planificarea resurselor intreprinderii (ERP) se refera la software-ul si sistemele pe care o companie le foloseste pentru a gestiona activitatile de zi cu zi si pentru a automatiza procesele de afaceri. ERP leaga impreuna o multitudine de surse de date si departamente – cum ar fi lantul de aprovizionare, vanzarile, contabilitatea, productia si achizitiile – si permite fluxul de date intre ele.
Ideea din spatele ERP este de a ajuta organizatiile sa devina mai agile si mai eficiente si sa ia decizii bazate pe date care sa duca la rezultate mai bune ale afacerii. Prin compilarea tuturor acestor informatii intr-o locatie centrala, sistemele ERP ofera proprietarilor de afaceri o vizibilitate mai mare si acces la date in timp real, oricand, oriunde.
Puteti utiliza un sistem ERP pentru:
- Colectati informatii despre procesele de afaceri in timp real
- Urmariti productia si lanturile de aprovizionare
- Gestionati beneficiile, salarizarea si informatiile despre angajati
- Creati strategii la nivelul intregii organizatii
- Aceste sisteme continua sa evolueze si sa incorporeze noi tehnologii pentru a sprijini o serie de functii. Dar obiectivul ramane acelasi: imbunatatirea proceselor de afaceri si cresterea profitabilitatii.
ERP vs CRM: Care este diferenta?
Un sistem ERP este similar cu un sistem CRM in sensul ca ambele colecteaza si standardizeaza date si imbunatatesc eficienta proceselor de afaceri. Cu toate acestea, fiecare are un scop foarte diferit.
Un sistem de gestionare a relatiei cu clientii (CRM) inregistreaza si stocheaza fiecare informatie referitoare la interactiunile dvs. cu clientii. De exemplu, un membru al echipei de vanzari externe poate introduce informatii noi, cum ar fi detaliile de contact, dupa ce a primit un apel cu un potential. Apoi, cineva din marketing ar putea folosi aceste informatii pentru a adapta un nou buletin informativ personalizat.
Software-ul ERP este, de asemenea, conceput pentru a eficientiza operatiunile comerciale, dar un sistem ERP se concentreaza pe reducerea costurilor prin eficientizarea proceselor de afaceri. Diferenta fundamentala intre ERP si CRM este ca CRM se concentreaza in principal pe vanzari si servicii pentru clienti, in timp ce ERP este integrat si implementat in mai multe departamente.
Realitatea este ca atat CRM-urile, cat si ERP-urile servesc drept depozite vitale de date care pot fi utilizate pentru a creste profitabilitatea generala a afacerii dvs. Aceste sisteme se suprapun in anumite zone si, desi sunt uneori construite pe aceeasi platforma, software-ul este adesea cumparat separat si integrat atunci cand este necesar.
Avantajele ERP
Deci, cum va ajuta un ERP sa intelegeti datele companiei dvs.?
Ganditi-va la activitatile dvs. comerciale ca la componentele motorului unei masini. A putea privi sub capota va poate ajuta sa luati decizii cu privire la intretinerea preventiva si imbunatatiri inainte de a va lasa in magazin cu o transmisie rupta. Un ERP ofera un sistem de date centralizat care va ofera aceasta vizibilitate necesara.
Cu toate acestea, daca vitrina dvs. online nu este integrata cu un sistem ERP, este mai greu sa „priviti sub capota”, deoarece tipurile cheie de date, cum ar fi expediere / urmarire, inventar, detalii despre clienti si indeplinire, sunt toate legate de sisteme independente care nu comunicati neaparat unul cu celalalt.
Conform raportului ERP 2020 al Accenture, aproape 40% dintre ofiterii sefi de informatii (CIO) spun ca nu le este usor sa acceseze datele companiei si ale clientilor pentru luarea deciziilor de afaceri.
Sistemele ERP va ajuta sa rezolvati aceasta problema prin consolidarea si sincronizarea software-ului pe care il utilizati in intreaga afacere, permitandu-va sa accesati datele stocate intr-o locatie centrala si sa urmariti indicatorii cheie de performanta (KPI) in timp real.
Integrarea ERP elimina, de asemenea, riscul de duplicare a datelor si asigura integritatea datelor prin crearea unei singure surse de adevar. Acest lucru se traduce prin alinierea organizationala imbunatatita si o productivitate mai buna, deoarece oamenii petrec mai putin timp sapand datele necesare.
Software-ul ERP va poate ajuta sa economisiti bani prin:
- Reducerea costurilor de introducere a datelor operationale
- Cresterea eficientei lantului de aprovizionare
- Simplificarea colaborarii trans-departamentale
- Furnizarea de informatii de afaceri mai inteligente
- Prin crearea unei singure surse de adevar in afacerea dvs., ERP va ofera acces la informatii in timp real intr-un singur loc – permitandu-va sa identificati tiparele si prezice tendintele cu mai multa acuratete decat ar fi posibil altfel.
Tipuri de sisteme ERP
Desi nu este comercializat de obicei ca atare, software-ul ERP poate fi impartit in cateva categorii diferite. Intelegerea a ceea ce diferentiaza aceste categorii de ERP, precum si a ceea ce fiecare poate oferi va va ajuta sa intelegeti peisajul actual si sa determinati ce tip de ERP este cel mai potrivit pentru afacerea dvs.
Solutii ERP locale
ERP local este atunci cand organizatia detine centrul de date. Software-ul local poate fi achizitionat cu o singura taxa prin licenta perpetua si poate fi gazduit intern sau extern.
Caracteristicile sistemelor ERP la fata locului includ:
- Instalat local pe computerele si serverele unei companii
- Compania este responsabila pentru gazduire, intretinere, actualizari de software si costuri operationale
- Securitatea datelor este responsabilitatea companiei
- Unele sisteme necesita personalizare, ceea ce face dificila modificarea
- Implementarea poate dura luni sau ani
- Majoritatea sistemelor vechi sunt considerate la fata locului si este inca o practica recomandata pentru intreprinderile mari sa utilizeze ERP local deoarece au banii si resursele necesare pentru a gestiona intretinerea si modificarile infrastructurii.
Software ERP in cloud
Similar cu alte tehnologii, in ultimii ani s-a inregistrat o trecere de la software local la software cloud, care este gazduit in centre de date cu furnizorii care gestioneaza platforma. Sistemele Cloud ERP sunt accesate prin internet in loc de un computer local sau de software instalat si, de obicei, utilizeaza un model de tarifare a abonamentului.
Caracteristicile sistemelor ERP in cloud includ:
- Gazduit in cloud si poate fi implementat ca model gazduit sau software ca serviciu (SaaS)
- Vine cu toate actualizarile de gazduire, server, intretinere si software
- Securitatea datelor este responsabilitatea furnizorului de cloud
- Usor de integrat cu sisteme terte si rapid de facut modificari
- Timpi de implementare mai rapizi si scalabili dupa necesitati
- Cu un sistem cloud ERP, puteti accesa datele companiei dvs. oriunde, oricand si de pe orice dispozitiv. Chiar mai bine, un ERP in cloud poate costa cu pana la 46% mai putin decat o solutie locala comparabila.
La sfarsitul zilei, alegerea produsului si a furnizorului potrivit depinde de intelegerea nevoilor unice ale companiei dvs. si a procedurilor de operare. Fiecare companie este diferita, dar un sistem ERP poate ajuta la solutionarea problemelor comune cu care se confrunta majoritatea organizatiilor la un moment dat sau altul. ERP-urile sunt un instrument nepretuit pentru a va ajuta sa sporiti eficienta operationala si sa va pregatiti mai bine pentru urmatoarea curba care va va veni in cale.
Tu ce parere ai despre un sistem ERP? Crezi ca ai avea nevoie de unul? Daca DA, scrie in comentarii ce sistem ERP ai gasit si ai vrea sa il testezi.