Am decis sa dedic un articol separate acestui subiect, datorita importantei pe care o joaca. Si ca sa poti sa fii capabil sa folosesti culorile asa cum ar trebui, correct, in concordanta cu contextul, trebuie in primul rand sa intelegi logica din spatele lor. Chiar daca asa va parea ca ne indepartam putin de subiect, doar gandeste-te la cum iti vei crea urmatorul email sau chiar si pagina web, daca nu intelegi conceptele de baza ale design-ului?
Sa incepem cu roata culorilor. In mare parte a fost construit in jurul culorilor albastru, rosu si galben. De aceea, le numim culori primare. Acest lucru inseamna ca nu putem obtine aceste culori prin nicio alta combinatie a celorlalte culori intre ele. Pe urma avem culorile secundare, cum ar fi verde, portocaliu si violet. Pe acestea le putem obtine prin combinarea culorilor primare mentionate anterior. Si in cele din urma avem culorile tertiare, cum ar fi rosu-portocaliu, rosu-violet si asa mai departe. Pe acestea le putem obtine prin combinarea culorilor primare si cele secundare. Acum, in mare parte am acoperit intreg cerc al culorilor.
Albastru
Incepem sa ne concentram pe albastru deoarece studiile arata ca in general, este culoarea preferata a oamenilor, barbati si femei. Da, peste 50% din populatie spune ca albastrul este culoarea lor preferata. Daca stai sa te gandesti, e interesant intr-o oarecare masura, deoarece albastrul e o culoare rece ce poate fi gasit in apa, oceane si in ultima vreme a devenit o emblema pentru logourile corporatiste. Si totusi, cumva parca nu are aceeasi putere pe care o emana rosul.
In acelasi timp, albastrul este o emblema pentru loialitate, incredere si intelegere. De asemenea, spre deosebire de rosu, are puterea de a-ti scadea pulsul, are un efect calmant. O alta chestie interesanta este faptul ca 53% din totalitatea steagurilor contin albastru.
Galben
Sa trecem la a doua culoare primara de pe lista, galben. Int-run mod ironic, nu rosul este cel care capteaza cel mai rapid si cel mai puternic atentia, ci galbenul, cea mai luminoasa culoare de pe cerc. Emana fericire, bucurie si o stare generala de optimism.
Deci poti folosi galbenul daca vrei sa fii vazut, sa iesi in evidenta si, in acelasi timp, daca vrei sa cresti cuiva increderea in sine sau sa fii o sursa de inspiratie. Totusi, nu transforma totul in galben deoarece de la un anumit punct in sus cauzeaza anxietate. La fel ca soarele, e frumos dar te poate orbi.
Gandeste-te la McDonalds, Shell, Lays, Nikon, Subway, DHL, Ferrari si IKEA; folosesc galben cu rosu, albastru sau chiar si negru.
Rosu
Nu in ultimul rand, puternicul rosu. Cunoscut de asemenea sub denumirea de culoare a extremelor, poate fi o emblema pentru pasiune, dragoste dar si pericol si violenta. Rosul capteaza atentia cel mai bine, dupa galben.
Astfel, foloseste rosu daca vrei sa captezi rapid atentia cuiva, daca vrei sa ii duci cu gandul la miscare, actiune si dinamism. Gandes-te CNN, Netflix, Puma, Coca Cola, Nissan si Suzuki. O combinatie intre rosu si alb sau rosu si negru.
Verde
Verdele e culoarea armoniei si echilibrului. De asemenea, culoarea naturii, al copacilor, al padurilor si al muntilor. Ne duce cu gandul ca ceva este bine, deoarece rosul este culoarea internationala a interzicerii, al stopului, pe cand verdele sugereaza “du-te”. Si cu totii cunoastem expresia de a duce un stil de viata mai “verde”, care s-a nascut datorita conexiunii evidente cu natura si stilul de viata sanatos.
Gandeste-te la Spotify, Starbuck, BP, Heineken, Carlsberg. Folosesc in mare parte o combinatie sau cu galben sau cu alb.
Violet
Culoarea cea mai putin preferata a barbatilor. Este simbol al spiritualitatii si al imaginatiei. Gandeste-te la galaxii, la univers, in general conturate in nuante de violet. In general emana lux, curaj si lasa loc de mister.
Gandeste-te la Hallmark, Yahoo, FedEx si preferata mea, Milka. Inca o data, vedem combinatii intre violet si negru sau alb.
Portocaliu
Probabil cea mai interesanta culoare dintre toate, deoarece este o combinatie intre puternicul rosu si prietenosul galben. Astfel, are puteri motivationale, inspira energie si libertate.
Hai sa ne uitam la anumite logouri faimoase, cum ar fi FedEx, Continental, Master Card, Shell, Thomson Reuters si Harley Davidson. Folsoesc o combinatie de portocaliu cu alb sau cu negru. Si daca stai sa te gandesti, cine altcineva ar cumpara un Harley Davidson decat cineva cu un sens puternic al independentei?
Asltfel, putem vedea cum culorile au o influenta puternica asupra felului in care percepem lucrurile, asupra felului in care ne asociem cu ele. Anumite colori aduc la suprafata reactii psihologice de car enici macar nu suntem constienti. Stiind toate acestea, putem trece mai departe la a vorbi despre cum putem folosi culorile, combinatiile dintre ele si psihologia care sta la baza lor pentru a putea crea o imagine mai puternica a companiei noastre.