Dupa cum am mentionat deja in articolul notru anterior unde am vorbit despre ce este, de fapt, o campanie de email marketing si ce putem face pentru a crea una de success, intregul scop este de a ajunge la cat mai multi dintre clientii nostri deja existenti sau la potentialii nostri clienti. E un mod perfect pentru a pastra deschisa calea de comunicare si pentru a pastra viu interesul oamenilor.
Dupa cum bine stim, una dintre cele mai importante valori care dicteaza nivelul de success al unei campanii de email marketing este rata de deschidere a email-urilor, impreuna cu numarul de clickuri (pe care un cititor le face in cadrul unui email), numarul de dezabonati si de cate ori a fost inaintat mailul altor persoane.
In primul rand, cum se calculeaza rata de deschidere a email-urilor?
Pai, din numarul total de email-uri pe care le trimiti in cadrul unei campanii, hai sa zicem, de dragul exemplului, 100, 10 nu ajung la destinatar. Asta inseamna ca ceva nu a fost in regula, poate adresa de email nu este corecta si email-ul tau nu a putut ajunge la destinatar. Asta te lasa cu 90 de email-uri care ajung la publicul tinta. Din aceste 90 de email-uri, 10 sunt deschise. Asta inseamna ca ai o rata de deschidere de 11%.
Acum, intrebarea la care cautam sa gasim raspuns este cum putem creste aceasta rata de deschidere, ce putem face pentru a imbunatati campaniile noastre astfel incat sa convingem mai multi oameni ca emailurile noastre merita citite?
- Pastreaza lista de email-uri la zi
In primul rand, ar fi bine sa fii atent la ce baza de date ai. Nimeni nu apreciaza sa ii fie trimise email-uri la nimereala, pe care nu le-a cerut. Cea mai buna idee e sa iti creezi tu singur lista, mai degraba decat sa o iei din alte surse. Fii atent la cine sunt utilizatorii inactivi, abonatii care nu au dat vreun semn de viata de mai mult de 6 luni. Incearca sa reiei legatura cu ei, sa le arati ca ei conteaza pentru tine.
- Retrimite email-urile ce nu au fost citite
Suna putin clicheic, dar chiar nu e. Ai lucrat din greu la crearea email-ului perfect si l-ai trimis la toata lista. Insa totusi, un procentaj destul de mare de oameni nu l-au deschis. Lasa putin timp, o saptamana, de exemplu, schimba titlul si retrimite-l. Asteapta sa vezi rezultatele.
- Testeaza si testeaza iar
Ai auzit de conceptul de testare A/B? daca raspunsul e nu, e cazul sa ii dai o sansa. Asta inseamna ca ai mai multe versiuni ale aceluiasi email pe care vrei sa il trimiti. Alegi un anumit procent din lista finala si trimite-le aceste variatiuni de email. Pe urma analizeaza rezultatele, observa care varianta a avut cea mai mare rata de deschidere si pe aceea o trimiti la majoritatea listei.
Acesta nu este singurul aspect care necesita testare. In acelasi timp, dupa ce ai trimis deja cateva campanii de email marketing, poti sa observi care perioada de timp a functionat cel mai bine; ai avut cea mai mare rata de deschidere dimineata, cand oamenii ajung la lucru, sau mai degraba seara, cand oamenii ajung acasa de la lucru?
Urmand aceeasi idee, poti sa acorzi atentie zilelor. De exemplu, daca trimiti prima campanie intr-o zi de luni, incearca sa o trimiti pe urmatoarea intr-o miercuri si compara pe urma rezultatele. In scurt timp vei vedea ce functioneaza cel mai bine pentru publicul tau tina si asta te va ajuta sa te axezi pe aspectele potrivite cand vei trimite urmatoarea campanie.
- Segmenteaza lista
Trebuie sa ai in vedere faptul ca publicul tau tinta e format din mai multe tipuri de oameni, mai multe categorii, astfel, trebuie sa ai grija sa trimiti email-ul potrivit fiecarei categorii. Ce poate fi de interes unora, ii poate plictisi pe ceilalti. Poti sa fii atent la gen, titlul job-ului pe care il au. De asemenea, poti fi atent la cand s-a abonat un utilizator, incearca sa rasplatesti clientii mai vechi si sa ii motivezi pe cei mai noi. Facand asta iti cresti in mod semnficativ sansele sa ai mai multe email-uri citite.
- Stai departe de spam
Asta inseamna ca poti incerca sa eviti cuvinte in cadrul email-urilor care sa cauzeze problem filtrelor de spam. De exemplu, nu folosi constructii precum “castiga acum rapid” sau “da click si castiga instant”. Incearca sa pastrezi doar esentialul pe care doresti sa il transmiti, fara sa devii prea pompos.
- Acorda atentie titlului
Daca email-ul tau va fi citit sau nu, depinde int-ro mare masura de titlu. Ceea ce spui trebuie sa convinga cititorul sa dea click, pentru a afla mai multe. Incearca sa captezi curiozitatea lui, inca o data, fara a deveni prea pompos.
Toate acestea fiind spuse, ai alte idei pe care le-am putea implementa pentru a creste rata de deschidere a email-urilor?
Te rugam sa ne impartasesti cu noi si cititorii nostri posibile idei pe care le ai in aceasta privinta.
De asemenea, spune-ne care dintre sfaturile mai sus mentionate ti se pare cel mai util si pe care e cel mai posibil sa il implementezi la urmatoarea campanie?