Tii minte toate articolele in care am vorbit despre cum Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest si oricare alta paltforma de social media sunt esentiale pentru afacerea, compania si brand-ul tau? Adevarul e ca daca vorbim despre afacerea ta, cel mai probabil tu nu vei avea timpul necesar sau interesul pentru a te ocupa full-time de administrarea tuturor conturilor tale de social media. Si in al doilea rand, daca conturile tale nu sunt intretinute constant si cu grija, nu are vreun rost sa le creezi din start.
Astfel, acestea fiind spuse, ce poti face pentru a avea timpul necesar sa ai grija de acest aspect? Ai putea, de exemplu, a angajezi un social media manager. Cu ce se ocupa un social media manager si ce calitati ar trebui sa aiba? Hai sa aruncam o privire in articolul de azi!
1. Flexibilitate
In primul si in primul rand, cauti o persoana care sa nu depinda de un program fix. Sa fii un social media manager este un job full-time, este de parca ai avea un bebelus care necesita atentia ta 24/7. Acum, inainte de a da bir cu fugitii si de a zice ca jobul de social media manager este absolut ingrozitor, afla ca are si parti chiar foarte amuzante. Si chiar daca am mentionat ca este un job pe norma constanta, cee ace am vrut sa spun prin aceasta este ca toate conturile de social media necesita monitorizare si administrare, nu ca trebuie sa stai lipit de un calculator toata ziua (si noaptea).
2. Un ochi bun
Managerul tau de social media trebuia sa se priceapa la aspectele vizuale. Oamenii sunt mai deschisi sa citeasca un articol care nu consta 100% dintr-un bloc de cuvinte care contine in jur de 1000 de cuvinte. Adaugand o poza poti relaxa cititorul sis a ii oferi o pauza inainte de a iti continua articolul. Si adaugand cele mai potrivite poze, bazandu-te pe publicul tau tinta (genul lor, varsta samd) este un job special in sine.
3. Sa se priceapa la cuvinte
Nu e ca si cum te-ai astepta ca social media managerul tau sa scrie continutul tau 100% insa va fi persoana de contact cand vine vorba de audienta ta. Asta inseamna ca persoana ta de legatura trebuie sa fie pe aceeasi lungime de unda cu tine, cu compania ta, cu ideile si vibe-ul tau si cele pe care vrei sa le transmit publicului tau. El/ ea isi vor petrece o mare parte din timp raspunzand comentariilor lasate de useri, deci trebuie sa poata sa reflecte vibe-ul tau.
4. Aptitudini sociale
Suna ironic sa vorbim despre aptitudini sociale cand vine vorba de social media, asa-i? Insa la ce ma refer aici este ca persoana pe care o alegi trebuie sa fie orientata spre cumparator/ utilizator. Dupa cum am spus deja, el va fi persoana de contact, fata companiei tale, rapsunsul pe care il primesc oamenii cand posteaza ceva pe vreunul din conturile tale de social media, astfel ca persoana pe care o alegi trebuie sa fie capabila sa raspunda intr-un mod potrivit, intr-o maniera business, maniera amuzanta sau orice fel de maniera consideri tu ca iti reprezinta cel mai bine brand-ul.
5. Intelege importanta platformelor de social media
Social media nu se refera doar la a posta si a te da mare in legatura cu compania, produsele sau serviciile tale in mediul online. Este despre a crea vizibilitate, de a te face cunoscut, de a-ti face cunoscuta compania si nu in ultimul rand, despre SEO. Si nu-I asa ca iubim o buna conversatie legata de SEO? Cu siguranta ca da! Astfel, social media managerul tau trebuie sa fie capabil sa inteleaga cum postarile de pe aceste platforme afecteaza, per total, vizibilitatea si plasarea in cadrul motoarelor de cautare a companiei tale.
6. Pasiune pentru crestere
Ceea ce vreau sa spun prin asta e ca ar trebui sa cauti pe cineva care e interesat de ultimele stiri din tehnologie, din marketing, in mare parte cineva care stie sa tina un ochi deschis la ce se intampla pe piata. Ai nevoie de o persoana care e capabila sa se adapteze si sa fie la curent cu cele mai recente schimbari care modeleaza piata si, implicit, nevoile companiei tale.
Per total, ai nevoie de o persoana universala. Lasand gluma la o parte, ai nevoie de o persoana care se poate adapta rapid, sa poata face fata provocarilor, poate fi flexibil in legatura cu programul, are un spirit creativ si aptitudini sociale extraordinare. Nu, nu cauti un unicorn, ci doar o persoana careia i-ar face placere un astfel de job si beneficiile pe care le aduce, cu bune si rele. Si dupa cum am mentionat deja, social marketing nu e doar despre rele, poate fi foarte amuzant, recompensant si interesant.