O intrebare care nu stim pe cati dintre voi va apasa, dar pe care noi cu siguranta vrem sa o raspundem. Din pacate, multa lume crede ca scrisul si copywriting-ul sunt cam acelasi lucru, desi diferentele sunt clare. Iata de ce, in articolul de astazi.
Ce este un copywriter?
Conform dex-ului, un copywriter este un “Angajat al unei agenții de publicitate, responsabil de crearea textelor incluse în mesajele publicitare.” Aceasta este definitia clasica, cel putin, inainte de diversificarea uneltelor oferite de catre internet. Un copywriter se ocupa cu toate textele necesare unei campanii de publicitate.
Cel putin se ocupa in trecut de textele necesare unei campanii de publicitate, pentru ca astazi un copywriter inseamna mult mai mult de atat. Multumita internetului, domeniul de copywriting se defineste din ce in ce mai clar si se ramifica in arii din ce in ce mai specializate. Dar nu despre ariile de specialitate vom vorbi astazi, pentru ca am vorbit deja in alt articol. Astazi vom vorbi despre ceea ce diferentiaza un copywriter de un scriitor.
Deci, cu ce se diferentiaza un copywriter de un scriitor?
- Orice copywriter este un scriitor, dar nu toti scriitori sunt copywriteri. Copywriting-ul este o ramura a scrisului, o ramura cu o influenta destul de marcanta din lumea vanzarilor si a marketing-ului. Titlul de scriitor este mult prea general, pe cand cel de copywriter este mult mai concentrat pe un singur aspect.
- Copywriting-ul, sau mai bine spus cateva ramuri, urmeaza un set foarte clar de reguli, de multe ori continutul fiind calculat pentru a obtine un anumit rezultat. Nu este vorba doar despre a scrie, este vorba despre o stiinta care imbina creativitatea cu rigiditatea regulilor.
- Un scriitor poate scrie pe foarte multe teme, despre foarte multe lucruri. Un copywriter bun in schimb se va axa pe o singura specializare, o singura nisa.
- Un copywriter trebuie sa aprofundeze si alte domenii, cum ar fi comunicarea, vanzarile sau poate chiar un domeniu nou. Pentru cei care activeaza in zona copywriting-ului de vanzari, este esential sa cunoasca produsul despre care scriu si pe care implicit il promoveaza.
- Spre deosebire de un scriitor care poate ca doar doreste sa isi exprime gandurile si sentimentele, un copywriter intotdeauna va avea un scop al muncii acestuia: fie sa informeze publicul referitor la ceva – noutati in domeniu sau lansari noi, fie sa promoveze un produs astfel incat acesta sa fie cumparat.
Cu aceste puncte sper ca ti-ai conturat o idee despre diferentele majore dintre un scriitor si un copywriter. Un scriitor are o munca mult mai permisiva, mai elastica, care poate nici macar sa nu fie munca, poate sa fie un hobby. Pe cand copywriting-ul este o munca in adevaratul sens al cuvantului, care bate inspre zona comerciala a lucrurilor. Daca un scriitor va apela in totalitate la latura creativa, un copywriter va apela intotdeauna si la partea rationala, unde lucrurile trebuie facute respectand un anumit tipar, un anumit standard.
Ce avantaje aduce copywriting-ul fata de scrisul clasic?
Ca orice lucru in viata, exista avantaje si dezavantaje. Dar nu ar trebuie privit copywriting-ul dintr-o pozitie antetica scrisului clasic, ci mai degraba ca o evolutie a acestuia. Sunt foarte multe motive pentru care ai putea sa treci de la statutul de scriitor la statutul de copywriter. Unii dintre noi poate scriem de placere, altii poate ca vrem o munca mai atipica dar care este in continua crestere.
Cert este ca in fiecare copywriter se afla un mic sau o mica scriitor/scriitoare. Da, sunt importante regulile si conceptele. Da, este important sa promovam ceva prin ceea ce scriem. Dar intotdeauna vei avea nevoie de acea creativitate prin care sa aranjezi cuvintele si ideile in modul in care trebuie. Doar de asta suntem aici: Sa re-aranjam ideile si cuvintele astfel incat sa le dam culoarea pe care o merita si ca sa transmita emotia pe care vrem sa o transmita.
Cum facem asta? Cu multa rabdare, mult studiu si foarte, foarte multa cafea.