Am petrecut deja o gramada de timp vorbind despre cum sa postam cele mai tari lucruri pe diferite platforme de social media, care sunt cele mai bune strategii de luat in considerare, care este cel mai optim moment in care sa luam legatura cu publicul nostru si asa mai departe, insa nu am vorbit niciodata despre incredere.
Si increderea, la fel ca in viata reala, joaca un rol extrem de important. Adica, am spus deja in mai multe randuri ce rol important are popularitatea cand vine vorba de branding, de exemplu. Gandeste-te in aceiasi termeni pentru social media. De ce ar crede cineva lucrurile pe care tu le postezi?
1. Fa-ti timp pentru a fi interesant
Si la ce ma refer aici nu este sa devii tu insusi o gluma proasta ci mai degraba sa acorzi o anumite atentie umorului. In mod evident, postarile tale ar trebui sa aiba legatura cu afacerea ta, cu nisa ta si cu ideile pe care le promovezi. Totusi, nu este niciodata prea tarziu pentru a-ti lasa propria amprenta pe ici colo. Trebuie sa ai in vedere faptul ca si audienta ta consta din oameni, nu niste roboti programati sa citeasca postari legate de business 24/24. Deci incearca sa pastrezi lucrurile la un nivel ce s-ar numi “business casual”.
2. Creaza-ti o voce proprie
Tine minte ca tu esti cel care vorbeste in numele companiei, tu reprezinti logo-ul lor online, vocea lor pe platformele de social media. Daca tonul tau fluctueaza de la un articol la altul, daca informatia pe care o oferi nu e consistenta, oamenii vor observa si te vor pedepsi. Dupa cum am mentionat mai sus, cu totii avem o voce proprie, adauga la aceasta o lingurita de umor, informatii de prima mana si continua sa faci asta de-a lungul tuturor postarilor.
3. Nu ignora comentariile
Uneori este o sarcina dificila sa rapsunzi la fiecare comentariu in parte, asta in cazul in care ai o gramada de comentarii. Insa gandeste-te ca in momentul in care te asteapta o multime de comentarii reflecta faptul ca oamenii se implica, ii intereseaza si iti acorda atentie. E ca si cum comentariile ar fi scopul final in momentul in care scrii deoarece marcheaza momentul important in care ai reusit sa creezi o legatura cu audienta ta.
4. Nu iti fie teama sa gresesti
Orice s-ar intampla vreodata cu sau in cadrul companiei tale, cea mai buna pozitie pe care o poti adopta este sa admiti intr-un mod public ca ai gresit. Aceasta este cea mai buna varianta de a castiga incredere si in viata reala. Nu te ascunde, oamenii vor observa mereu cand ceva nu functioneaza corect.
5. Ramai la subiectul ales
In primul rand, nu vrei sa creezi confuzie in randul cititorilor tai, cititori pe care i-ai strans cu asa mare dificultate. Chiar daca e de preferat sa ai simtul umorului si sa iti folosesti propriul stil pentru a-ti familiariza audienta cu scrierile tale, cu cine esti si cine e compania ta, sa nu o iei pe aratura este important. Ramai la ce represinta nisa ta. Daca lucrezi in domeniul fashion-ului, nu ai vrea sa aberezi despre arhitectura, de exemplu.
6. Fii util
Scopul tau principal este ca la sfarsitul zilei sa poti oferi informatii relevante cititorilor tai. Vrei sa aduci mereu ceva nou in discutie, vrei ca cititorii tai sa primeasca informatii care merita sa fie citite si stiute, tine minte ca nimeni nu va fi interesat sa citeasca ceva ce nu le ofera macar o perspectiva noua sau vreo idee fresh.
Per total, dupa cum bine vezi, regulile, hai sa le numim reguli chiar daca majoritatea dintre ele sunt doar niste puncte de orientare, nu sunt greu de urmarit si de respectat. In mare parte se bazeaza pe bunul simt si au ca scop principal crearea unei relatii psihologice mai de calitate cu publicul tau tinta. Sa ai continut de calitate este cheia cea mai de pret, insa sa fii capabil sa manuiesti cu dibacie si detaliile este ceea ce te va face un profesionist.