Am vorbit deja o gramada despre beneficiile de a te afla pe mai multe platforme de social media, beneficii atat pentru compania ta cat si pentru brand-ul tau. Am vorbit, de asemenea, intr-un articol precedent, despre riscurile peste care ai putea sa dai in timpul utilizarii de social media.
Totusi, avand in vedere ca o renuntare completa la aceste retele nu ar fi cea mai inteleapta cale de urmat, ce putem face este sau sa impunem niste limite, sa gasim o politica care functioneaza pentru afacerea noastra si sa urmarim acest mini ghid pe care l-am creat, pentru a te putea ajuta cu orice amenintari viitoare!
1. Educa-ti angajatii in legatura cu utilizarea corecta a platformelor de social media
Stiu ca asta suna ca si o grija in plus si majoritatea angajatilor tai isi vor da doar ochii peste cap auzind aceasta sugestie, dar e chiar important. In primul rand, poti aduce la cunostiinta angajatilor tai ce vrei sa apara in mediul online in legatura cu brand-ul tau si ce imagine ai vrea sa iti creezi despre companie. Apoi poti sa numesti pe cineva responsabil in cadrul fiecarei echipe, care sa se ocupe de o anumita platforma de social media.
Ar trebui, de asemenea, sa le oferi niste idei de baza in legatura cu confidentialitatea si copyright-ul. Poti, de asemenea, sa ii instruiesti in legatura cu cele mai bune reactii in cazul in care identifica o scamatorie sau o amenintare.
2. Limiteaza accesul la social media
Aceasta este o politica pe care a adoptat-o o fosta companie la care am lucrat. Initial am crezut ca e strigator la cer, ca e un tipat impotriva drepturilor noastre, insa apoi am inceput sa ma gandesc mai bine la aceasta problema.
Adica, daca stai putin sa te gandesti, biroul este locul in care vii sa lucrezi, nu sa stai pe Facebook. Va fi mereu macar o echipa in cadrul companiei care se va ocupa de platformele de social media si, astfel, va necesita acces la ele. Insa asta nu inseamna implicit ca e ok pentru toata lumea sa aiba acces la toate platformele de social media de pe calculatorul de lucru. Nu doar pentru ca acest lucru ar insemna ca ei nu lucreaza, de fapt, ci pentru ca angajatii reprezinta riscul numarul unu cand vine vorba de accesul hackerilor catre afacerea ta.
3. Verifica inainte sa postezi
Poti sa folosesti o alta companie care se va ocupa de conturile tale de pe social media si asta e super ok. Doar ai grija ca nicio postare sa nu ajunga live in mediul online inainte ca tu sa ai sansa sa o verifici. Tu esti persoana care stie cel mai bine ce vrei sa ajunga viral despre compania ta si despre brand-ul tau si ce ai prefera sa nu fie asociat cu numele tau.
Astfel, poate te gandesti sa nu oferi acces complet contractorului tau pentru a putea posta direct.
4. Investeste timp in social media
Stiu cat de dificil este sa acorzi atentie la social media cu atatea lucruri care se intampla in jurul nostru si cum poate parea fara sens sa iti pierzi timpul verificand conturile tale. Mai ales daca ai pe altcineva care se ocupa de partea de social media sau daca ai angajat un contractor.
Totusi, tine minte ca si asta e parte din intelegere, parte din afacere. Poate nu pare la fel de important ca participarea la un meeting, insa pe termen lung social media poate deveni asociatul tau numarul unu. Doar daca nu iti lasi conturile neingrijite pentru a deveni tinta hackurilor.
5. Tine evidenta conturilor tale
Am mentionat deja cat este de usor ca hackerii sa afle despre conturile pe care nu le folosesti si cum acestea reprezinta o tinta usoara pentru hacking. Poti, de exemplu, sa asignezi pe cineva caren poate verifica postarile din cadrul platformelor de social media si sa se asigure ca totul merge conform calendarului. Poti, de asemenea sa pastrezi un ochi deschis pentru orice ti se pare a fi iesit din comun sau ce nu ar trebui sa existe.
Sper ca aceste sfaturi te vor ajuta sa mentii un nivel mai bun de Securitate cand vine vorba de platformele de social media. Nu uita ca platformele de social media au o gramada de beneficii care ii pot da un avant instant afacerii tale. Trebuie doar sa ai grija cand pregatesti o strategie de marketing si incorporezi platformele de social media in planul tau de business de fiecare zi.